Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Endişeli muhafazakârlar

Danıştay'ın, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES), "fiziksel teşhiste sorun olabilir" gerekçesiyle, imtihan kılavuzunun yürütmesini durdurması, beklenen bir gelişmeydi. Danıştay, daha önceki kararlarının yörüngesinde kaldı. Söz konusu kılavuzda, "başı açık fotoğraf ve başı açık olarak sınava girilmesi" şartı kaldırılmıştı.
Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile kendisinin daha önce verdiği kararlara dayanarak, dava konusu düzenlemenin hukuken kabul edilebilir bir dayanağının olmadığını belirtti Danıştay.
Bu durum, Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı yasallaştığında, başörtülü bireylere Anayasa Mahkemesi'ne müracaat etme imkânını da verecek. Danıştay'ın bu hakkını elinden alması karşısında, birey, Anayasa Mahkemesi'nden haksız durumun giderilmesini isteyebilecek.
Endişeli modernlere karşı endişeli muhafazakârlar soruyor: "Bugün üniversitelerde fiilen başörtüsü serbest kaldı, ama bunun yasal teminatı yok. Yarın, 28 Şubat benzeri bir zihniyetle yasak kapsamının genişletilmeyeceği ne malum?"
Ayrıca, ÖSS, ÖSYM ve KPSS sınavlarına başörtülülerin girmesini de YÖK serbest bıraktı. Öyleyse, ALES'e girenler neden böyle bir ayrımcılığa tâbi tutuluyor? Yasak, yavaş yavaş diğerlerini de mi kapsayacak?
Muhafazakârlar endişe içinde.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA