Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Dizilerin sapıtması ve RTÜK'ün işlevsizliği

Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun 'Reyting mi önemli, yoksa ahlak mı?' yazısı için Mehmet Aslantuğ "Yıllardır benim de söylemeye çalıştığımı anlatmış" demiş...
Vallahi ben de yaklaşık iki yıldır, bu konuyla ilgili belki 10-15 yazı yazmışımdır. Başka yazarlar da yazdı, TV'lerde tartışıldı...
Bakanlar, milletvekilleri bile dizilerdeki yozlaşmayı eleştirdiler. Psikologlar, sosyologlar "Reyting uğruna dizilerde bu kadar çarpık ilişki anlatmayın, yazık oluyor topluma" dediler ama değişen bir şey yok.
Hatta tam tersi oldu. Hangi dizi eleştirildi ve tepki gördüyse reytinglerde coştu. Karşımızda öyle çarpık bir oluşum var ki, kendi aralarında aynen şunu konuşuyorlar: "Bırak tartışsın, protesto etsin kerizler; dizinin reklamı oluyor."
Hem de nasıl reklamı oluyor bir bilseniz! Siz eleştirdikçe, "Bu kadarı da yeter. Siz de hiç mi utanma duygusu yok?" dedikçe bile karşı taraf sevinçten taklalar atıyor.

BİR ADIM GERİ ATILMADI
'Fatmagül'ün donu pazara düştü, komedi programlarına meze oldu (Tecavüzün komedisini yapan başka toplum var mı acaba? Bu da ayrı tartışma konusu), sivil toplum örgütleri, uzmanlar ayağa kalktı; lakin kanal ve yapımcı bir adım bile geri atmadı.
Daha da beterini yaptılar; sanki dalga geçercesine yeni bir tecavüz dizisini, 'İffet'i ekrana getirdiler.
En kötüsü de "Fatmagül'de tecavüzün PR'ı yapılıyor" eleştirisinden bile kendilerine taktik çıkardılar.
Aynı grubun gazeteleri hiç utanmadan, hiç yüzleri kızarmadan yine tecavüzü pazarladılar.
Açın bakın gazetelere, 'İffet' için bile 'Kimin tecavüzü daha iyiydi?' diye polemik yaratıldı. 'İffet'in tecavüzü sürmanşetten duyuruldu, esprisi yapıldı vs. (Bkz. otomatik kapı geyiği)
Yani demem o ki; Hatipoğlu istediği kadar müthiş yazılar yazsın, sanatçılar bu kepazeliği eleştirsin, değişen bir şey olmuyor, aksine daha çok reyting alıyorlar.

RTÜK UYUYOR!
Şimdi durum daha da vahim...
'Aşk-ı Memnu' ve 'Fatmagül'deki sapkın temalar bütün dizilere sıçradı. Daha 10 gün önce yazdım; böyle bir zihniyetle reyting mücadelesi yapılır mı? Ortada haksız rekabet var! Adam gibi, seviyeli dizi yapanlar reyting sıralamasında çuvalladı. Toplumu yozlaştıran, ahlaksızlık pompalayan diziler lider!
Peki, RTÜK'ün eli armut mu topluyor? Daha da kötüsünü yapıyorlar!
Kınama cezası veriyorlar ama atı alan çoktan Üsküdar'ı geçiyor, ilk iki bölümdeki iğrençliklerle kemik izleyici yaratılıyor zaten.
Hatta 'kınama' cezası onlar için bir madalya! Çünkü dizi kınandıkça, sokaktaki vatandaş "Herkes bu diziyi konuşuyor, dur akşam ben de izleyim" diyor. Bu RTÜK üyeleri ne iş yapar çok merak ediyorum. Onlar değil miydi geçtiğimiz yıl, daha radikal yaptırımlar uygulayacaklarını söyleyenler? Bu mudur radikal yaptırımlar? Dalga mı geçiyorsunuz siz? Bence bu arkadaşlar TV falan izlemiyor, izleyicilerden çok şikayet gelirse 'kınıyorlar' falan işte!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA