Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Ortaokul ve koronavirüs...

Olağanüstü sağlık önlemlerini ve bunun yarattığı stresle başa çıkmayı çocukların dünyasını dikkate alarak değerlendirdiğimizde süreç, yetişkinlerin dünyasına göre ciddi derecede farklılık gösteriyor. 5 ve 6. sınıf grubu öğrencilerinin ilkokul öğrencilerindeki gibi kaygı düzeyinin ailelerinden aldıkları geri bildirimlerle oluşuyor. 7 ve 8. sınıf yaş gruplarının kaygı düzeylerinin ve algılarının akran etkileşimi ile şekillendiği biliniyor. Salgın sürecini nitelikli bir biçimde yürütebilen, ders çalışma programlarını uygulayabilen, zaman yönetimi iyi olan, özdisipline sahip, online eğitim sürecine dahil edilebilen çocuklar avantajlı. Ancak, sürece uyum sağlayamayan çocukların rekabet ortamında dezavantajlı kesimi oluşturdukları görülüyor.
LGS'ye hazırlık zorlu bir süreç. Öğrenciler akademik olduğu kadar mental olarak da bu sürece hazırlanıyor. Sınavın ertelenmesi öğrencilerin mental anlamda çöküşe geçmesine neden olurdu. Düşünsenize 12 -13 yaşındaki çocuklar bir günde yaşamlarının ve düzenlerinin bozulması ile karşı karşıya kaldılar. Onlara yarınlara güvenme ve her şeyin düzeleceği mesajını vermek adına sınav ertelenmemeli. Tabii gerekli sağlık önlemleri alınması ve bu şartlarda sınav yapılması sağlanmalı. Veli boyutu düşünüldüğünde onlar da hem maddi, hem de manevi olarak bu olaya yatırım yaptılar. Yeri geldiğinde çocuklarından daha büyük heyecanlar yaşıyorlar. Bu konuyu, Sınav Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Serkan Temel ile konuştuk.

LGS'ye doğru
Bu yıl LGS'ye katılım oldukça fazla olacak (1 milyon 800 bin). Adaylar bu nedenle, bu durumu göz önünde bulundurarak sınava hazırlıkta öncelikle bir programa sadık kalarak hazırlanmalılar. Öyle ki, bazen bir konuyu çalışmaları da yetmeyebilir. O konunun ve bilginin kalıcılığını sağlamak için öğrencilerin analiz yapma, okuduğunu anlama ve günlük hayata bilgiyi aktarabilme becerilerini geliştirmeleri önemli. Hedef koyma, günlük tekrar yapma, farklı kaynaklardan testler çözerek yüzeysel değil, derinlemesine öğrenme eylemlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra anlamadıkları konu veya kavramları mutlaka öğretmenlerine sormaları ve bu şekilde bilgiye hâkim olmalılar
Adaylar, günlük rutinleri içinde uyku düzenlerine de dikkat etmeliler. Doğru beslenme alışkanlıkları da bu süreçte daha çok önemli. Aileler kaygılarını kontrol altına alarak öğrenciye destek olmalı. Ona güven duygusu aşılayıp kaygılandırmamalı. Öğrenciler sınava maske ile gireceklerinden, evde deneme sınavlarını uygularken mutlaka maske takarak kendilerini duruma alıştırmalılar. 2020 bu yıla özgü LGS'de bazı değişiklikleri de getirdi. Her öğrenci kendi okulunda sınava girecek. Sınav bilgileri e-okul üzerinden açıklanacak. Sınav 2 oturumda olacak, 2 oturum arası 45 dakika olacak. Öğrenciler bu arada okul bahçesinde olacaklar, yanlarında rehber öğretmenleri olacak. Veliler bahçeye alınmayacak. İlk dönem işlenen konular sorulacak. Sınav sonuçları 16 Temmuz'da açıklanacak. Velilerimiz ve öğrencilerimiz rahat olsunlar, MEB sınav için tüm önlemleri almaya çalışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA