Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

STEM ile eğitimimizin kaderini değiştirebiliriz

STEM, science (fen), technology (teknoloji), engineering (mühendislik) ve mathematics (matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Fen öğretimini kapsayan alanların ilk ve orta öğretimde bir bütün olarak değil de, ayrı ayrı öğretilmesinin sakıncalarını bertaraf etme fikrine dayanıyor.
ABD'de Başkan Obama STEM eğitiminin önemine dikkat çekiyor. Eyaletlere STEM konusunda öğretmen yetiştirmek için ödenek ayrılıyor. Sistemin temelinde, farklı disiplinlerin birlikte kullanılması, proje hazırlaması ve bu projelerin üretime dönüşerek hayata geçirilmesi yer alıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önümüzdeki yıldan itibaren, yapacağı plan ve programla STEM eğitim sistemini, eğitim dünyamıza adım attıracak. Değerli dostum ve Bahçeşehir Okulları Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Lüle ve aynı okulların Eğitim Direktörü Dr. Özge Aslan ile dünyada giderek önem kazanan STEM eğitimini konuştuk. Bu eğitim sistemi gelip geçici ya da kısa süreli bir yaklaşım değil. Hem insana yani eğitimcilere, hem fiziki şartlara, hem de müfredata çok ciddi yatırım yapılmalı.
STEM anlayışına göre eğitim alacak çocuklarımız daha girişimci, yenilikçi, kendine güvenli bireyler olarak yetişecek. Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik derslerini daha iyi kavrayıp, sevecekler, öğrendiklerini hayatın içinde kullanacaklar. Yaparak, deneyerek, uygulayarak, üreterek öğrenmek en önemli kazançları olacak. Bu öğrencilerimiz uluslararası arenaya çıkma, daha iyi üniversitelere girme şansını bulacak.
Dünyadaki değişimleri hem üniversitelerimizde, hem de okullarımızda yakından takip etmeye çalışıyorum. Eğitime teknoloji tam anlamı ile girdi. Eğitim sistemimizde teknolojiyi kullanmak zorundayız. Çocuklarımız da teknolojiyi doğru kullanmak zorunda.
Eğitim anlayışında, içeriğinde de önemli değişiklikler oluyor. Bu yeni eğitim anlayışının temelinde çocuklarımızın daha çok sorgulamasını, daha fazla merak duymasını sağlamak var. Global rekabette artık fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında beceri geliştirmiş, nitelikli iş gücüne ihtiyaç var.
Gelişmiş ülkelere baktığınızda neredeyse hepsi bu ihtiyacı göz önünde bulundurarak geleceğe yönelik stratejilerine yansıtmış, bu amaçla da STEM eğitimini anaokulundan itibaren eğitim sistemlerine entegre etmeye başlamışlar. STEM eğitimi, öğrencilere uygulamalı, deneyime dayalı, disiplinler arası entegreli bir öğrenme deneyimi sağlayan bir anlayıştır, bir kültürdür. STEM eğitimi, bilgi aktarımının ötesindedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA