Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Terör bitmeden sürece dönülmez

Operasyonları, PK saldırılarına cevap olarak görüyoruz. Çözüm Süreci'ne dönülmesi için atılacak ilk adım PK 'nın terör faaliyetlerine son vermesidir

Türkiye'nin, DAEŞ'e karşı mücadelede ABD ile işbirliğinin ayrıntıları, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar, Çözüm Süreci ve hükümet kurma çalışmaları konusunda Ankara'daki dengeleri yakından bilen Batılı bir diplomatik kaynak çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Diplomat, Çözüm Süreci'ne dönülmesinin ön şartı olarak, PKK'nın terör faaliyetlerine son vermesi gerektiğini söyledi. DAEŞ'le mücadeleye Türkiye'nin de koalisyon güçleri ile operasyonel olarak katılacağını açıkladı. Diplomatik kaynağın güncel sorulara cevapları ise şöyle:

PKK TERÖRE SON VERMELİ

ABD, Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonlarına nasıl bakıyor?
ABD, Türkiye'nin kendi savunma hakkına saygı duymaktadır. Operasyonların, PKK tarafından başlatılan saldırılara bir cevap olarak yapıldığını ifade ettik.

ABD, Çözüm Süreci'ni nasıl değerlendiriyor?
Çözüm Süreci, Türkiye'nin bir iç meselesidir, iç süreçtir ve öyle de sürmelidir. 35 yıl süren bir problemde Türk vatandaşlarının barışçıl ve demokratik çözüme olan inançları son derece önemli bir unsurdur. Sürece geri dönülmesi için atılacak ilk adım PKK'nın terör faaliyetlerine son vermesidir.

PKK hedefleri böyle vuruldu

TAKTİKSEL İLİŞKİ

PYD ABD'nin stratejik müttefiki, Türkiye için terör örgütü. Bu, Türk-ABD ilişkilerinde sorun yaratmıyor mu?
Hiçbir ABD'li yetkili duymadım ki PYD'yi stratejik bir müttefik olarak değerlendirmiş olsun. Bizim için stratejik müttefiklik tanımı çok farklı anlamlar içerir. Suriye'de yerel unsurların taktiksel olarak desteklenmesi bağlamında bakıldığında bizim için ikisinin anlamı çok farklı.

Zübeyir Aydar, "ABD, bizimle masaya otursun, Türkiye'yi de teşvik etsin" demiş... Böyle bir şey mümkün mü?
Açıklamaları görmediğim için spesifik olarak cevap vermeyeyim. Genel yaklaşım PKK, Türkiye için olduğu kadar ABD için de bir yabancı terör örgütüdür. Şu pozisyonumuz devam ediyor. Bu, Türklerin çözmesi gereken iç konudur.

İşte Türk Hava Kuvvetleri envanteri

ÖYLE BİR PAZARLIK YOK

Diplomatik kaynak, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı mücadelede ciddi olmadığı ve ABD'ye üslere erişim sağlama görüntüsü altında PKK'ya operasyon düzenlediğine dair algı üzerinde konuşmak istediğini de belirtti ve şöyle dedi: Bu, DAEŞ'le mücadelede Türkiye'nin sağladığı taahhüde ilişkin doğru bir tanımlama olmaz. DAEŞ'le mücadeleye katılımın gerektirdiği detaylar düşünüldüğünde son derece dar bir bakış açısıdır. Pek çok ABD'li yetkilinin de belirtmiş olduğu üzere DAEŞ'e yönelik operasyonlarda ABD'nin üslere sağladığı erişim katkısı ile Türkiye'nin PKK'ya operasyon yapmasına ilişkin pazarlık olmamıştır.

PYD'YE BAKIŞ

İncirlik dışında da üslerin kullanımı söz konusu mu?
Türkiye birden fazla üssün açılması konusunda öneride bulundu.

PYD ile mücadele bu mutabakatın neresinde?
Bizim ve diğer koalisyon ortaklarının Türkiye'den yapacağı harekâtın ana unsuru DAEŞ'in elinde tuttuğu toprağı kısıtlamak, DAEŞ'i zayıflatmak ve yenilgiye uğratmak. Askeri operasyonlarla yerel unsurların DAEŞ'ten toprakları geri alabilmesini sağlayabilmek. Suriye'de destek verdiğimiz unsurların DAEŞ'ten yararlanarak demografik yapıyı değiştirmelerini tasvip etmiyoruz.

Kara harekatı seçeneği masada mı?
Amerikalı ve Türk askeri güçlerinin kara operasyonları yapması konusunda bir görüşmemiz yok.

TÜRKİYE DE KATILACAK


Türkiye, ne zaman muharip unsur olarak katılacak?
Burada dar bir hava koridorunda, hızlı uçakların operasyonel faaliyetinden söz ediyoruz. Bu nedenle Türkiye'den, müstakil hava operasyonları yapmamasını istedik. Yakın zamanda Türkiye'nin DAEŞ'e karşı hava operasyonlarının devam ettiğini göreceksiniz ve bu hava operasyonları koalisyonla birlikte olacak.

EĞİT-DONAT FİYASKO MU?

Eğit -Donat kapsamındaki ilk grubun esir düştüğü, bir kısmının El Nusra'ya katıldığı yönünde haberler var. Bu program fiyasko mu?
Eğit -Donat Türkiye ve ABD için öncelik olmaya devam ediyor. Ilımlı muhaliflerin DAEŞ'e karşı savaşlarında desteklenmesi, malzeme sağlanması lazım. Yeni eğitilecek insanların belirlenmesi ve programa başlatılması konusunda görüşmelerimiz sürüyor. El Nusra'nın bu grubu hedef alması, onların sahada yapabileceklerinin farkına varmış olmasından kaynaklanıyor.

İmzalanan bir doküman var mı?
Pek çok yazılı mutabakat var. Değişik detaylara ilişkin birden fazla mutabakat söz konusu.

ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ

Sayın Cumhurbaşkanı ABD'ye gitmek istediğini söyledi. Başkan Obama'dan randevu talebi var mı?
Herhangi bir ziyaret ya da iki başkan arasında toplantı konusunda paylaşabileceğim bir bilgi yok.

CERABLUS İÇİN İŞBİRLİĞİ

DAEŞ'le mücadelenin yol haritası nedir?
İncirlik Üssü'nden silahlı insansız hava araçlarının operasyonları başladı. İnsanlı hava araçları da gelecek. Azez ve Cerablus arasında DAEŞ'in kontrol ettiği bölgeden çıkarılması konusunda birlikte çalışacağız. Amaç bölgenin DAEŞ'ten arındırılması Türkiye sınırında bir bölgeyi kontrol ederek kayıplarını yerine koymasının önüne geçmek.

İncirlik'e kaç uçak konuşlanacak?
Gözle görülür ölçüde askeri varlıktan söz ediyoruz. Zaman içinde daha da artacak.

DAEŞ'e karşı askeri seçenek dışındaki önlemler neler?
Türkiye, ABD ve diğer koalisyon güçleri arasında emniyet güçlerinin DAEŞ'in kaçakçılık ağını engellemeye yönelik aktiviteleri olacak. Afrika'dan, ABD'den ve diğer ülkelerden DAEŞ'e katılımların engellenmesi de önemli.

KOALİSYON SÜRECİ

Hükümet kurma çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
7 Haziran seçimlerinden sonra devam eden koalisyon kurma çabalarını yakından izliyoruz. Pek çok kişi bu konuda görüşlerimizi merak ediyor. Biz, sürecin sonunda nasıl bir hükümet çıkarsa çıksın, bu hükümetle çalışacağız. Burada bizim ne düşündüğümüzden daha önemli olan şey, Türklerin bu iç meselede ne düşündükleridir. Beklentimiz devam etmekte olan sürecin Türk seçmenlerin göstermiş olduğu iradeyi ortaya koyan sonuçların ortaya çıkmasıdır.

ABD İNCİRLİK'TEN VURDU

ABD Savunma Bakanlığı, İncirlik'ten kalkan insansız hava aracının DAEŞ'i vurduğunu bildirdi. Pentagon Sözcüsü Laura Seal, insansız hava uçaklarının hafta sonunda Türkiye'den uçuşa başladıklarını, fakat o süre zarfında saldırı yapmadıklarını hatırlatarak, "Dün, ABD ilk defa insansız hava aracı kullanmak suretiyle Türkiye'den havalanarak DAEŞ'i vurdu" ifadesini kullandı.

'ANKARA İLE GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ DERİNLEŞİYOR'

ABD'nin İncirlik'ten ilk kez havalandırdığı silahlı insansız hava araçlarıyla Suriye'de baskın düzenlemesi, ABD medyasında geniş yansıdı. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, bu gelişmeyi "Washington ile Ankara arasında derinleşen güvenlik işbirliğinin yansıması" olarak görüyor. Haberde, İncirlikten kalkan uçaklara işaret edilerek "İslamcı militanlara karşı büyüyen ortak askeri çabayı yansıttığı" tespitine yer verilmiyor. Haberde "Türkiye'nin Suriye'deki İslam Devleti'ne karşı baskınlar için kendi hava gücünü kullanması bekleniyor" sözleri yer alıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA