Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Ümran Beba, Pepsi'de zirveye bir adım daha yaklaştı!

Türkiye'den dünyaya açılan, ilham veren, rol model olan başarılı kadın yönetici Ümran Beba, 271 bin çalışanı bulunan PepsiCo'da global insan kapital yönetiminin başına geçiyor. 21 yıldan beri PepsiCo'da farklı görevlerde bulunan ve Hong Kong görevinin ardından son 2.5 yıldır şirketin 50 ülke ve 26 bin çalışanı kapsayan Asya, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi İnsan Kaynakları Başkanlığı'nı Dubai'den yöneten Beba, şubat ayında şirketin merkezi New York'ta, insan kaynaklarını yönetmeye başlayacak ve "İnsan Kaynakları Yönetim Hizmetleri ve Operasyon Başkanı" unvanını alacak.
Önceki gün tatil için geldiği İstanbul'da Ümran Beba ile birkaç kadın gazeteci bir araya geldik. New York'ta tüm ülkeleri kapsayan performans, yetenek yönetimi, insan kaynakları sistem ve süreçlerinin global olarak standardizasyonunda tek yetkili hale geldiğini öğrenince, Beba'nın rakip şirket Coca-Cola'nın CEO'su Muhtar Kent'e adım adım yaklaştığını düşündük.
PepsiCo'nun insan kaynakları stratejilerini emanet ettiği Beba, yeni görevi kapsamında şirketin kurmayı amaçladığı 'İnsan Kaynakları Profesyonel Hizmetler Grubu'nun liderliğini de üstleneceğini söylüyor ve şimdi artık daha global bir lider gözüyle şirkete katkıda bulunacağını, PepsiCo'ya da global liderler kazandırmayı amaçladığını söylüyor.
Beba, "Dışarıda bir hareket var. Herkes en iyiyi bulmaya çalışıyor. Gelişmiş ülkelerde yaşlanan bir nüfus var. Stratejik olarak kadınlar ön plana çıkacak. Özellikle Japonya kadınları iş gücüne katmazsa büyük sıkıntı yaşayacak. O nedenle Başbakanları bile kadınlar konusunda inisiyatif başlattı" diyor.
Dubai'deki çalışmalarını anlatırken öğreniyoruz ki Ümran Beba, Suudi Arabistan'ın kadınların çalışmasına izin vermesinin ardından ülkede bulunan PepsiCo'ya özel bir bölüm yaparak 100'den fazla kadını işe almış. Pakistan'da ise çocuk bakım yükü nedeniyle çalışmayan kadınları rahatlatmak için şirkete kreş koymuş. "Aile baskısını böylece azalttık. Çocuk bakım ücretlerinin çok pahalı olduğu Avustralya'da da doğum sonrası bir yıla kadar ücretsiz izin veriyoruz" diyor.
Bu arada PepsiCo'nun bulunduğu ülkeler arasında en fazla kadın yönetici oranı yüzde 50 ile Çin. Beba'nın hali hazırda sorumlu olduğu bölgede ise kadın yönetici oranı yüzde 30'u bulmuş durumda. Asya Pasifik'te yüzde 36, PepsiCo'nun genelinde ise yüzde 30 oranında kadın yönetici bulunuyor. Aslında kadın konusunda karnesi en iyi şirketlerden biri PepsiCo. Dünyada ilk kadın yönetim kurulu üyesi 1959 yılında bu şirkette çalışan Joan Crawford idi. Hali hazırda şirketin CEO'su da Indra Nooyi isimli bir kadın.
Ümran Beba şu sıralar geleceğin işlerine kafa yoruyor ve idari işlerin azalacağı ve bu alanlarda hali hazırda daha çok kadınların istihdam edildiği için onların işsiz kalacağından yola çıkarak, kadınların eğitimde bilim, matematik, mühendislik gibi alanlara yönelmelerini destekleyen projelere sahip çıkıyor. "Göç konusu çok önemli. Aralarında çok iyi okumuş kişiler var. Onlar işe alındığında aynı dili konuşmak önemli. Eğitimler yapıyoruz" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA