Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Hrant Dink operasyonu

Yargıtay Başsavcısı, Hrant Dink cinayetini işleyenlerin örgüt suçundan yargılanması gerektiğini söyledi; böylece beklentilere cevap verdi. Dink'in hedef haline gelmesi, 6 Şubat 2004'te Agos'ta çıkan ve Sabiha Gökçen'in Ermeni asıllı olduğunu belirten bir haberle başladı.
21 Şubat'ta Hürriyet haberi iktibas etti. 22 Şubat'ta Genelkurmay Başkanlığı Hrant Dink'i hedef aldı, Gökçen hakkındaki iddianın milli birlik ve beraberliğimizi sarsan bir tavır olduğunu açıkladı.
23 Şubat'ta İstanbul Valiliği'ne çağrılan Dink, vali yardımcısı ve MİT elemanıyla görüştü.
Orada kendisine "Bazı yazılarınız toplumun tepkisini çekebilir; daha dikkatli haber yapmanız gerekir" denildi.
Bu arada Dink'in 13 Şubat'ta yazdığı makale hakkında Kemal Kerinçsiz suç duyurusunda bulundu.
Dink, TCK'nın 301'inci maddesinden -Türklüğe hakaret iddiasıyla- yargılandı. Davanın sürdüğü Şişli'deki mahkemeye, Veli Küçük, Muzaffer Tekin, Kemal Kerinçsiz gelip tepkilerini sergilediler (Şimdi 3'ü de Ergenekon tutuklusu).
Dink, hedef haline getirildi; onun "Türk düşmanı bir Ermeni" olduğu teması, Yeniçağ, Önce Vatan, Ortadoğu gibi gazetelerde sürekli işlendi.
Ülkü Ocakları'ndan kişiler, Agos'un önünde "Ya sev, ya terk et" diye bağırdılar. Doğu Perinçek'in partisi de protesto yürüyüşü tertip etti. Yayın Kurulu'nda Veli Küçük'ün bulunduğu Batı Trakya dergisinde "Ermeni küstahlığına bak" başlıklı bir yazı çıktı. Dink 6 aya mahkûm oldu ve cezası ertelendi.
Mahkûmiyet kararının gerekçesi hukuk dilinden uzak cümleler taşıyordu: "Öyle ülke vardır ki, bayrağından şort yaparsın hoş görürler; öyle millet vardır ki, kan dedin mi akla bu toprakların her santiminde bulunan ecdat kanı gelir."
Ve nihayet, nefret odağı haline getirilen Dink, 19 Ocak 2007'de öldürüldü.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA