Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yunanistan'dan alınan ders.

Yunanistan'da, 4 Ekim seçimlerini kaybeden Kostas Karamanlis istifa etmek suretiyle, güzel bir demokrasi dersi vermişti. Onun ardından, Yeni Demokrasi (ND) Partisi, bir kurultay düzenleyerek genel başkanını seçti. Yarış, eski Dışişleri Bakanları Andonis Samaras ve Dora Bakoyani arasında cereyan etti. Samaras kazandı. Fakat işin, asıl ilgi çekici tarafı, 662 binden fazla kişinin oy kullanmasıydı. Yunanistan'da parti genel başkanlığı seçimleri üzerine bir bilgi bulamadım. Ama anlaşılıyor ki, lider, bizdeki gibi dar kapsamlı bir kurultayda seçilmiyor. Partiye kayıtlı bütün üyelerin oyları belirleyici oluyor.
Maalesef Türkiye'de, bazı demokratik adımlar atılırken, parti içi demokrasinin sağlanmasına hiç özen gösterilmiyor. Bu noktada muhalefet de suskun. Zira kıyas edilirse, onlar, AK Parti'den daha sorunlu. Hiç değilse, AK Parti, tüzüğünde, genel başkanın 4 kereden fazla üst üste seçilemeyeceğini öngörmüş. Bu kısıtlayıcı ibare, MHP tüzüğünde de vardı; uyulmadı; Bahçeli, aday olup seçildi.
Yunanistan'daki, Samaras'ı genel başkan koltuğuna oturtan seçimlere baktığımızda, Türkiye'deki bütün partilerin ne kadar geride olduğunu görüyoruz. İlçe kongreleri kolayca feshedilebiliyor; ya da yönlendiriliyor; üye kayıtları genel başkanın görüşü doğrultusunda gerçekleşiyor. Böylece Büyük Kongre'ye ya da Kurultay'a zaten mevcut liderin adamları geliyor. Bir de, genel başkanlığa aday olmak zorlaştırıldı. Hele CHP'de! AK Parti'de, Büyük Kongre üyelerinin % 20'sinin genel başkanlığa bir kişiyi aday göstermesi şart. Ama bu işlem noterden de yapılabiliyor. CHP'de ise, gene % 20 oranı geçerli; bu orana tekabül eden 253 kişi, bizzat Kurultay'da, Başkanlık Divanı'na gidip isimleri yazdırmak zorunda. Dolayısıyla, genel başkanlığa adaylığını koymak çok zor. Nerede kaldı "Genel başkan gizli oyla seçilir" şartı! % 20'nin oyunu peşinen herkes görüyor.
Tayyip Erdoğan, demokratik açılım paketine, Yunanistan modelini dahil etse, hem Türkiye'ye büyük hizmet etmiş olur, hem de birçok çevrede güvenilirliği artar; samimiyetine daha fazla inanılır hale gelir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA