Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sahte görüntü savaşı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği günden beri sosyal medyaya birçok video ve görüntü yağıyor. Beklenildiği gibi görüntülerin çoğu sahte.
Gerçekliği teyit edilemeyen görüntülerin yanı sıra bir de eski görüntüler var. Dünyanın farklı yerlerinde çekilen video ve fotoğraflar sanki yeniymiş, Ukrayna'da yaşanıyormuş gibi servis ediliyor.
BBC araştırdı ve bu sahte görüntüleri tek tek paylaştı.



Örneğin iki uçak arasında yaşanan çatışmada birinin alev alarak düşerken görüldüğü kare, 'Silahlı kuvvetlerin Hava Kuvvetleri'ne ait MiG-29, Rus işgalcilerin 'eşsiz' Su-35'ini imha ediyor' diye paylaşıldı. Ancak bu görüntü, Digital Combat Simulator World adlı oyundan alınmıştı. Bu sahte paylaşımı da Ukrayna Savunma Bakanlığı yaptı iyi mi?
Ukrayna ordusunu destekleyen gayrı resmi bir hesapta paylaşılan başka bir videoda ise Rus askeri araçlarının Bayraktar SİHA'larıyla imha edildiği ve görüntülerin de SİHA'dan çekildiği öne sürüldü. Ancak bu görüntüler 2020 yılında Suriye'de çekilmişti.
'Rusya'nın hava saldırısı nedeniyle Lugansk elektrik santralinde zincirleme tepkime yaşandığı' iddiasıyla paylaşılan görüntü ise 2015 yılında Çin'in Tianjin bölgesinde bir kimyasal deposunda yaşanan patlamanın görüntüsüydü.



Rusya ile Ukrayna askerleri bir askeri üste karşı karşıya geldiler diye paylaşılan ve TikTok'ta 18 milyondan fazla defa izlenen video da eski çıktı.
O görüntüler 2014 yılında Kırım'ın işgali sırasında, Sivastopol'deki Belbek hava üssünde çekilmişti.
Daha neler var! Her iki ülke de sahte görüntüler üzerinden büyük bir propaganda yürütüyorlar. Trol orduları, ülkesini seven normal vatandaşlar vs. herkes bu manipülasyona destek veriyor.
Propaganda da savaşın bir parçası diyebilirsiniz. Ancak bir de bu görüntülerin gerçekliğini sorgulamadan sosyal medyada takipçi kasmak için paylaşan farklı ülkelerden milyonlarca insan var!
Sahte ya da eski görüntüler 'viral' bile oluyor! Öyle büyük bir bilgi kirliliği var ki, sahte görüntülerin arasında gerçekte yaşanmışları bulmak samanlıkta iğne aramaya benziyor.
Savaşı kaybeden ülkenin galip geldiğine de inandırırlarsa hiç şaşırmayın!

***

YOĞURT KIRMIZI ÇİZGİMİZ!
Ukrayna'dan insanlık dramları ve çatışma görüntüleri internete düşmeye başlayınca savaşın korkunç yönünü hissetmeye başladık.
'Paranoies' isimli bir Yunan Twitter kullanıcısı da savaşın katı gerçekliğini hissetmiş olsa gerek "Türk kankalarım, hiçbir zaman savaşa girmeyip saçmalamaya devam etme konusunda anlaşabilir miyiz? Bu b.k (savaş) korkutucu" diye bir paylaşım yaptı.



Sonra Türkler ile Yunanlar arasında olması gereken maksimum çatışmaya örnek olarak 2020'de Türk ve Yunan askerlerinin sınırda birbirlerine komik küfürler ettikleri videoyu paylaştı.
Türk Twitter kullanıcıları da "Baklava ve yaprak sarmasının bizim olduğunu kabul edin, adaları verin anlaşalım", "Tamam ama önce yoğurt kırmızı çizgimiz" diye esprili karşılıklar verdiler.
Bakın ne güzel anlaşıyoruz işte. Dünyada siyaset olmasa savaş da olmaz!

***

BU DAYI BİZDEN!
ABD'de bazı marketler Ukrayna'nın işgalini protesto etmek için Rus votka satışını durdurdu. Bazı Amerikan vatandaşları da Rusya'yı votkaları sokağa dökerek protesto etti.



Biz de eskiden İtalya'yı protesto etmek için buzdolabı, Fiat araba yakanlar, Hollanda'yı kınamak için portakal parçalayanlar vardı!
Fotoğraftaki dayı ise bizde ABD ve İsrail'i protesto etmek için sokağa fanta, kola döken amcaya benziyor.
Bu dayının nüfus kütüğüne bakılmalı belki dedeleri Anadolu'dan göç etmiş olabilir!
Bu tür bireysel protestolar elbette anlamlı ama işe yaramıyor!

***


'MANİTALARI SINIRDAN ALMAYA GİDEN' REZİLLLER!
Rus işgali altındaki Ukrayna'da halk direnişe geçmişken... Çocuk ve kadınlar komşu ülkelere sığınmaya çalışırken... Yaşlılar sığınak ve metro istasyonlarında güvende kalmaya çalışırken...
Türkiye'de son model otomobillere binmiş bazı kendini bilmezler "Ukrayna'daki manitaları sınırdan almaya gidiyoruz" diye paylaşım yaptı.



Rezil herifler Ukrayna ile sınırımızın olmadığını bilmeyecek kadar cahiller! Gerçi köşeyi dönmek için zeki olmaya da gerek yok artık!
Ülkedeki zengin kalitesinde de büyük düşüş var! Görgüsüz, ahlaksız bir sürü paralı tip var!
Aynı durum bizim başımıza gelse, bu "Manitaları sınırdan almaya gidiyoruz" diyenlere aynı espriler yapılsa?
Bu nasıl bir cinsel açlıktır?

***


DAHA NE YAPILSIN İSMAİL?
Gazeteci İsmail Saymaz, Türkiye'nin Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden ihracı için çekimser oy kullanmasını eleştirmiş. Türkiye'nin Ukrayna'yı yalnız bıraktığını iddia etmiş.
Ne yapılmasını bekliyordun İsmail?
Rusya ile karşı karşıya mı gelelim?
Sana kalsa Boğazları da kapatalım!
Müttefiklerimiz ve NATO bizi umursamazken, Rusya'ya karşı oy kullanıp risk mi alalım?
Kaldı ki, Ukrayna'ya arabuluculuk ve askeri açıdan birçok yardımda bulunduk.
Zelenski de "Arkadaşım Erdoğan ve Türk halkına teşekkür ederim... Ukrayna halkı destekleriniz unutulmayacak" diye açıklama yaptı!
Türkiye'nin çekimser oy kullanması denge diplomasidir İsmail!

***


'TIK'INIZ BATSIN!
Ukrayna'da ölüm kalım savaşı devam ederken bir yüz kızartıcı paylaşım da TV 100'den geldi.



Üzücü savaş görüntülerinin arasında TV 100'ün internet sayfasında 'Rusya ve Ukrayna'nın akılları baştan alan kadın askerleri' galerisi paylaşıldı.
Bu da yukarıda bahsettiğim cinsel açlıktan 'tık' alma peşine düşmüş iğrenç habercilik zihniyeti oluyor!
Daha sonra bu berbat paylaşımın silinmesi yaşanan skandalı affettirmez!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA