Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Başörtüsü nasıl serbest oldu?

Başörtülü milletvekilleri dün parlamentoya girebildiyse, bunu, askeri vesayetin ve yargı vesayetinin kalkmasına borçlular. 1999'da Merve Kavakçı'ya karşı direnç, askerin tavrından kaynaklanıyordu. Komuta heyeti, üniformalarıyla Meclis locasında yerini almıştı. MHP milletvekili Nesrin Ünal'ın başı açık olarak yeminini seyrettikten sonra, locayı terk ettiler. Asker, MHP'nin, Fazilet Partisi'yle işbirliği yaparak, Nesrin Ünal'ın başını açmamasından çekiniyordu. Bugün "Başörtüsüyle bir sorunumuz yok" diyen MHP, o gün, milletvekilinin başını açtırmıştı. Böylece tek hedef kaldı: Fazilet Partisi ve Merve Kavakçı.
Bazı kadın dernekleri şimdi kendilerine pay çıkarmaya çalışıyor. Sanki başı örtülü kadın için mücadele etmişler havasını yaratıyorlar. Oysa ana amacı "çok sayıda kadın milletvekili seçilsin" olan KADER bile, o tarihte hem Merve Kavakçı'nın, hem de sözde laikliğe aykırı bir zihniyet sergilediğim için benim milletvekilliğimin düşürülmesine karşı sessiz kalmıştı. Hatta bu durumu onaylamıştı.
Bugün, yasakçı zihniyet son bulmuşsa, bunu, askeri vesayet ve yargı vesayetiyle mücadele eden başta AK Parti olmak üzere, çok az sayıda aydın insana borçluyuz. Dikkat ederseniz CHP, konuya, özgürlükler açısından yaklaşmıyor. AK Parti prim toplamasın diye fazla ısrarlı davranmayacaklarını açıklıyorlar. Zaten, arka planda askerin desteği bulunmadan ve yargı erki de bu istikamette faaliyet göstermeden çabalarının sonuçsuz kalacağını biliyorlar.
2008'de, AK Parti MHP'yle işbirliği yaparak, üniversitelere başörtülü kızların girebilmeleri için anayasada 10'uncu ve 42'nci maddeleri değiştirmişti. Bundan dolayı hakkında dava açıldı. Neredeyse AK Parti kapatılacaktı. 6'ya 5, laikliğe aykırı davrandığı kabul edildi. Daha önce "Kapatma davalarında karar 7'ye 4 verilir" hükmü benimsenmemiş olsaydı, AK Parti'nin kapısına kilit vurulacaktı. 2010 referandumuyla yargıdaki vesayet sona erdi. Artık Yüksek Yargı, askerin yedeğinde faaliyet göstermiyor.
Başörtülü milletvekillerini işte bu kazanımlara borçluyuz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA