Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HÜLYA GÜLER

Şinzo Abe sevgisi Tosyalı’yla fotoğraf yarışına döndü

Japonya'yı sarsan eski Başbakan Şinzo Abe'ye yönelik suikastı duyduğumda aklıma 2019'un eylül ayında Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile Tokyo'ya yaptığımız seyahat geldi. Japonya'nın en sevilen, en genç yaşta göreve gelen ve en uzun süre başbakanlık yapan ismi Abe'nin ölümüyle sonuçlanan bu suikast, şüphesiz daha uzun süre dünya gündeminde kalacak.
Dış basında geniş yankı bulan ve çeşitli teorilerin havada uçuştuğu suikastın, sonuçlarını değerlendirmek için şu an erken. Ancak Abe'nin Japonya'da ne kadar sevildiğini gösteren bir anekdot aktarmak istiyorum.



Fuat Tosyalı, DEİK Türk-Japon İş Konseyi Başkanı olan oğlu Şerif Tosyalı ve Holding'in yöneticileriyle birlikte Tokyo'da Afrika'daki iş fırsatlarının değerlendirildiği TICAD7 (Tokyo International Conference on African Development) Konferansı'na katılmıştık. Japon Toyo Kohan ile başarılı ortaklığı ve Afrika'daki yatırımları nedeniyle Tosyalı Holding'e yoğun ilgi gösterilen konferans sırasında Fuat Tosyalı Şinzo Abe ile de bir araya gelmişti. Akşamında Tokyo'da küçük bir restoranda yemek yemiştik.
Yemekten sonra yan masada oturan bir grup Japon ile aramızda bir diyalog başladı.
Türkiye'den geldiğimizi aktardık. Fuat Tosyalı da ziyaret sebebimizi, Japonlarla olan ortaklığını anlatırken, Şinzo Abe ile birlikte çektiği fotoğrafı Japonlara gösterince olanlar oldu. Grup içinde büyük bir sevinç dalgası yaşandığını gördük. Masadaki herkes sırayla daha doğrusu büyük bir coşkuyla Fuat Tosyalı ile fotoğraf çektirme yarışına girdi.
Japonların fotoğraf çekme merakı malum. Ben yine de Tosyalı ile sadece Şinzo Abe ile görüştüğünü söylemesi üzerine kendisiyle fotoğraf çektirmeyi istemelerini biraz garipsemiştim. Bunun üzerine Fuat Tosyalı, "Şinzo Abe'ye olan sevgileri bildiğiniz gibi değil. Abe Japonya'da hiçbir siyasetçinin sevilmediği kadar çok seviliyor" demişti.
Abe, ekonomideki liberal duruşuna karşılık, Japonya'nın askeri alanda ve dış politikada daha atak olması gerektiğine inanan bir siyasetçiydi. Suikastın ardından Japonya'ya 250'nin üzerinde ülkeden 2 bine yakın taziye mesajı iletilmesi Abe'nin dünyada da sevilen bir siyasetçi olduğunu gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de yakın dostluğu bulunan ve Türkiye dostu olarak bilinen Abe'nin ölümü, Uzakdoğu'da dengeleri nasıl değiştirecek hep birlikte göreceğiz, şimdilik sadece Japonları ne kadar çok üzdüğünü gözlemliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA