Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Girişimci smokin giymez!

Özgür çalışma ortamı sunamayınca, müthiş bir beyni tutamıyorsun işte. Önceki akşam 4 yıldır Türkiye'de girişimcileri destekleyen ve onların önünü açan Endeavor Derneği'nin galasında 'talkshow'a soyunan Ali Koç'un sorularını yanıtlayan Hakan Baş'ı dinlerken Ferit Şahenk'in kaybının büyüklüğünü düşündüm. Evet Baş, arka arkaya Üsküdar Amerikan, Yale, Cornell'den mezun olan parlak biri. Türkiye'ye dönüşünde en iyi bankalardan birine, Garanti Bankası'na son derece iyi bir pozisyon ve yüksek maaşla başlıyor ama sadece '20 gün' dayanabiliyor. Niye? Çünkü kravat takması gerekiyor. İki gün sakalı uzadığında sorun oluyor. Ne olursa olsun bir hiyerarşi var ve Hakan Baş hayallerini gerçekleştiremiyor o yapının içinde. Ne yapıyor? Ayrılıp en rahat ortamda, bugün dünyanın en başarılı 'start up' şirketleri arasında gösterilen işlerini art arda kuruyor. Boşuna Ali Koç, Hakan Baş'la sohbet ederken gala gecesindeki rahat kıyafet seçimine de gönderme yaparak, "Girişimci smokin giymez" demiyor yani.
Endeavor'u 4 yıl önce Türkiye'de faaliyet göstermeye başladığı günde beri takip ediyorum. Müthiş çalışıyorlar ve daha da önemlisi iş dünyasından özellikle Suzan Sabancı Dinçer, Ali Koç, Ebru Özdemir, Özcan Tahincioğlu ve Murat Özyeğin'in aralarında olduğu isimler tembellik yapmadan, kolayına kaçmadan, sıkılmadan, gerçekten ciddi mesai harcayarak Türkiye'den girişimcilerin çıkmasına, bu girişimcilerin dünyanın önemli 'ağlarının' içine girmesine çaba sarfediyor.
Endeavor'da başkanlık bu yıl Özcan Tahincioğlu'ndan Murat Özyeğin'e geçti ve önceki akşam bir parti havasında yapılan gala gecesine "genç başkan, yeni konsept" esprileri damgasını vurdu. Her şey son derece güzel ve organizeydi, tek sıkıntı biz Türklerin 20 dakikalık bir konuşmayı dahi dinleyecek sabrı gösteremeyişimizdi. Salonda baktım yabancılar kulaklıklarını takmış pür dikkat Özyeğin, Özdemir ve Koç ve Hakan Baş ile Nevzat Aydın'ı dinliyor, Türkler partiliyor!

Baş döndüren başarı!
Yemek Sepeti'nin başarısını artık konuşmaya gerek dahi görmüyorum. O nedenle bugün size Hakan Baş'tan söz etmek istedim. Baş, 5 yıl önce Endeavor'da staj yapmış. Ardından ABD'ye eğitime gimiş ve dönüşünde Garanti Bankası deneyiminin hemen ardından Sidar Şahin'le birlikte bugün tüm dünyada konuşulan Peak Games'i kurmuş. Bu oyun bugün dünyada 3'üncü büyük online oyun firması. Ardından moda üzerine e-ticaret şirketi olan Lidyana.com'u kurmuş ve ikinci kez Endeavor girişimcisi seçilmiş. Sonra Krombera'yı kurmuş. Lidyana 2012'de Wired dergisi tarafından Türkiye'nin en başarılı 'start-up'ı seçildi. Bu yıl ise digital medya ajansı Krombera listede ikinci sırada. Yani Baş hangi işe girse listeleri zorluyor. Bu arda Endeavor Genel Sekreteri Didem Altop'tan 4 yılda derneğin aktif olarak desteklediği 25 şirketin 2012'de toplam 310 milyon dolar ciro yaptığını da öğreniyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA