Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

64. Hükümet'in başarı kriterleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 64. Hükümet'in Programı, dün TBMM'de okundu. Şimdiden hayırlı olsun.
Hükümet Programı üzerinde okuma yapılırken, dikkat edilecek ilk nokta "siyasi önceliklerdir." Nitekim Başbakan Davutoğlu da 64. Hükümet'i, "reform" eksenli tanımlamış ve 6 önemli reform alanı belirlemiş:
1- Demokratikleşme ve adalet. 2- Eğitim. 3- Kamu yönetimi. 4- Kamu maliyesi. 5- Reel ekonomide köklü değişim. 6- Öncelikli dönüşüm programları.

***

Yeni Hükümet'in hedefleri kadar işleyişi de önemli olacak. Bu nedenle özellikle bakılması gereken üç alan söz konusu:
1- Cumhurbaşkanı ile ilişkiler. 2- Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi. 3- Paralel Devlet Yapılanması ile mücadele.
Birinci madde için Sn. Davutoğlu'nun özel bir paragraf açması mühim. "Milletimizin büyük bir teveccühü ile seçilen Sn. Cumhurbaşkanımıza, Meclis çalışmalarımız başta olmak üzere, kurumlarımızın uyumlu ve etkin çalışması için vereceği destekten dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. 2002'den sonraki büyük dönüşümü gerçekleştiren Sn. Cumhurbaşkanımızdan devraldığımız güçlü mirası aynı doğrultuda geleceğe taşıyacağımızı ifade etmek isterim" sözünü not etmekte fayda var.
İkinci maddedeki vurgular Seçim Beyannamesi'nden Hükümet Programı'na yansımış:
"... Sivil, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü bir demokratik ve sivil anayasanın yapımına öncülük etmeye kararlıyız."
"... Bir yandan vesayetçi bir şekilde kurgulanarak demokratik doğasından koparılmış parlamenter sistemin yol açtığı siyasal istikrarsızlıklar, öte yandan Yeni Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, Başkanlık Sistemi'nin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna inanıyoruz."
Üçüncü madde de Program'da karşılık bulmakta...
"Yargı ve güvenlik bürokrasisini, sivil toplumun çeşitli kesimlerini ve iş dünyasını tesiri altına almaya çalışan Paralel Devlet Yapılanması ve bu yeni vesayet odağının siyaseti kendi hedefleri doğrultusunda dizayn etme çabaları, bürokrasi içinde şeffaflığı yok eden gayretleri milli güvenliğimizi tehdit etmektedir. Bu yapıları ortadan kaldıracak şekilde mücadelemize devam edeceğiz."
***

Hükümet Programı'nı analiz ederken,
1- Çözüm Süreci'ni, 2- Para Politikası'nı ve 3- Suriye-Rusya denklemini de gözetmek zorundayız.
1- "Hükûmetimiz, bir yandan terörle kararlı şekilde mücadele edecek, diğer yandan demokratikleşmeyi ve çözüm iradesini sürdürecektir" sözünü, "Avrupa Yerel Yönetimler Şartı'yla uyumlu olarak merkezi idare ve yerel yönetimler arasındaki ilişkileri yeniden düzenleyeceğiz" vaadini hatırda tutmak gerek.
2- "Para politikalarının temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir.
Para politikası, finansal istikrarı da gözetecek ve fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla uygulayacağımız büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecektir
" sözü alışılmış tekrar gibi dursa da hem piyasa güveni hem de büyüme dinamiklerindeki yeni arayışı yansıtması bakımından kritik.
3- Uçak düşürme hadisesinden önceki tabloyu gösteren Rusya analizini ve anlamını iyi etüt etmek lazım. "Önemli ortağımız ve bölgesel işbirliği bakımından önem taşıyan bir aktör olan Rusya ile ilişkilerimizin dinamiği, merkezinde bulunduğumuz geniş coğrafyayı yakından ilgilendirmektedir. Enerji ve ticaret başta olmak üzere, Rusya'yla ilişkilerimizi karşılıklı hassasiyetlere saygı içinde ve müşterek menfaatler doğrultusunda güçlendirmeye gayret göstereceğiz."
Özet... 64. Hükümet'in başarısını, güçlü millet desteğini değerlendirme kabiliyeti, "Nerede kalmıştık?" diyecek kadar gündemine hâkim kimliği ve Cumhurbaşkanı ile uyum çabası belirleyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA