Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DR. CEM KEÇE

Evlilik kararımdan emin değilim

Düğünüme iki ay kaldı ve benim nişanlımla sorunlarım var. Hayatıma girecek kişinin doğru insan olup olmadığından emin değilim. Ne yapmalıyım? P.S./Kıbrıs

Evlilik öncesi süreçte çiftlerin; iletişim kurma yöntemleri, aile ve arkadaşlık ilişkileri, para yönetimi ve cinsellik gibi konularda birbirlerini tanımaları gerekir. Bunlar, kişinin olabildiğince saydam ve savunmasız olduğu alanlardır.

UYUMLU OLMALISINIZ
İki ay sonra evleneceğinizi söylediğiniz kişiyle sorunlarınızın olduğunu söylüyorsunuz. Nişanlınızın çözüm yoluna gitmemesi de sorunların bu kadar büyümesine neden olabilir. Sorunların çözülebilmesi için her iki tarafın da empati yapabilmesi ve olaylara farklı bakış açısıyla bakması gerekir. Kısacası, çatışmayı çözmenin kuralı, uyumlu olabilmektir. Nişanlınıza ne istediğini sormalısınız. Daha sonra siz de ne istediğinizi belirlemeli ve ortak bir noktada buluşmayı denemelisiniz. Aksi takdirde evliliğinizde önemli sorunlar yaşayabilirsiniz.

Kızım her şeyden korkuyor

10 yaşımdaki kızımın anlamsız korkuları var. Karanlıktan korkuyor, evde yalnız kalamıyor. Onu hiç böyle görmemiştim. Ne olmuş olabilir? A.D./Muğla

Karanlık korkusu ya da evde yalnız kalma korkusu gibi çocukluk korkuları, genel olarak 13 yaşına kadar normal sayılıyor. Fakat bu korkular günlük yaşamınızı ve kızınızın bireysel gelişimini etkiliyorsa, mutlaka çocuklarla ilgilenen bir terapistten yardım almanız gerekiyor. Kızınızın sinirli ve agresif olması ise ön ergenlikten kaynaklanan bir tepki değişikliği olabilir. Bu durumda yapmanız gereken ikinci şey de; biraz geri planda durup, olan biteni izlemek, çocuğunuzla çatışmaktan kaçınmaktır.

Eşimin alkol problemi var

Sekiz yıllık evliyim. Eşim iki aydır her akşam eve içkili geliyor, tartışmalarımız ise şiddetle sonuçlanıyor. Ne yapmamı önerirsiniz? H.L./Malatya

Eşinizin her gün içki içmesi, alkol bağımlılığının bir göstergesidir. Fakat eşiniz sekiz yıllık evliliğinizde son iki aydır alkol almaya başladıysa, bunun nedenini ona sormalısınız. Onu anlamaya çalışmanız, tavrını değiştirecektir. Alkol tedavisi; hem eşinizi, hem de sizi ilgilendirdiği için bir terapistle ortak görüşmeler yapmalısınız. Onu tedaviye ikna etmek için ise; daha önceden mutlu bir aile olduğunuzu ve paylaşıldığı sürece çözülemeyecek sorunun olmayacağını ona anlatmalısınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA