Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Hayata kendini sevmekle başla

Zen rahiplerinin meşhur su deneyini duydunuz mu? Bilim adamları ve Zen rahipleri birlikte bir deney yaptılar.
Aynı su kaynağından aynı anda üç pet şişeye su koyup kapattılar. Şişenin birine kötü sözler söylediler ve üzerine kötü şeyler yazıp kapattılar. Diğer şişeyi olduğu gibi bıraktılar. Sonuncuya ise birlikte dua edip 'seni seviyorum' yazıp yapıştırdılar.
24 saat sonra bilim adamları üç şişeyi mikroskobik incelemeye aldılar. Olduğu gibi bırakılan su normal su gibi kalmış, kötü sözler yazılmış şişede ise toksik bir zehri andıran tuhaf bir yapı oluşmuş. 'Seni seviyorum' yazan şişenin suyunda ise adeta bir elmas kristali gibi muhteşem bir mikroskobik manzara... Sihirli bir iksir gibi. İnsan bedeninin yüzde 85'i sudur.
Düşüncelerimiz ve konuştuklarımız bedenimizdeki suya kaydedilir ve o kalitede yaşarız. Şeklimizi, sağlığımızı ve hayatımızı biz oluştururuz. Kendini sevmek de tıpkı böyledir.
Kendini sevmek, psikolojik ve fiziksel sağlığımızı destekleyen ve ruhsal gelişimimizi düzenleyen eylemlerden oluşur. Tüm olumlu ve olumsuz yönlerimizi kabul etmekle başlayan bir süreç.
Hayatımızın macerası ise, tam da kendimizi koşulsuz kabul ettiğimizde başlar. O zaman kalbimizin genişleyerek göğsümüzü zorladığını göreceğiz. Gözlerimizden hayat geçecek dans ederek.
Hayatı sevmek, insanları sevmek, kendini sevmekle başlar. Kendini sevmek için kusursuz ve başarılı olmaya gerek yok. Ama başarılı olman için kendini sevmeye ihtiyacın var. Kendini sevmenin başlıklarını, Mersin Basut Okulları Psikolojik Danışmanı Ayşe Er'e sordum.

Kendini sevmek için 6 adım

Duygularımızı kabul etmek: Bir his yaşadığımızda, makul olan eylem ondan kaçmak veya onu bastırmak değil, aksine, hissiyatı ​kabul etmektir.
Hissettiklerimiz korunmalı ve dinlenmelidir.
Farkında olun: Benlik algısı güçlü olan bireyler başkalarının söylediklerinden çabuk etkilenmez, güçlü ve zayıf yönlerinin farkındadır.
Sınırlarınızı belli edin: Kendini seven bir insan sınırlarını belli eder.
Arkadaşlık ilişkileri, ikili ilişkiler ve sosyal ilişkilerde sınırlarını korur ve hayır deme gücüne sahiptir.
Kendinizi affedin: Bazen kendimize çok acımasız davrandığımız zamanlar oluyor. Kendini seven insanlar hatalarından ders çıkarır ve kendisini affeder.
Ayna çalışması yapın: Güne başladığınızda ilk iş olarak aynaya bakın ve 'seni seviyorum. Senin için ne yapabilirim.
Seni nasıl mutlu edebilirim' deyin.
Kendinizi şu an sevin: Değişmeyi, başka şeyleri beklemeyin şu anki halinizle kendinizi sevin.
Kendinizi sevin önce, sonra başkalarını.
Kendinizi sevdiğiniz zaman, bu dünyada yapamayacağınız şey yoktur.
Kendini sevdirmeye çalışmak yerine kendini seven birey olalım. Sevginizin evrene yayıldığını ve zenginleştiğini hissedeceksiniz.
Zenginleşmeye kendinizi sevmekten başlayalım mı ne dersiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA