Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Duyu bütünleme terapisi

Oğluma otizm teşhisi konuldu. 'Duyu bütünleme terapisi' adındaki tedavi yöntemi yararlı mı? M.L./Bolu

Bu terapideki amaç; vücuttaki farklı bölgeleri uyararak duyuların koordinasyonunu aktif kılmaktır. Bu yöntemi fizyoterapistlerin uygulaması çok önemlidir.

MALİYETLİ BİR TEDAVİ
Duyu bütünleme odalarında; salıncak, büyük pilates topları, tırmanma merdivenleri, trambolin gibi araç-gereçler bulunur. Ayrıca farklı kokular, sert ya da pürüzlü yüzeyler de kullanılır. Bu yöntem; sadece otizmde değil, hiperaktivite, dikkat dağınıklığı ve konuşma sorunlarında da kullanılır. Özel eğitimi destekleyici bir yöntem olup; tek başına kullanıldığında, istenen başarı sağlanamayabilir. Maliyetli olan bu yöntemin seansı 150- 300 lira arası değişmektedir. Bu eğitimi bazen beden eğitimi öğretmenlerinin de verdiğini duyuyoruz. Mutlaka sertifikalarını sorgulayın. Çünkü yanlış uygulamalar; çocuğunuzun vücudunda geri dönülmez hasarlara neden olabilir.


***
Okuma-yazmayı geliştirmek için

Oğlumun okuma-yazmasını ödev masasında değil de günlük hayatında nasıl geliştirebilirim? A.L./Van

Aslında bu konuda sizi tebrik etmek isterim. Çünkü okuma yazmayı sadece ödev ya da ders mantığından çok, günlük yaşama adapte etmeniz; onun birçok becerisini harekete geçirecektir. Ayrıca yaşayarak öğrenmenin getirdiği hazdan dolayı okuma-yazmaya daha hevesli olacaktır. Örneğin; ona markete giderken alacaklarınızın listesini yaptırabilirsiniz. Evdeki eşyaların üzerine isimlerini yazarak yapıştırabilirsiniz. Ondan duygularını ya da yaşadıklarını resmetmesini isteyebilirsiniz. Kitapçılardan bol resimli az yazılı kitaplar alabilirsiniz. Ancak kitapları olabildiğince çocuğunuz seçmeli.
***
Yeme bozukluğu belirtileri

Çocuğumda yeme bozukluğu olduğunu düşünüyorum. Bunu nasıl anlarım? F.M./İstanbul

Özellikle kız çocuklarında yeme bozukluğunun görülme sıklığı daha fazladır. Acıktığı halde yemek yeme yerine; aşırı asabiyet göstermesi, aşırı kilo alması ya da aşırı kilo kaybetmesi, sürekli yemek tabağında yemeğiyle oynaması, aynada kendini ve vücudunu izlemesi bu sorunun ilk akla gelen belirtileridir. Eğer böyle bir endişeniz varsa; çocuk psikiyatrına götürmenizi öneririm. Sorun varsa uzman hekim sizi yönlendirecektir. Eğer yoksa; ebeveynlik becerilerinizi ve çocuğunuzla olan ilişkilerinizi gözden geçirmenizi öneririm.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA