Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Buluşum bireysel bağışçıları çağırıyor

TÜSİAD'ın yönetim kurulu başkanlığından ayrılıp da Boyner Holding'e geri döndüğü günlerde, Ümit Boyner'le konuşmuş ve önündeki projeler hakkında ipuçları almaya çalışmıştım.
Holding kurucusu Osman Boyner'in finans alanındaki uzmanlığından oldukça yararlandığını ve de gelini Ümit Boyner'i çok başarılı bulduğunu kendisiyle uzun zaman önce yaptığım sohbetten zaten biliyordum ama Ümit Boyner ile konuşmamdan, grubun finans alanında çalışmaktan ziyade, topluma fayda yaratacak projelerin peşinde olduğu sonucunu çıkarmıştım.
O günlerde yenilikçilik üzerine yoğunlaşmayı düşündüğünü, sosyal sorumluluk projelerine ise yeni bir bakış açısı getirmek istediğini söylemişti. O gün ne demek istediğini, geçtiğimiz günlerde Buluşum projesiyle karşımıza çıktığında anladım.
Türkiye'de gerçekten henüz gelişememiş bir konu olan bireysel bağışçılık Ümit Boyner'in yeni projesiyle ne güzel ki gündeme geldi. Yani yurtdışında sıkça rastladığımız başkasının başlattığı bir projeye, kendi projeleri olsun olmasın diğer zenginlerin gelip bağışta bulunmasının önünü açacak güzel bir projeden söz ediyorum. İyi bir başlangıç yani.
Boyner, "Buluşum'u Türkiye'de sosyal inovasyon ve bireysel bağışçılık kültürünün gelişmesine katkı sunmak için hazırladık" diyor ve Buluşum'u, sosyal girişimcilik ve stratejik bağışçılık ekosistemini geliştiren ve destekleyen sürdürülebilir bir sosyal girişim olarak niteliyor. Sosyal girişimlere yönelen yetenek, enerji, kaynak, para ve ilginin her geçen gün arttığını ve artık Türkiye'nin de bu yola girmesi için yola koyulduklarını da ekliyor sözlerine.
Peki Buluşum nasıl çalışacak? Her şeyden önce sadece Boyner Grubu'na değil herkese açık bir platformdan söz ediyoruz. Bir projenin Buluşum'da toplanan bağışlardan pay alabilmesi için öncelikle o projenin sosyal bir fayda sağlayıp sağlamadığına bakılacak. Ümit Boyner, "Buluşum'da şirketlerin sosyal girişimcilere fon sağladığı klasik modelle, bireysel bağışçıların sosyal projeleri desteklediği kitlesel fonlama yaklaşımını bir araya getirdik. Yeni model grubumuzun fon desteği ve pazarlama gücüyle de birleşti" diyor.
www.bulusum.biz adını taşıyan web adresinde proje sahipleri iş planlarını online ortamda yükleyerek danışma kurulunun onayına sunabilecek.
Kabul edilen projeler sitede yayımlanarak fon toplamaya başlayacak. Öğreniyoruz ki şu anda Buluşum'da ikisi tamamlanmış olan 4 örnek proje var. Bu ay itibarıyla bağışçılar "Yuvarla" ve "Gelecek Daha Net" projelerini inceleyerek desteklemeye başladı.
Projelerden Yuvarla'nın amacı sivil toplum kuruluşlarının gelirlerini artırmak ve bağışçılığı yaygınlaştırmak. Müşterilerin alışverişlerinde sepet tutarının küsüratını yukarıya yuvarlayarak, seçtikleri sivil toplum kuruluşuna destek oluyor. Bağış yapmak isteyenlere kolay bir bağış deneyimi yaşattığı için de şimdiden aslında başarılı olmuş bir proje diyebiliriz.
Herkes bugün toplumsal gelişmeye ve değişime en büyük katkıyı sosyal girişimcilerin yaptığı konusunda hemfikir. O nedenle Buluşum gibi projeler, müthiş fikirlerin sahibi olup da finansal destekten yoksun olduğu için bu fikirleri hayata geçiremeyenlere ilaç olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA