Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

İlkokul ve koronavirüs

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile hepimiz için farklı bir dönem başlamış bulunuyor. Sabah çocukların okula, anne babaların işe gittiği günler çoktan geride kaldı. Uzaktan eğitime başlanması ile okullarından, öğretmenlerinden ve arkadaşlarından da ayrı kaldı çocuklar. Bir de sokağa çıkma yasağından dolayı evlerde zaman geçirmeye başlayınca bu sürecin çocukları etkilememesi kaçınılmaz bir durum oluyor. Bu konuyu, Doğa Koleji İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanı Büşra Aparan Akın ile konuştuk.
Bu süreçte ilkokul çocuklarının psikolojik açıdan olumsuz etkilenmemesi için ebeveynlerin desteği çok önemli. Özellikle küçük yaş grubu olan çocukların bu süreçte ne hissettiğini anlamaya özen gösterin. Evde uzun süre kalan çocuklar daha sinirli, huzursuz davranışlar sergileyebilir.
Sürekli salgın ile ilgili bilgilere, haberlere maruz kalması kaygı ve korkuya neden olabilir. Çocuğun zihninde durum ile ilgili pek çok soru olabilir. Okullar açılacak mı? Hastalanacak mıyız? Hatta sevdiklerimiz ölecek mi? gibi. Ailecek durumla ilgili bir toplantı planlayarak, sakin bir şekilde virüsün ne olduğu, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda konuşmak ve bilgilendirme yapmak faydalı olur.
Çocuklar olaylar karşısında yaşlarına ve kişisel özelliklerine göre farklı tepkiler verir. Çocuklar çok iyi gözlemcidir ve büyüklerinin davranışlarını kendilerine model alırlar. Bu dönemde özellikle ilkokul çocuğunun davranışlarında değişiklik olabilir. Onları uyarırken rahatsız olduğunuz davranışın ne olduğunu açıklayın ve bu davranışın sizi nasıl etkilediğini anlatın. Olumlu davranışları geliştirmesi yönünde destekleyin.

EVDE GEÇİRİLEN SÜRE
Evde geçirilen zaman eğitimleri açısından da son derece önem taşımaktadır. Uzaktan eğitimi yararlı ve verimli kılmak için çocuk ebeveyn desteğine ihtiyaç duyar. Çocukların okula giderken kazandığı rutini korumak, uzaktan eğitim sürecini daha kolay sürdürmesini sağlayacaktır. Ev ortamında daha rahat olacağı ve dikkatini dağıtan daha çok faktör olacağından dolayı ders saatinde aile üyelerinin özenli olması gerekir.
Eğer sıkıldığında ya da dikkati dağıldığında dersten kalkmasına, televizyonda başka şeyler izlemesine ya da oyun oynamasına izin verilirse bir süre sonra bunu daha sık yapmaya başlayacaktır. Çocuğa şu an buna izin veremeyeceğinizi kısa bir şekilde açıklayarak, okul sorumluluklarını hatırlatmanız en doğru yol olacak.
Evde geçirilen uzun zamanlarda daha fazla dayanışmaya ve birbirinize karşı anlayışlı olmaya ihtiyacı olacak. Aile olarak birlikte yapabileceğiniz aktiviteler planlayın. Fiziksel mesafeye dikkat ederken, ilişkilerde sosyal mesafenin açılmasına izin vermeyin. Akrabaları, arkadaşları telefonla arayarak, görüntülü konuşarak sosyalleşmeye devam edin.
Tüm aile bireylerinin evde olduğu sosyal izolasyon sürecini çocuk ve ebeveyn ilişkileri açısından fırsata çevirerek, aile bağlarını güçlendirin. Daha önceden yapmak istediğiniz ancak yapamadığınız etkinlikleri yapmak için bir fırsat olarak görün. Ortak bir film izlemek, oyun oynamak, birlikte dans etmek çocuğunuzun zihninde bu süreçten aklında kalacak güzel anılar olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA