Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Şanlıurfa’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Şanlıurfa'dayız. Dünyanın ilk beş mutfağı arasında sayılan Urfa mutfağı, mutfak kültürümüzün en önemli temel taşlarından biri. Urfa mutfağını böylesine özel hale getiren, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikim... Neredeyse yapılan her yeni arkeolojik kazıda, Urfa'nın tarihinin biraz daha eskiye uzandığına dair deliller elde ediliyor. İftar için, bakalım Urfalıların en meşhur lezzetleri nelermiş...



PATLICANLI URFA KEBABI
MALZEMELER
1 kg. orta yağlı koyun kıyması
1 kg. patlıcan
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Pul biber
Kekik
Kuru nane
2 adet köy biberi
1 adet büyük boy domates
YAPILIŞI: Kıyma ve baharatları iyice yoğuruyoruz. Patlıcanları alacalı soyuyoruz ve halka halka kesiyoruz. Tuzlu suya atıp acısının çıkmasını sağlıyoruz. Bir patlıcan halkası, bir parça köfte şeklinde yuvarlak tepsiye arka arkaya diziyoruz. Aralarına köy biberi serpiyoruz. Ortaya dörde bölünmüş domatesi koyuyoruz. Üzerini folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz. PÜF NOKTASI: Dana kıyması kullanacaksanız, mutlaka içine kuyruk yağı ilave etmelisiniz. Aksi halde lezzetli olmayacaktır.



AĞZI YUMUK
Kıyma
Ceviz içi
Tuz
Karabiber
Baharatlar
HAMURU İÇİN:
5 su bardağı un
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tutam tuz
YAPILIŞI: Öncelikle hamuru hazırlıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Kıymayı tavaya alıp suyunu salana kadar kapağı kapalı şekilde pişiriyoruz. Suyunu saldıktan sonra kapağı açıp ceviz içini ekliyoruz. Ceviz içlerini ekledikten sonra pul biber, tuz, karabiber ve doğranmış maydanozları ilave ediyoruz. Ocağı kapatıp soğumasını bekliyoruz. Hamurdan bezeler koparıp un alarak merdaneyle tabak büyüklüğünde açıyoruz. Kıymalı harcı ortaya koyuyoruz. Hamurun kenarlarını kat kat kıvırıp kızartıyoruz.



BOSTANA
MALZEMELER
3 adet orta boy domates
3 adet yeşil sivri biber
2 adet taze soğan
1 adet küçük kırmızı kuru soğan
Yarım demet maydanoz
SOS MALZEMESİ:
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pulbiber veya isot
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Zeytinyağı
YAPILIŞI: Bütün sebzeleri doğrayabildiğimiz kadar minik doğrayıp bir kaseye alıyoruz. Yağ, nar ekşisi, pul biber, nane, tuz ve limon suyunu iyice çırpıyoruz. Sosu domates harcıyla buluşturup güzelce karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp bekletmeden servis yapıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA