Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER KARAHAN

Çanakkale’de tarihe tanıklık ettik Gelibolu’da dalış yaptık

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 5 Ağustos'ta Kapadokya'da başlayıp, ardından Trabzon Sümela ve Erzurum Palandöken ile devam eden Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, tüm hızıyla sürüyor. Bugüne kadar 3 ayrı şehirde, 107 farklı mekanda, 1200'den fazla etkinliğin yer aldığı ve 4 milyona yakın kişinin katıldığı Türkiye Kültür Yolları Festivalleri hız kesmeden Çanakkale'de düzenlenen Troya Kültür yolu rotasıyla devam ediyor.



Dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin dördüncü durağı Troya Kültür Yolu Festivali'nde 40'dan fazla noktada, 500'den fazla etkinlik gerçekleşmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA)'nın daveti üzerine gazeteciler ile birlikte Çanakkale'deydim. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu ile yemekte buluştum. Vizyonu ve heyecanı ile oldukça dikkat çekiyor Bakan Yardımcısı Mumcu...



Birlikte Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında yer alan Anadolu Hamidiye Tabyası'ndaki Türkiye'nin dört bir yanından sanat alanlarındaki fakültelerden farklı disiplinlerde birer eserin yer aldığı "Sentez İzler" sergisi ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının ardından düzenlenen tören ve bu törende Türk Milletinin birleşmiş duygularıyla dolup taşan anlarının kaydedildiği "Atatürk'ün Sonsuzluk Yolculuğu" sergisini dolaştım.



Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu "Arşivleri dijitalleştiriyor, gün yüzüne çıkmasına önem veriyoruz. Bu tarz sergilerle de kalıcı hale getiriyoruz. Bir yandan da izlenebilmesi için veritabanımıza ekliyoruz. Önümüzdeki günlerde yine çok özel bir sergi yapacağız" diye konuştu.



GENÇLERİN İLGİSİ YOĞUNDU

Konserler, sergiler, tiyatrolar, çeşitli sanat etkinlikleri ve çocuklara yönelik etkinliklerin düzenlendiği festival kapsamında Anadolu Hamidiye Tabyası'nda 'anı dalışı' da yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'yla birlikte Anadolu Hamidiye Tabyası'nda anı dalışında profesyonel dalgıçlarla birlikte Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda dalış gerçekleşti. Etkinliğe özellikle gençler yoğun olarak katıldı.



HEDEF 35 ŞEHİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kültür ve sanatın turizmle birleştirmesi yaklaşımı projeyi oldukça kıymetli kılıyor. 2028 yılına kadar her sene 5 şehir daha ekleyerek festivali ülke genelinde 35 şehre çıkarmayı hedefi ile yerel ekonomiye ve kültürel mirasa da olumlu katkı sağlamak amaçlanıyor. Festival takvimleri dahi şehirlerdeki esnaf, konaklama sektörü faydalansın diye turizm hareketliliği açısından düşük sezonunda planlanıyor. Gerçekten hem ülke tanıtımı, hem ülke ekonomisi, hem turizm-gastronimi kazanacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA