Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

LGS’ye 15 gün kala

2012'de, 66 aylık olan yaklaşık 448 bin 517, 60 aylık olan 163 bin çocuk zorunlu olarak 1'inci sınıfa başlatıldı. Böylece 600 binden fazla çocuk birinci sınıfa başlamış oldu. Sonuç olarak bu yıl LGS' ye 1 milyon 700 bin öğrenci katılacak. Öğrenci sayılarının artması ile MEB tedbir alarak önümüzdeki döneme yeni okular açıyor. Kapasite yüzde 50 artırılarak, 213 bin 128'e yükseltildi. Ayrıca, koronavirüs salgını nedeniyle sınav yapılacak okul sayısı geçen yıla göre 5 kat artırıldı ve 17 bin 769'a çıkarıldı. LGS konusunu, Yiğit Okulları Genel Müdür Yardımcısı Derya Kargılı ile değerlendirdik.
Kovid-19 salgını nedeniyle okullar tedbir tatiline girdi. Öğrenciler öğretmenler ile sürdüreceği yüz yüze eğitimi online olarak devam ettirdi. Online eğitim yüz yüze sınıf ortamında öğrenciye sunulan eğitim gibi verimli olmadığından sınava hazırlanan öğrencilerin kaygıları fazlasıyla arttı. İşte tam bu süreçte bakanlık konuyu daha da iyi değerlendirerek LGS'de öğrencilerin 1. Dönem konularından sorumlu olacağına dair bir karar aldı.
Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında öğrencilerin sınav binalarına kolayca ulaşabilmeleri ve gerekli sağlık tedbirlerinin daha rahat olması için bu yıl öğrenciler kendi okullarında sınava girecekler. Bu durum öğrencilerinde etkilenmiş olduğu Kovid-19 sürecinde sınav kaygısını biraz daha azaltacak. Öğrenciler sınava girerken yanlarında geçerli kimlik belgesi getirecek olup, sınav giriş belgeleri okul yönetimi tarafından hazırlanıp sınavdan 30 dakika önce öğrencilerin masasına bırakılacak. Öğrenciler sınav günü kendi okullarına sosyal mesafe kurallarına uyarak sadece bir velisi ile gelecek. Öğrencilerin sınava gireceği sınıfta dezenfektan ve peçete bulundurulacak. Aynı zamanda sınav görevlilerine ve öğrencilere maskeler dağıtılacak. Maske takılması zorunlu. Ancak geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sınav tedbirleri ile ilgili çocuklara bir müjde verdi. Sınav salonlarında sosyal mesafeye göre oturma düzeni olacağı için öğrenciler sınav esnasında istedikleri zaman maskelerini çıkarabilecekler.

***

Süreci doğru yönetmek

Okul binaları sınavdan 3 gün önce tekrar dezenfekte edilecek. Sınav günü öğrenciler bekletilmeden sosyal mesafe kuralına uyularak okula alınacak. Okullarda rehber öğretmenleri Korona virüs tedbirlerinin denetimi kapsamında velilere ve öğrencilere yardımcı olmak için okul dışında görevli olacak. Oturum sonrasında verilen arada öğrenciler öğretmenlerin kontrolünde bina bahçesine çıkabilecek. Ancak, velilerle öğrenciler bir araya gelmeyecek. Soru kitapçıkları ve cevap kâğıtları eldivenle dağıtılacak. Kitapçıklar, sosyal mesafenin ihlal edilmemesi için isteyen öğrencilere 22 Haziran'dan itibaren verilecek. Sınava hazırlık sürecinin tamamı gibi son 15 günlük süreci de doğru bir şekilde yönetmek çok önemli. Bu süreçte öğrenciler, öncelikle varsa konu eksiklerini tamamlamalı. Daha sonra da bildiği konuların tekrarını yapmaya özen göstermeli. Sonra da bu konularla ilgili soru çözerek, konuların pekiştirilmesinde fayda var. Bir program dahilinde hem branş denemelerini, hem de tam denemeleri saat tutarak çözmeli. MEB tarafından hazırlanan çalışma soruları ve örnek sorular destek paketinde yer alan soruların mutlaka çözülmesi gerekiyor. 2020 LGS'de yolunuz açık olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA