Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Altyapımız herkese açık

Türk Telekom Genel Müdürü Rami Aslan; fiber altyapıyı diğer operatörlerle paylaşmaya hazır olduklarını söylüyor ve "Biz rekabette üzerimize düşeni yaptık, siz neler yaptınız?" diye soruyor

Elindeki fiber optik altyapısını paylaşmak istemediği nedeniyle diğer operatörler tarafından eleştirilen Türk Telekom Genel Müdürü Rami Aslan "altyapımız herkese açık" diyor. Aslan, bu tartışmaların zamanlamasına dikkat çekerek "neden 1 yıl önce tartışılmadı?" sorusunu soruyor. "Rekabette üzerimize düşeni yaptık. Siz neler yaptınız?"
Dünya Mobil Kongresi için Barselona'dayız. Yüzlerce stantta binlerce firma ve 100 binden fazla ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşen fuar sırasında Türk Telekom Genel Müdürü Rami Aslan ile sektörün geleceğini ve genel eğilimleri tartışıyoruz.
TT Kurumsalın yöneticisi Mehmet Ali Akarca ve bireysel yönetici Erkan Akdemir ile birlikte Rami Aslan, Türkiye'nin iletişim sektörüne dair gelişmeleri paylaşıyor: "Yeterince fiber yok, diyenlere, siz ne kadar yaptınız diye sorulması gerek." Aslan'a göre ülkemiz, mevcut mobil iletişim altyapısıyla Avrupa ve G20 ülkeleri dahil pek çoğundan önünde… 4.5G ile ortaya çıkacak ihtiyacın karşılanmasında ise diğer operatörlerle işbirliğine hazır olduklarının altını çiziyor.
Diğer operatörlerin "fiber kazıları için izin verilmedi" eleştirisine katılmadığını söyleyen Aslan "yapan yapıyor, büyük kentlerde herkes sorun yaşayabiliyor" görüşünde. Ayrıca, Ağrı'ya, Van'a fiber yatırım götürmek istediklerinde o kentin valilerinin diğer operatörleri, kırmızı halı ile karşılayacağını belirtiyor..
O halde sorun nedir? Mobil operatörlerin Türk Telekom'un fiber hatlarından yararlanmalarını engelleyen bir durumun olmadığı gibi, mevzuatın buna izin de vermediğinin de altını çizen Aslan, 4.5G ile oluşacak kapasite konusunda arz ve talep dikkate alınmadan değerlendirme yapıldığını savunuyor.

'YETER DEMİYORUZ'
Aslan'ın altyapı kapasitesine dair sözleri var: "Türkiye'de 2015 sonu itibarıyla hanelerin yüzde 98'inin geniş bant erişimi var. Erişimin talebe dönüşme oranı ise düşük. Geniş bantta yaygınlık oranı yüzde 43. Aslında diğer ülke örneklerine bakıldığında da anormal bir durum söz konusu değil. Ama elbette ki talebin artışını engelleyen farklı gerekçeler var.
"Fiber altyapıya izin verilmedi diyorlar. Hiç yatırım yapmamış operatöre, 'diğer operatör Türk Telekom 14 şehirde 34 bin kilometre fiber ağını nasıl kurdu' diye sormak gerekir. Diyorlar ki, 'biz yatırım yapmak istiyoruz izinlerle ilgili sorunlar var'…
Özellikle büyük kentlerde benzer sorunları biz de yaşıyoruz, ama Hakkari'de, Ağrı'da, Van'da, Erzincan'da bu yatırımı yapsınlar, valiler kendilerini kırmızı halıyla karşılardı. Türk Telekom'un Türkiye'nin geleceğine yönelik yaptığı yatırımların takdir edilmesi gerek. Ayrıca biz yeter demiyoruz, devam ediyoruz. Umuyoruz ki, yatırımlar konusunda rakiplerimiz de bizim yolumuzdan gitsin."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA