Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Umut veren ödüller!

İstanbul'da halkı paniğe sevk eden duyumların hat safhaya çıktığı pazartesi günü şehrin 3 ayrı noktasında toplantılarım vardı. Bu toplantılardan biri Cibali'de Kadir Has Üniversitesi'ndeydi. Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın ile '12. Kadir Has Ödülleri'ni konuşmak üzere buluştuk. Türkiye'nin önde gelen hayır severiydi Kadir Has. Kazandığı gelir üzerinden yaptığı yardımlarla dikkatimizi çekerdi. 9 yıl önce aramızdan ayrıldı ama onun başlattığı tüm eğitim projeleri sağlam bir şekilde yoluna devam ediyor. Üniversitenin 5 bin 500 öğrencisinin yüzde 42'sine burs veriliyor mesela.
Özellikle bilim, kültür ve sanat insanlarına verdiği önemi de Kadir Has 12 yıl önce başlattığı ödül programıyla göstermişti. Dün sabah bu ödüllerin 12'ncisi sahiplerini buldu. Aralarında Sabancı ve Koç üniversitelerinin rektörleri ve ABD'deki önemli bilim insanımız Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in de bulunduğu 7 kişiden oluşan değerlendirme kurulu bu yıl 'Doğa ve Yaşam Bilimlerinde Gelişmeler' alanında 'Üstün Başarı Ödülü'nü Prof. Tr. Mehmet Toner'e verdi. Kurul Toner'i seçme nedenini de şöyle açıkladı: Mühendislik ve tıp alanlarını birbirine bağlayarak, kanser, nanoteknoloji, doku mühendisliği ve biyokoruma alanlarındaki çığır açan buluşları, yıllardır en üst düzey akademik dergilerde yayımladığı çok sayıda makalesi, önde gelen üniversitelerdeki başarılı öğretim üyeliği ve öğretim üyesi yetiştirmedeki üstün gayretlerinden ötürü Toner seçildi.
Değerli bilim insanımız Toner, halen Massachusetts General Hospital BioMicroElectroMechanical Systems Resource Center ile Harvard Medical School Biomedical Engineering Research and Education Program for Physicians direktörlüğü görevlerini yürütüyor.
40 yaşın altındaki bilim insanlarına da 'Gelecek Vaat Eden Bilim İnsanı Ödülü' veren Kadir Has Üniversitesi, bu yıl bu ödül için Rockefeller Üniversitesi öğretim üyesi ve Laboratory of Metobilic Regulation and Genetics Direktörü Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Birsoy'a, kanser hücrelerinin metobolizması ve besinlerle ilişkisi konusunda yürüttüğü başarılı çalışmaları ile biyoloji ve tıp alanını birleştiren buluşları ve yayımladığı çok sayıdaki makalesi ile gelecekte alanında önde gelen bilim insanlarından biri olacağına dair bıraktığı kuvvetli izlenim nedeniyle verdi. Terör gündemimizi alt üst etse de böylesi bilim insanlarımıza sahip çıkarak, umudumuzu yeşerten ve hepimizin alkışlayacağı bir ortamı yaratan Kadir Has Üniversitesi'ne şapka çıkarıyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA