Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Sanat dünyası da işgal altında

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekât sonrası, yaptırım kararları kültür sanat dünyasına da olumsuz yansımaya devam ediyor. Kadınların ve çocukların acımasızca öldürüldüğü bu zalim savaşta Ukraynalılar neredeyse canları pahasına kendi kültür sanat miraslarını korumaya çalışıyor. 24 Şubat'ta başlayan saldırılardan müzeler, katedraller, kütüphaneler de ne yazık ki nasibini aldı.



Daha önce de sanat eserlerinin dikenli tellerle örüldüğü ve değerli eserlerin bodrum katına saklandığını yazmıştım. Yakın zaman önce de etrafı kum ve demir barikatlarla çevrilen Odessa'daki tarihi opera binasının fotoğrafı düştü ajanslara…



BOYKOT YAYILIYOR
Çok değil bir ay öncesine kadar nice operalara ev sahipliği yapmış, dünyaca ünlü sanatçıları ağırlamış olan tarihi bina, 2. Dünya Savaşı sırasında 1941'de Almanların Odessa'yı işgaline karşı demir bariyerler ve kumdan barikatlarla çevrilmişti. O günden 81 yıl sonra bu kez Rus işgaline karşı savunuluyor tarihi bina. Öte yandan batı ülkelerinin Rusya'ya yönelik boykotu her geçen gün katlanarak artıyor. Tüm dünya neredeyse Rus olan her şeyi yasaklama yoluna gitti. İş Putin'e kızıp Çehov eserlerini, Çaykovski'nin bestelerini yasaklamaya kadar giderse vay halimize…

Konser geliri savaş mağduru çocuklara
Savaşa karşı sanat alanında ülkemizdeki ilk reaksiyon da Tekfen Filarmoni Orkestrası'ndan geldi.



Kuruluşunun 30'uncu yılına zengin programla başlamaya hazırlanan Tekfen Filarmoni; 23, 24 ve 26 Mart'ta İzmir, Ankara ve İstanbul'da vereceği konserlerin gelirlerini Ukrayna'daki çocuklara yardım için UNICEF Ukrayna Acil Durum Fonu'na aktarma kararı aldı.



Tekfen Filarmoni bahar turnesinde, Ukraynalı piyanist Alexander Romanovsky'yi ağırlayacak.

Müzisyenlere armağan
Türk pop müziğinin yapı taşlarından Fikret Şeneş'in daha önce hiç yayınlanmamış 'Saatler' adlı eseri, "İspanyol müziğini Türkiye'ye sevdiren adam" olarak anılan Salim Dündar yorumuyla müzikseverlerle buluştu.



Yapımcı Hakan Eren, eseri coverlamak isteyen tüm müzisyenlerin herhangi bir telif ödemeden kullanıp, yayınlayabileceklerini duyurdu.

İki ustadan kitapçıda tiyatro
Tiyatromuzun önemli yazarlarından Memet Baydur'un 'Güne Bakan Cam Kırıkları' adlı oyunu Mecburi İstikamet tarafından sahneye taşındı.



Deneyimli oyuncu Kerem Atabeyoğlu ve eşi Almıla Uluer'in rol aldığı oyun, Akaretler'deki bir kitapçıda seyirciyle buluşuyor. İki usta ismin, samimi oyunları öyle sahici geliyor ki bu sihirli an hiç bitmesin istiyorsunuz… Oyun her çarşamba sahneleniyor.

Cildin Yolculuğu sergisi
Devrim Erbil'in kızı Renk Erbil'in küratörlüğünde hayata geçen "Ten Tuval - Cildin Yolculuğu" sergisi dikkatimi çekti.



Oyuncu Leyla Feray'ın geçmişte cildinde yaşadığı sıkıntıların verdiği ilhamla yaptığı resmin de yer aldığı sergi 20 Mart'a kadar ücretsiz gezilebilir.

Ampute Messi'yi kim oynar?
Son döremde çekilen biyografi filmlerine bir yenisi daha ekleniyor. Türkiye ve dünyada "Ampute Messi" olarak anılan milli futbolcu Barış Telli'nin ilham veren hayatı, "Hayatla Barış" ismiyle filme çekiliyor.



Sonbaharda vizyona girecek film için oyuncu görüşmeleri sürüyor. Bakalım ampute Messi'yi kim oynayacak?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA