Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Tiyatronun kutup yıldızına saygı duruşu

Bir tiyatrosever olarak Yıldız Kenter'i sahnede izleyebilen şanslı kişilerden biriyim. Tiyatro denince akla gelen ilk isimlerden biri olan usta sanatçıyı 3 yıl önce 91 yaşında sonsuzluğa uğurlamıştık. Türk tiyatrosunun kutup yıldızı olarak anılan Kenter, geçtiğimiz hafta yapılan iki etkinlikle anıldı. Önce, Prof. Dr. Dikmen Gürün'ün danışmanlığında Selçuk Metin'in yönettiği Caniko adlı belgeselin gösterimi Enka Açıkhava Sahnesi'nde yapıldı. Hemen ertesi gün aynı yerde Kenter'in öğrencileri 'Yıldız'ın Yıldızları' konseriyle merhum sanatçıyı andı.



O konseri kaçırdım ama belgeseli izlerken Kenter'e olan saygım bir kez daha arttı. Adını Kenter'in sevdiği herkese seslenme şekli olan Caniko'dan alan belgesel tam bir yıldızlar geçidiydi. Kenter'in hayata ve tiyatroya bıraktığı izleri odak noktasına alan belgeselde, Kenter'in öğrencisi olan ve şu an ülkemizin önde gelen sanatçıları arasında yer alan Ali Poyrazoğlu, Erdal Özyağcılar, Mehmet Birkiye, Engin Hepileri, Ayça Bingöl, Demet Akbağ, İzzet Günay gibi isimler hocaların hocası Kenter'le ilgili anılarını anlattı.
Hepsi Kenter'in titizliğinden, çalışma prensiplerinden, bitmek bilmeyen enerjisinden ve tiyatro tutkusundan bahsederken, gözlerinden düşen damlalara engel olamıyorlardı.
Belgeseli izlerken aynı zamanda bir özel tiyatronun hangi koşullarda ayakta kaldığını, Kenter'in, eşi Şükran Güngör'e olan aşkını, kardeşi Müşfik Kenter'le olan uyumunu da görmek mümkün.
Kenter'in canikolarından biri olan Enka Sanat Direktörü Murat Ovalı, belgeselin 16 Ağustos'ta yeniden gösterileceğini duyurdu. Her tiyatroseverin görmesi gereken bu belgeseli kaçırmayın.



OPERA
FESTİVALİ 13. KEZ PERDE AÇIYOR
Sanatseverlerin her yıl ilgiyle beklediği '13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali' programı dün açıklandı. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılından bu yana düzenlenen festival, 16-30 Temmuz tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi Açık Hava Sahnesi ve AKM Tiyatro Sahnesi'nde düzenlenecek. Açılışı '7 Tenor' adlı konser ile yapılacak olan festivalde, Semiha Berksoy anısına kızı Zeliha Berksoy tarafından sahneye koyulan TOSCA operası öne çıkıyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni tenor Murat Karahan'ın 'Cavaradossi', Romen opera sanatçısı soprano Angela Gheorghiu'nun da da 'Tosca' rolüyle izleyici karşısına çıkağı opera 20 Temmuz'da sahnelenecek. Festivalde ayrıca IV. Murat Operası, Carmen, Saraydan Kız Kaçırma operaları da seyirciyle buluşacak.



DERİN TUTKU TANITILDI
Fotoğraf sanatçıları Ayşegül Dinçkök ve Koray Erkaya'nın ortak projesi olarak hayata geçen 'Deep Passion Misunderstood/Rebirth' fotoğraf kitabı önceki gün Bodrum'da düzenlenen kitap ve sergi lansmanı ile sanatseverlerle buluştu. 168 sayfa olarak hazırlanan ve iki bölümden oluşan kitabın lansmanına iş ve sanat dünyasından pek çok isim katıldı. Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen'in fotoğraflarının yer aldığı kitap, birbirlerine kayıtsız güvenen iki kadının zor koşullarda, suyun 30 metre altındaki dayanışmasına ve denizlerdeki kirliliğe dikkat çekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA