Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Ortak vicdanımız Yaşar Kemal

Yaşar Kemal'in ölümü Türkiye'nin yalnızca sanat, kültür ve politika dünyasını değil, okurlarını, hayranlarını, halkın geniş bir kesimini de yasa boğdu. Roman, senaryo ve öykülerinin yanı sıra gazeteci olarak unutulmaz röportajlara imza atan Yaşar Kemal, Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazar oldu. Yaşar Kemal'in eserleri yaklaşık 40 dile çevrildi ve uluslararası arenada büyük ilgi gördü. Hayatı boyunca Türkiye'de barış, insan hakları ve demokrasi mücadelesinin içinde oldu. "Halka kim zulmediyorsa, etmişse, halkı kim eziyor, ezmişse, onu kim sömürmüş, sömürüyorsa, feodalite mi, burjuvazi mi? Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa, ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım" derdi.
Yaşar Kemal, Kürt sorununun çözümü için yıllarca büyük uğraş verdi. Usta yazar, çözüm sürecinde silahları bırakma çağrısı yapıldığı gün aramızdan ayrıldı. Türk edebiyatının değil, dünya edebiyatının da önde gelen ismiydi. Ülkemizde çok sayıda ödülün yanı sıra yurtdışında da birçok ödül aldı. Kitapları 40'tan fazla dile çevrildi. Kitaplarının yayıncısı Yapı Kredi Yayınları'nın kendisi için hazırladığı özel internet sitesinde, "Şaşırtıcı imgelemi, insan ruhunun derinliklerini kavrayışı, anlatımının şiirselliğiyle yalnızca Türk romanının değil dünya edebiyatının da önde gelen isimlerinden biri" olarak tanımlanıyor.
Türkiye ve insanlık çok büyük bir değerini kaybetti. Yüreğinin kapladığı yeri, tüm dünya bir araya gelsek anlatamayız. Eserleri, insani değerler, barış ve adalet mücadelesi için ilham kaynağı olmayı sürdürecek. Türkiye edebiyatını en yüksek noktalara taşırken bir aydın olarak özgür ve bağımsız duruşuyla hep barıştan yana oldu ve barışın dilini kullandı. Dünyayı bin çiçekli bir kültür bahçesi olarak gören Yaşar Kemal, okuyucularına emanet ettiği eserleriyle aramızda yaşamaya devam edecek. Kısacası, ülkem ortak vicdanını kaybetti.
Kasım 2014'te Bilgi Üniversitesi'nin kendisine 'fahri doktora' unvanı vermek için düzenlediği törene sağlık sorunları nedeniyle katılamamıştı. Yaşar Kemal gönderdiği mesajda şöyle demişti: "Bir, benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İki, insanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılayamasın. Kimse kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin. Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki, bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçmuş gitmiştir. Benim kitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar, yoksulluk bütün insanlığın utancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar."
İşte, büyük ustanın vasiyeti. Yeri doldurulmaz bu büyük insan, hep sevgi ve saygıyla anılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA