Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Baharın mucizevi sebzesi Bakla

Düzenli bakla tüketimi, kandaki demir seviyesinin yükselmesine ve aneminin iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayrıca lif zengini olan baklada bulunan bakır da kemik sağlığını korur

Bahar mevsimi kendini iyice göstermeye başladı.
Bu mevsimin olmazsa olmaz sebzelerinden biri şüphesiz bakla. Kimi baklayı çok severken, kimi de özellikle kokusundan dolayı pek hoşlanmıyor. Oysa ki baklanın sağlık açısından birçok faydası var.
Birçok yemeği yapılan baklanın sağlığa faydalarına gelin hep birlikte bakalım.
1 Liften zengin beslenmenizin önemini her fırsatta hatırlatıyorum. Yüksek lifli besinler tüketmek sizi daha uzun süre tok tutar, sindiriminizi düzenler, kolon sağlığınızı artırır.
Bu faydalarının yanı sıra yüksek lifli gıdalar tüketilmesi; kanserden kalp hastalığına, kabızlıktan bağırsak sağlığına, karaciğer yağlanmasından obeziteye, kalp sağlığından şeker dengesinin sağlanmasına kadar birçok konuda size yardımcı olacaktır. İşte tam da bu noktada bakla, lif zengini bir sebze olması nedeniyle size faydalı olacaktır.
2 Düzenli bakla tüketimi, kandaki demir seviyesinin yükselmesine ve yetersiz demir alımından kaynaklanan anemi semptomlarının iyileşmesine yardımcı olabilir.

HAMILELİKTE DE TÜKETİLMELİ
3 Yapılan araştırmalar, içerisinde yer alan bakır seviyesi sayesinde baklanın kemik sağlığına katkı sağladığını göstermektedir.
4 Bakla, antioksidan aktivitesini artıran bileşikler içerir. Antioksidanlar, bağışıklık fonksiyonunu geliştirdiğinden dolayı bakla tüketerek bağışıklığınızı artırabilirsiniz.
5 Bakla, bebeklerde uygun beyin ve omurilik gelişimini destekleyen bir besin olan folat yönünden zengindir. Gebe kadınlarda yeterli folat alımı nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
6 Kan damarlarını gevşetmeye ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilen magnezyum ve potasyum yine baklada bol miktarda bulunur.
7 Yapılan bazı araştırmalar; baklanın içerdiği aminoasit ve dopamin sayesinde depresyonla mücadele ettiğini göstermektedir.

SEMİZOTUNUN YAPRAKLARI C VİTAMİNİ KAYNAĞIDIR
İLKBAHARLA birlikte gelen mucize bitkilerden biri de semizotudur.
Kendine has ekşimsi tadıyla her derde deva olan semizotu; kalsiyum, vitamin ve demirden zengin yeşil yapraklı sebzelerin başında yer alır. Semizotu ayrıca omega- 3 yağ asidi içerir.
1 Semizotu yaprakları, A ve C vitamini açısından oldukça zengindir. A vitamini, göz hastalıklarının tedavisinde ve çeşitli rahatsızlıklardan korunmada etkili rol oynar.
Ayrıca içerdiği antioksidanlarla cildi ölü hücrelerden temizler.
2 Semizotu yapraklarında bol miktarda C vitamini bulunur. C vitamini; bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu hastalıklara karşı korur.
3 Semizotu; çinko, fosfor, manganez, bakır ve kalsiyum içerir. Çinko, bağışıklık sistemi işlevlerinin iyileştirilmesi ve yerine getirilmesini sağlar. Aynı zamanda kansere neden olabilecek serbest radikallere karşı vücudu korur.
4 Yapılan araştırmalara göre semizotu; karaciğerin LDL yani kötü kolesterol üretim oranını düşürme özelliğine sahiptir.
5 100 gram semizotu sadece 16 kalori içerir. Bu, kalori alımını sınırlandırmaya çalışan insanlar için iyi bir haber olabilir.
Çünkü semizotu, düşük kalorili olma özelliğiyle diyet dostudur. Ayrıca yemekten sonra doygunluk hissine ulaşmanızı sağlayan diyet lifi ile doludur; yiyecek alımınızı sınırlar ve kilo vermeye yardımcı olur.
6 Semizotunda yer alan omega-3 asidi, kalp-damar sağlığını korumada etkili rol oynar.
Omega-3, çoklu doymamış esansiyel yağ asitleri sınıfıdır.
Vücudunuz esansiyel yağ asitleri üretemez, bu yüzden onları yiyeceklerden almanız gerekir. Bu sebeple semizotu, kalp sağlığınız için de oldukça sağlıklı ve iyi bir tercihtir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA