Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

2013'ün son ayı en dikkat çeken satın alma City Farm'dı

Büyük şehirlerde yaşayıp küçük çocuk sahibi olan her ebeveyn gibi ben de çocuğumu doğal ürünlerle büyütmeyi istiyorum. O nedenle bazı gıda ürünlerini memleketimde özel olarak yaptırıyor, özenle İstanbul'a getirtiyorum ama taşıma suyla değirmenin dönmeyeceğini de biliyorum. Geriye tek bir seçenek kalıyor, organik ürünlere odaklanma. Kimi zaman içimde bir tereddüt. Gerçekten market raflarında 'organik' diye satılan ürünler tam anlamıyla organik mi? Mesela o organik yumurtalar, organik yoncalarla beslenen serbestçe dolaşan tavuklardan mı geliyor? Kim bunları denetliyor? Üstelik diğer yumurtalardan 2.5-3 kat daha pahalıya satılıyor. Peki bu paranın karşılığı mı sahiden?
Ez cümle geçen günlerde Türkiye'nin belki de ilk organik markası olan City Farm'ın yöneticilerinden buluşma teklifi geldiğinde büyük bir merakla gittim. Çiftliklerini, tavukların durumun, denetimi kısacası tüm üretim süreçlerini merak ediyordum. Kuşkusuz tüm bu merakımı İstanbul'daki bir toplantıyla gideremeyeceğimi biliyordum ancak markanın eski sahibi, şu anki genel müdürü ve yeni sahibiyle tanışmak da önemliydi.
City Farm, 1999'da Orya tarafından kuruldu. O günlerde organik gıdalar tam anlamıyla dünyayı sarmamıştı. Hepimiz de yeni yeni tanışıyorduk. Sahibinden meraklısına bir durum söz konusuydu. Derken Esas Holding yıldızı parlamaya başlayan bu markaya ilgi gösterdi ve kendi bünyesine kattı. Ama ne yazık ki City Farm Esas'a geçtikten sonra bizim beklediğimiz anlamda büyümeyi, atağı gösteremedi. Zaten bir süre sonra da yani 2010 yılında satışa çıkarıldı. İşte o zaman Esas'ta gıdanın başında olan Ayhan Sümerli, Esas'tan ayrılıp City Farm'ı satın alan isim oldu.
Bana göre City Farm yeniden canlanma sürecine de o günlerde girdi. Sanırım bazı markalara, küçük kalmak ve patronun bizzat işin başında ve tüm süreçlerle ilgileniyor olması yarıyor. Ama tabii bu da bir yere kadar. City Farm hayal ettiği büyümeyi yapabilmek için sermayeye ihtiyaç duyuyor bunun da tek bir yolu olduğu biliniyordu. İşte o sırada markanın kapısını Gedik Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç çaldı. Ayhan Sümerli City Farm'ın yüzde 49'unu 4.4 milyon lira bedelle Gedik'e sattı. Böylece, n çok küçük ve orta ölçekli kuruluşu halka açan aracı kurumu da çatısı altında barındıran Gedik Holding'in ilk büyük gıda yatırımı da yapılmış oldu.
Erhan Topaç, yatırım için organik tarımı bilinçli seçtikleri ve bu pazarda büyüyeceklerini söylüyor. City Farm yeni sahipleriyle zincir marketlerde ve de internetten satışla pazar paylarını artırmayı planlıyor. İlk etapta 4.5 milyon liralık bir yatırım öngören Erhan Topaç, 9 milyon liralık bir şirket olan ve 14 milyon lira ciro yapan City Farm'ı 3 yıl sonra da halka açacaklarını ve 40 milyon liralık bir şirket haline getireceklerini belirtiyor.
Ayhan Sümerli, sözleşme yaptıkları tavuk çiftliklerindeki denetimlerden söz ederken, tavuk yemlerinin örneğin yoncanın organik sertifikası olmak zorunda olduğunu ve bu çiftliklerde harici aydınlatma ve karartma olmaması gerektiğini belirtiyor ve tavukların 12 saatlerini açık havada dolaşarak geçirmelerini garanti ettiklerini anlatıyor. Sümerli yeni projelerinden birinin de kendi adlarına bir tane tavuk çiftliği açmak olduğunu söylüyor.
Bakalım City Farm, böylesine güçlü bir sermaye desteği aldıktan sonra organik pazarda istediği büyüme hamlesini gerçekleştirebilecek mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA