Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Korkutarak büyütemezsin

Varlık sebebi ve tek hedefi "enflasyon" olan Merkez'in gelecek yıl için söyledikleri, beni düşündürmeye başladı: "2015 enflasyonla topyekûn mücadele yılı olacak, hepimizi şaşırtan sonuçlar görebiliriz." Erdem Başçı devam ediyor: "Önce cari açık, sonra enflasyon düşecek."
Benzer ifadeyi Başçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz arttıkça enflasyon yükselecektir. Faiz neden, enflasyon sonuç" açıklaması üzerine yapmıştı: "Enflasyon sebeptir, faiz ise sonuç..."
Yılın son Merkez Bankası raporundan anlıyoruz ki büyüme yine dert edinilmemiş... Tek hedefi enflasyon olan, onu da "bu yıl bize düşme haram, belki seneye..." şartına bağlayan Merkez'in piyasalara inandırıcı hedef vermekten uzaklaştığını görüyoruz. Cari açığın ilacını yalnızca tasarrufa bağlayıp, bunu artırmak için de "en az yüzde 2 reel faiz" şartı koşarsanız; nereye varırsınız? Çok basit daha yüksek enflasyon ve devamında daha yüksek faize mecburiyet... Sıcak paracıların aradığı iklim bu değil mi zaten?
Faiz artırıp tüketimi azaltacağını ve akabinde tasarrufu çoğaltacağını düşünenlerin gözden kaçırdığı, buna uygun orta sınıfın olmayışıdır. Hal böyle olunca tırmandırdığın faiz ile finansal cemaati beslersin.
Mevduatın yarısını elinde tutan 77 bin kişi kazansın diye 77 milyonu feda edersin.
Oysa Başçı, ihracatın büyümeye verdiği katkıdan övgüyle bahsediyor. FED'in bitirdiği yerde 27 AB ülkesi ve Japonya'nın parasal genişlemeye başladığı dönemde Merkez'in eski ezberinde ısrarını anlamak mümkün değildir.
Halkı doların zıplaması ve enflasyonun azması gibi iki korku ile beslemenin, tedbirden ziyade büyümeyi feda etmek gibi dramatik sonuç doğurduğunu hâlâ anlamadınız mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA