Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Çorum’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Çorum sofrasına konuk oluyoruz. Çorum yemekleri, Anadolu ve Karadeniz mutfak kültürünün sentezini sunar. Çorum evlerinde biraz Karadenizli biraz da Anadolulu lezzetler pişer. Yani mısır, lahana, taze fasulye, mısır unu, hamsi, sütlaç burada da çok yaygındır. Diğer yandan ciğer, Ankara tava, güveç, bamya, yayla çorbası, haşhaşlı çörek gibi İç Anadolu'ya özgü yemekler de bilinir ve sıklıkla yapılır. Bakalım sizler için hazırladığımız tarifleri beğenecek misiniz? Çorumlulara selamlar. Hayırlı iftarlar.

İSKİLİP DOLMASI

MALZEMELER
1 kg. akçeltik pirinci
250 gr. tereyağı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
3 orta boy ince kıyılmış soğan
Tuz
Karabiber
Kemikli kuzu eti
50 gr. tereyağı
2 adet soğan
Karabiber
Tuz




YAPILIŞI: İlk olarak pirincimizi sıcak tuzlu suda ıslatıyoruz. Soğanları 250 gram tereyağı ve bir çay bardağı sıvı yağda iyice kızartıyoruz. Sonrasında birebir ölçü olacak şekilde soğanların üstüne su ekliyoruz. Islattığımız pirinçleri soğuk suyla birkaç defa yıkıyoruz. Su kaynadıktan 1-2 dakika sonra yıkadığımız pirinçleri tencereye ekliyoruz. Pilav suyu kaynadıktan sonra altını kısıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişen pilavı soğuması için tepsiye döküyoruz. Etleri, rengi dönene kadar tereyağında kavuruyoruz. Sonrasında üzerini aşacak kadar sıcak suyu, iki bütün soğanı tuzu ve karabiberi ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra kenarında bir parmak boşluk kalacak şekilde hamurla kapatıyoruz. Kapağın üstüne ağırlık yerleştiriyoruz. Açık bıraktığımız boşluktan buhar çıkmaya başlayınca tencerenin altını kısıyoruz. 3.5 saat sonra pilavın ve etin pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Benimki dört saate pişmişti. Pilavı tabağa alıp üzerine et suyu gezdiriyoruz, üstüne eti koyarak servis ediyoruz.

YIRTMA AŞI

MALZEMELER
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 limon suyu
1.5 litre kaynamış su
1 yemek kaşığı salça
Taze asma yaprağı
2 yemek kaşığı yarma
10-12 dal maydanoz
6-7 dal dereotu
Tuz
Pul biber
YAPILIŞI: Öncelikle soğanımızı küçük küçük doğruyor ve sıvı yağda soteliyoruz. Kavrulan soğanımızın üzerine salçayı koyup karıştırıyoruz ve sıcak suyunu ekliyoruz. Elimizle küçük parçalara böldüğümüz ve sonrasında yıkadığımız asma yapraklarımızı ve yarmamızı ilave ediyoruz. Yapraklar yumuşayıncaya kadar pişiyoruz. Pişen yemeğimizin üzerine doğranmış dereotunu, maydanozu, çeyrek limon suyunu ve baharatlarını atıyoruz. Birkaç taşım kaynatıp servise sunuyoruz.

SIKMA BAKLAVA

MALZEMELER
HAMUR İÇİN:
4 su bardağı un
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı yoğurt
Bir tutam tuz
İÇ MALZEME:
2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 paket (250 gr.) margarin
ŞURUP İÇİN:
7 su bardağı toz şeker
8 su bardağı su
YAPILIŞI: Toz şekeri suyla kaynatıp şerbeti hazırlayın ve soğumaya bırakın. Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını açın. Yumurta, süt, sıvı yağ, yoğurt ve bir tutam tuz ekleyip yoğurun. Hamuru eşit büyüklükte 20 parçaya ayırıp yuvarlayarak 20 beze yapın. Bezeleri hafif un serperek ince yufkalar halinde açın. Margarini eritip 1 çay bardağı kadarını ayırın. Kalan margarini yufkaların üzerine sürüp ceviz içini serpiştirin. Her bir yufkayı oklavaya sarıp iki ucundan ortaya doğru toplayarak büzün ve oklavadan çıkarın. 3-4 santimlik parçalar halinde kesip yağlanmış tepsiye aralıksız olarak dizin. Ayırdığınız margarini kızdırıp sıcak olarak yufkaların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.Tepsiyi fırından alıp üzerine soğuk şurubu gezdirerek dökün. Şurubu çektikten sonra servis yapın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA