Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Son fırsat yarın bitiyor

Üniversiteye yerleşemeyenler için ikinci bir fırsat sunan, ek yerleştirme süreci yarın bitiyor. Üniversite adaylarının, üniversiteli olabilmesi için yeni bir ümit ortaya çıktı. Bu ek yerleştirmeden, 2014 ÖSYS sonuçlarına göre 4 yıllık fakülteler ya da 2 yıllık meslek yüksekokullarından herhangi bir yeri kazanan öğrenciler, kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın, yararlanamayacak. Açık öğretim fakültesinin kontenjansız bölümünü kazandıysanız tercih şansına sahipsiniz. Ayrıca özel yetenek sınavı ile bir yere yerleştirildiyseniz buraya yerleşenler de arzu ederlerse ek yerleştirmeden rahatlıkla yararlanma şansına sahip olacak.
İlk yerleştirmede tercih ettiği programa yerleşemeyen bir adayın, ek yerleştirmede de bu programa yerleşmesi mümkün değil. Eğer adayın ilk yerleştirmede puanı yetseydi, zaten bu bölüme girmiş olacaktı. Aday puanı yetmediği için bu bölüme giremiyor. Çünkü kurallardan biri de şu: Ek yerleştirmede tercih ettiğiniz bölümün puanına eşit ya da üstünde puan almanız gerekiyor. Bu yüzden adayın ilk tercihte seçtiği yerleri tekrar seçme şansı yok. Eğer, bölümün puanı yoksa, ilgili puan türünde barajı aşan herkes burayı tercih edebilir.
Ek yerleştirmede adaylar, isteklerine göre tercih yapacak. 30 tercih hakları var. En çok istediklerini yukarıya yazarak tercihlerini sıralayacaklar. Önemli olan istek sırası. Burada bir puan ya da başarı sırası söz konusu değil. Kılavuzu doğru inceleyin. Üniversite ve bölüm seçiminizle ilgili iyi düşünün. Akademik mesleklerin sizden beklediği karakteristik özelliklere ve kendi gerçeklerinizin farkına vararak seçiminizi yapın. Ek yerleştirme de olsa, bir bölüme yerleştiğinizde, önümüzdeki yıl ortaöğretim başarı puanınız yarı yarıya düşecek.
Ek yerleştirme ile kaydolan öğrenciler diğer öğrencilerin gerisinde kalmayacak. Vakıf ve devlet üniversiteleri bununla ilgili tedbirlerini zaten aldı. Ek yerleştirme ile üniversiteyi kazanan öğrenciler hemen uyum programına tabi tutulacak. Daha önce eğitime başlayan öğrenciler ile çok kısa sürede eşit duruma gelecekler. Bununla ilgili paniklemeye gerek yok. Ayrıca, yine ek yerleştirme ile üniversiteyi kazanan öğrenciler yurtlardan da yararlanabilecek.
Bu yıl, ek yerleştirmede yeni programlar açılmadı. Sadece merkezi yerleştirmede boş kalan kontenjanlara yerleştirme yapılacak. Adaylar üniversiteye girmek istiyor ve şartları da uyuyorsa, ek yerleştirmeden yararlanıp bu yıl üniversiteli olsunlar. Çünkü gelecek yıl neler olacağı belli değil. Belki bu yılki puanı seneye arayabilirler.
Kısacası, şartlarınız uyuyorsa üniversiteli olmak için son fırsatı iyi değerlendirin. Sonra keşke demeyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA