Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Arçelik 22 patentli yeni kahve makinesini nasıl koruyor?

İtalyanlar kapsüllü espresso makinesini icat edeli çok oluyor. Arçelik gibi teknoloji merkezini uzun zaman önce kuran ve sıkı Ar-Ge çalışmaları yapan bir sanayi kuruluşundan tabii ki çok daha önce beklerdik 'Kapsüllü Türk Kahvesi Makinesi' yapmasını. Demek istediğim evet yerli sanayiciler geç kaldı ama neyse ki sonunda yaptılar. Arçelik, Telve ile pişirilmesi uzmanlık isteyen Türk kahvesinin makinede de pek ala bol telveli ve köpüklü pişirilebileceğini kanıtlamıştı. Ardından Arzum, geliştirdiği makineyle bir adım ileriye taşıdı bu işi. Derken Caroline Koç ve Banu Yentur ortaklığındaki Selamlique işbirliği ve 1.5 yıllık yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucu Arçelik, Kapsüllü Türk Kahvesi makinesini çıkardı.
Evet, nihayet Türkler de İtalyanlar gibi en sevdikleri milli kahvelerini son teknoloji ürünü bir makine sayesinde içebilecek ve de Türk kahvesinin global olması, yurtdışı pazarlarda satılmasının önü gerçek anlamda açılacaktı.
Geçen hafta Caroline Koç ve Banu Yentur'un Selamlique'ın İzmir'deki fabrikasında üretilen geleneksel, tarçınlı, sakızlı, sade, az şekerli ve şekerli gibi bir çok farklı seçenekte sunulan kahvelerinin yeni makine kullanılarak yapılan tadımında buluştuk.
2015 yılında, tüm sıcak içecekler içinde Türk kahvesi yüzde 25 ile en hızlı büyüyen kategori ve 835 milyon liralık bir pazar hacmine ulaşmış durumda. Ancak daha çok evlerde Türk kahvesi içiliyor. Yapımının zor olması nedeniyle ev dışı pazar istenen oranda büyümüyor. İşte bu durum yeni geliştirilen makinelerle değişeceğe benziyor.
Kapsüllü Türk Kahvesi Makinesi, Arçelik için de öyle büyük öneme sahip ki şirket bu makinenin üretimini 3'üncü partilere vermeyerek, kendi üretiyor ve teknolojisini de koruma yolunu seçiyor.
Hepimiz biliyoruz ki Türkiye'de ve dünyada küçük ev aletleri kategorisinde yer alan markalar, ürünlerini genelde 3'üncü partilere ürettiriyor. Arçelik bu kez öyle yapmıyor. Öğreniyorum ki farklı branşlarda çalışan 50 mühendis yeni makinenin geliştirilmesi için çalışmış. Türk kahvesi makinelerinde toplamda 45 adet patenti bulunan Arçelik, sadece Arçelik Selamlique Kapsüllü Türk Kahvesi Makinesi'nde 22 adet patent aldı. Arçelik yöneticilerine neden bu makineyi Türkiye'de ürettikleri sorusunu yöneltince şu açıklamayı yapıyorlar: "Türk kahvesi makinelerini Türkiye'de üretmemizin birkaç nedeni var; öncelikle Türk halkının kültür ve geleneklerini yansıtan bir tadın, ait olduğu topraklarda hayat buluyor olması ve üzerinde 'Made in Turkey' yazmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Ürünümüzün fikri haklarını, patentlerle korusak da, üretimde kalite kontrol, ölçüm, test ve kalibrasyon gibi değerli bilgileri ve kahvenin yüksek kalitede pişirilmesini sağlayan bilgi birikimimizi şirketimizin bünyesinde tutmayı tercih ediyoruz."
Şimdi artık yerli üreticilerin teknolojik üstünlüklerini ortaya koydukları ve iddialı oldukları bu ürünleri başta uçaklar olmak üzere global pazarlarda görmeyi bekleyebiliriz, ne dersiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA