Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

KKTC’li üniversite adayları

KKTC Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve Girne Amerikan Üniversitesi'nin (GAÜ) davetlisi olarak adada "Başarıya Doğru" seminerleri ile üniversite adayları, eğitimciler ve ailelerle buluşacağım. Seminerlerin ilkini dün GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi'nde verdim. Bugün Lefkoşa TMK Rauf Denktaş konferans salonunda, yarın Güzelyurt Belediyesi AKM Salonu'nda ve cuma ise Gazimağusa Rauf. R. Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı'nda olacağım. Konferansları organize eden değerli kardeşim ve GAÜ Strateji- Kariyer Danışmanı Emrah Adaklı'ya da ayrıca teşekkür ediyorum.
Gençlere, üniversite tercihiyle ilgili bilgiler verdim. Tabii ki, bölüm tercihlerinin, başarı sıralamasına göre dikkatle yapılması gerekiyor. Ancak, günümüz iş dünyasında donanıma önem veriliyor. Bölüm tercihi yapacak öğrenci çok dikkatli olmalıdır. Tercih edilen bölümün akademik kadrosunun yanı sıra, profesyonel kadrosunun da araştırılması önemlidir. Ayrıca, üniversitedeki bursların ne şekilde verildiği ve devamlılığı da araştırılmalıdır.
Yabancı dil eğitimi de önemli bir husus. Özellikle İngilizce eğitimi, üniversitelerde çok ciddi bir platform haline geldi. Üniversitede ortak ders uygulaması da çok önemli bir noktadır. Bu uygulama birinci sınıfı okuduktan sonra seçtiği bölümden memnun olmayan ve bölüm değiştirmek isteyen öğrenciler için çok önemlidir.
Günümüzde, artık 4 yıllık bir fakülte mezunu olmanın yanı sıra gencin eğitimini sürekli beslemesi gerekiyor. Birinci sınıftan itibaren seçilen bölümü destekleyen ikinci bir bölümün de derslerini alıp çift anadal yapmak, gelecekte büyük avantaj sağlayacak. Eğer gençler bunu yapamıyorsa yan dal yapabilirler. Ancak, olmuyorsa da sertifikalarla eğitimini besleyebilir. Bu gibi imkânları da olmuyorsa başka bölümlerden dersler alması gerekiyor. Günümüzde global anlamda bir gelişim söz konusu olduğu için, gençler yabancı bir ülkeden eğitim almak isteyebilir. Bu yüzden de üniversitenin yurtdışı bağlantılarına bakmaları gerekiyor.
Gençlerin, üniversite bittiğinde yaşayabileceği istihdam problemlerini de hesaba katması gerekir. Üniversite ile dünyası arasında sıkı diyalog olmalı. Üniversitenin kariyer merkezinin onları hayata hazırlayıp hazırlamadığını araştırmalılar.
Tercih döneminde, öğrenciler kadar ailenin yaklaşımı da önemli. Ebeveynler çocuğa destek olmak isterken köstek olmamalı. Ebeveynler, hayal ettikleri ancak gerçekleşmeyen meslekleri çocuklarına dayatmasın.
KKTC'li üniversite adayları, doğrudan, sınavsız ada üniversitelerine gidebiliyorsunuz. Bu şansınızı doğru kullanın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA