Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tehlikenin farkında misiniz?

Ülkece Ukrayna krizini konuşuyoruz ama İstanbul'da hava kirliliği, son günlerde insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştı. Uzmanlar, hava kirliliğine karşı uyarılarda bulunuyor.
www.havaizleme.gov.tr adresinde özellikle Kağıthane, Esenler, Kadıköy, Ümraniye, Başakşehir, Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Avcılar'da hava kirliliğinin son günlerde yüksek olduğu görülüyor.
Kirliliğin yüksek olduğu ilçelerin ana yollara yakın olması dikkat çekiyor. Havası temiz olan ilçeler çoğunlukla rüzgara açık bölgeler.
Hava kirliliği trafiğin yoğun olduğu saatler daha çok artıyor.
Kağıthane'de yaşayanlar kirli havanın neredeyse gözle görülür durumda olduğunu, akşam saatlerinde neredeyse ilçeyi pus kapladığını söylüyorlar.
Daha kötüsü uzmanlar hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde Kovid-19'a yakalananların sayısının arttığını ve bu dönemde enfeksiyonun insanlarda daha şiddetli bir seyir gösterdiğini belirtiyorlar.
Prof. Dr. Selahattin İncecik'e göre hava kirliliğinin en büyük nedeni dizel yakıt kullanan araçlar:
"Hava kirliliğinin en büyük nedeni partiküller. En önemlisi çapı 2.5 mikron ve daha küçük partiküller... İstanbul'da 3.2 milyon otomobil var. Bu otomobillerin yüzde 41'i dizel araçlar. Bugün dizeller partikül MP2.5 dediğimiz partiküllerin en önemlilerinden bir tanesi."



YA SİS BASTIRIRSA!
Yine döndük dolaştık trafik sorununa geldik. Trafikte bekleyen araçlar daha çok yakıt tüketip havayı partiküle boğuyorlar.
Toplu taşımanın yetersiz olması, insanların otomobilden vazgeçmemesi ve dizel yakıt kullanan taksilerin sürekli hareket halinde olması hava kirliliğini artırıyor.
Hava kirliliğini rüzgarın az olduğu, kış günlerinde konuşuyoruz. Halbuki genel anlamda ciddi bir sorunla karşı karşıyayız!
Hava kirliliği günde 1 paket sigara kadar zarar veriyor! İnsan vücuduna 3 yıl ilave yaşlanmaya eş değer bir zarar bu! Dünyada her dakika 13 insan hava kirliliği nedeniyle erken ölümle karşı karşıya kalıyor.
İstanbul'u yöneten Vali Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyük Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu acaba hava kirliliği tehlikesi hakkında ne düşünüyorlar?
Acil plan olarak hangi önlemleri aldı? Uzun vadede bu sorunu çözmek için bir planları var mı?
İmamoğlu "Beni seçerseniz trafik sorununu çözerim" diyordu trafik sorunu daha da arttı. Ve şimdi daha çok kirli hava soluyoruz! Hava kirliliğini çözmek için neyi bekliyoruz?
Ya sis de bastırırsa! Tehlikenin farkında mısınız?

***


6 DİLDE HABER GEÇİYOR
Ukrayna'nın başkenti Kiev'den tam altı farklı dilde canlı yayın yapan Associated Press muhabiri Philip Crowther sosyal medyanın yıldızı oldu.
41 yaşındaki Crowther'ın İngilizce, Lüksemburgca, İspanyolca, Portekizce, Fransızca ve Almanca haber sunarken paylaştığı video milyonlarca kez izlendi.
Ben Crowther'ı geçtiğimiz yıl Tokyo Olimpiyatları'nda keşfetmiştim. Orada da birçok dilde haber geçmişti.
Altı dili de şiveli konuşan Crowther'ın muhabirliği farklı bir boyuta taşıdığı kesin. IQ'su kaç acaba? Ajan olması gerekirken muhabirliği seçmiş. Belki de ajan! Şaka şaka...



Bizde yabancı dil öğrenmek hâlâ sorun! İstanbul'da sokakta saat satan Afrikalı göçmenler bile İngilizceyi, Fransızcayı bizim kolej mezunlarından daha iyi konuşuyorlar. "Sömürge ülkelerinde doğdukları için" diyebilirsiniz.
Ama bu durum fakir Afrika ülkelerinde bile yabancı dil öğretildiği gerçeğini değiştirmez.
Biz 12 yıllık temel eğitimde neden bir yabancı dil öğretemiyoruz acaba?

***


METAVERSE ÇOCUKLARA TUZAK!
BBC tarafından yürütülen araştırmada, 13 yaşındaki bir çocuk kimliğiyle Metaverse'e giren bir araştırmacı, çocuklara yönelik cinsel istismar tuzaklarına, cinsel içeriklere, ırkçı söylemlere ve tecavüz tehdidine tanık oldu.
Araştırmacıya seks oyuncakları ve prezervatifler sunuldu ve çok sayıda yetişkin erkeğin avatarlarının irtibata geçme girişimlerine maruz kaldı.



Daha önce de Metaverse'teki taciz olaylarını yazmıştım ama internetin geleceği diye kakalanmaya çalışılan bu sanal çöplük çocuklar için tehlike arz ediyor!
Bu arada Mark Zuckerberg'in ismini Meta olarak değiştirdiği Facebook'un, piyasa değeri 500 milyar dolara yakın eridi.
Facebook'u kurtarma planı gibi gözüken Metaverse'e yatırım yaparken iki kere düşünün!

***


AVRUPA, İRAN VE TÜRKİYE'YE MUHTAÇ
Ukrayna krizinde Rusya'nın karşısında konumlanan Avrupa, doğal gaz sıkıntısıyla karşı karşıya.
Rusya doğal gaz fiyatını artırma tehdidinde bulununca Avrupa ülkeleri yeni tedarikçi arayışına girdi. Katar'dan beklediği yanıtı alamayan, ABD yaptırımları nedeniyle Venezuela'ya da teklif götüremeyen Avrupalı ülkeler şimdi zaman zaman ambargo uyguladıkları İran'ın kapısını çalmak zorunda.



İran da Avrupa'ya doğal gaz ihraç etmek için gerekli kapasiteye sahip olduğunu açıkladı.
Avrupa doğal gaz için İran'a muhtaç. İran da Türkiye'ye muhtaç. Doğal gaz bizim boru hatları üzerinden geçmek zorunda.
Bazı uzmanlar Ukrayna krizinde Türkiye'yi zor günlerin beklediğini söylüyor. Çünkü Ukrayna'dan buğday alıyoruz!
Doğal gaz fırsatından ise bahseden yok! Buğdayı birçok ülkeden alırsınız ama doğal gazı alamazsınız!
Ukrayna krizi Türkiye için fırsata dönüşebilir!

***


TRUMP DA SANSÜRLEDİ
Başkanlık seçimi döneminde sosyal medya hesapları yasaklanan ABD eski Başkanı Donald Trump, sansürden çok şikayet etmiş ve kendi sosyal ağını kuracağını söylemişti. Dediğini de yaptı.



Trump'ın Twitter'ın sansürden kaçanlara alternatif olarak sunduğu Truth Social adlı yeni sosyal medya ağı daha ilk gününde sansüre başvurdu iyi mi?
Truth Social'ın CEO'su eski siyasetçilerden Devin Nunes adına Twitter'da parodi hesap yöneten DevineNunesCow, aynı hesabı Truth Social üzerinde açınca engellendi.
Yeni sosyal ağın tasarımı Twitter'a çok benziyor. Trump galiba "Bana Twitter'ın aynısını yapın. Ben de kafama göre sansürleyeyim, yasaklayayım" demiş.
Trump herhalde sadece kendisine oy verenler için girdi bu işe.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA