Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Fransız liseleri ve G.Saray üniversitesi

Binlerce öğrenci iyi bir liseye girebilmek için yoğun şekilde çalışıyor. İyi bir lise demek, iyi bir gelecek, iyi bir üniversite demek! Bunu TEOG sonrası alacakları puanlarla gerçekleştirecek öğrenciler, tercihlerini ya fen, Anadolu, sosyal bilimler lisesinden yana kullanacak, ya da farklı çizgide ve eğitim yapısındaki yabancı özel okullar bu öğrencilerin tercih listesinde yer alacak.
Yabancı özel okullara değinecek olursak; bunları tercih edecek öğrenciler için ülkemizde İngilizce, Almanca, İtalyanca ve Fransızca eğitim veren, aynı zamanda bağlı olduğu ülkeyle ortak müfredat programı yürüten çok sayıda özel yabancı okul var. Ancak bugün, özellikle birçok öğrencinin tercih ederken hakkında çok az şey bildiği Fransız liselerinden bahsedeceğim.
Konuyu değerli dostum, Nişantaşı Eğitim ve Koçluk kurucusu Gülser Kızılcık Deniz'le enine boyuna konuştuk. Fransız lisesini tercih edecek öğrencinin öncelikle şunu bilmesi gerekiyor: Öğrenci, lisede dersleri Fransızca göreceği için hazırlık sınıfında yoğun bir programa tabi tutuluyor. Diğer yabancı okullarda da aynı olan bu durumu farklı kılan, Fransızcanın diğer dillere göre zorluğu.
Yani, Fransız lisesini tercih edecek öğrenci, Fransızca ilköğretimden gelmiyorsa, hazırlıkta işi sıkı tutmalı. Lisedeki not başarısı Fransızcaya yönelik dil hâkimiyetinden geçecek.
Matematik, fizik, kimya gibi derslerde, bazı öğrenciler yüksek not alamamaktan yakınır.
Bunun sebebi de, Fransız ekolünde metodun önemli olmasıdır. Özellikle test tekniğine alışan sonuç odaklı öğrenciler, bu yapılarını kırıp, yöntem ve soru çözüm metodunu uygularsa, yüksek notlar alabilir.
Fransız liselerinde öğrenci, ders notlarını ne kadar yüksek tutarsa, o kadar iyidir. Hem Türkiye'deki üniversite giriş sınavına eklenecek ortaöğretim başarı puanında, hem de Fransız üniversitelerinin iyi bir bölümüne girmek için bu notlar önemlidir. Dünya kültür ve edebiyatını en iyi şekilde aktaran, Fransız ekolünün tüm yapı taşlarıyla öğrenciyi yetiştiren Fransız liselerinde, sistemli çalışan her öğrenci başarılı bir geleceğe imza atar.
Fransız liselerinin diğer bir önemli özelliği de, bu okullarda okuyan öğrencinin Galatasaray Üniversitesi'ni kazanma şansının yüksek olması. Türkiye derecesi ile öğrenci alan G.Saray Üniversitesi'nin yüzde 25'lik kontenjanı Fransız liselerinin... LYS sonuçlarına göre başarı sıralamasında 25 bin içinde yer alan Fransız lisesi öğrencileri, G.Saray Üniversitesi'nin uyguladığı GSÜ İç Sınavı'na girerek, burayı kazanma şansını elde edebiliyor. Bence, 8'inci sınıf velileri, doğru tercih yapabilmek için, bu okulları detaylı araştırmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA