Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Dudak uçuklatan teşvikler geliyor

İş dünyası ABD’de TTIP’i masaya yatırdı. Bakan Elitaş, “TTIP dışında kalırsak bundan ABD’li şirketler de zarar görür” dedi. Elitaş, stratejik yatırımlar için de dudak uçuklatan teşvikler hazırladıklarını söyledi

Amerikan Ticaret Odası'nın Washington'daki binasındayız. Oda Başkanı Myron Brilliant; ülkenin önde gelen firmalarının üyesi olduğu odanın, Türkiye ile yakından ilgili olduğunu belirterek sözlerine başlıyor; "Bizler zaten ilişkileri daha da geliştirmek istiyoruz." Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile U.S. Chamber of Commerce'ın (ABD Ticaret Odası) ortak toplantısında Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İTO Başkanı İbrahim Çağlar başta olmak üzere çok sayıda işadamı hazır bulundu. Meslektaşım Vahap Munyar ile birlikte bize toplantıyı izleme fırsatı oluşturulunca Türk iş dünyası temsilcileriyle ABD'li şirketlerin üst düzey yöneticilerinin buluştuğu salonda yerimizi aldık. ÜST DÜZEY KATILIM
Buluşmanın ABD kanadını Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myron Brilliant başta olmak üzere Boeing, General Electric (GE), Honeywell, Intel, Motorola, PhRMA, Dow, Coca-Cola, DHL, UPS gibi şirketlerin üst düzey temsilcileri oluşturdu. Türk iş dünyasını ise Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren, Denizbank CEO'su Hakan Ateş, Türk-American İşadamları Derneği (TABA) Onursal Başkanı Zeynel Abidin Erdem, TABA Başkanı ve Motorola Türkiye Genel Müdürü Bora Gürçay, Başkan Yardımcısı ve Erdem Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Erdem, Doğan Yayın Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Alarko Holding CEO'su Leyla Alaton ve Mustafa Bayburtlu gibi isimler temsil etti.

TTIP'E DAHİL EDİN
GE Türkiye CEO'su Canan Özsoy, MasterCard Türkiye Başkan Yardımcısı Mustafa Serkan Ömerbeyoğlu, Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın Işıl, SNC CEO'su Fatih Özmen gibi isimler de buluşmada şirketleri adına yer aldı. Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası'yla yakın ilişkilerine değindi: "2012'de imzaladığımız anlaşma, ilişkilerimizi farklı bir düzeye taşıdı. ABD Ticaret Odası, İstanbul'daki TOBB binasında bölge ofisini açtı. Birlikte ABD ve AB arasında gerçekleşecek Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması'na (TTIP) Türkiye'nin de dahil edilmesi için çalışıyoruz."

AY SONUNDA DETAYLARI ÇIKACAK
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, ABD'li şirketlerin temsilcilerine öncelikle şu mesajı verdi: "Yüksek teknoloji getirecek, stratejik öneme sahip yatırımlar için bugüne kadar görülmemiş teşvikler vereceğiz. Biz bunları, 'Dudak uçuklatan teşvikler' olarak tanımlıyoruz. Ay sonuna kadar bu teşviklerin detayı netleşecek." ABD'li şirketlere Türkiye'de karşılaştıkları sorunlar için toptan çözüm yolunu da şöyle gösterdi: "Myron Brilliant'ın, TTIP'e ülkemizin de dâhil edilmesi konusundaki olumlu mesajı beni umutlandırdı. Türkiye, TTIP dışında kalırsa bundan ABD'li şirketler de zarar görür."

GÜLEN'E DESTEĞİ DURDURUN
Türkiye'nin Fethullah Gülen'e karşı mücadele için ABD'de anlaştığı hukuk bürosunun sahibi Robert Amsterdam, Washington'daki buluşmamızda Amerikalılar'a şu mesajı verdi: "Vergilerinizle Fethullah Gülen'in başında olduğu suç örgütü destekleniyor. Buradaki okulları üzerinden para aklıyorlar. ABD'ye de zarar veriyorlar." Sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetinin konakladığı otelin çevresinde dolaşan 3 aracın üzerindeki mesajlar dikkatimi çekti. Mesajlardan bir bölümü Türkiye ve Cumhurbaşkanı lehine sloganlardan oluşurken, çoğunda PKK ve Fethullah Gülen'e karşı sloganların yer aldığını gördüm. Sloganlardan biri şöyleydi: "ABD' yönetimi, Amerikalı vergi mükelleflerinin parasıyla Gülen'i desteklemeyi durdurun."

ÇİLLER'İN G.KIBRIS KORKUSU
Burada aklıma, 5 yıl önceki Washington ziyaretim geldi. O dönemde TTIP'e katılım talebimize ABD Ticaret Bakanı ve diğer STK temsilcileri; "Kongre'yi ikna etmek uzun süreç, sorununuzu AB ile çözün" diyordu. AB ile sorun, Çiller zamanından alınan bir karardan kaynaklanıyor. Genişleme sürecinde AB, Güney Kıbrıs'ın katılımında gümrük birliğini bu ülke için de uygulamak isteyince o zamanki hükümet, yeni katılımcılar için gümrük birliğinin uygulanmaması maddesini anlaşmaya ekletmişlerdi. Bu defaki tutum, "elimizden geleni yaparız" duygusuna dönüşmüş durumda zira bizdeki yatırımları 50 milyar doları aşan 16 bin ABD'li firmanın geleceği söz konusu...

ANTİ DAMPİNG MİSİLLEMESİ
ABD Ticaret Odası'ndaki buluşmada Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'a Amerikan pamuğu için gündeme gelen "anti damping vergisi" soruldu. Elitaş, soruyu Erdemir'in ABD'de karşılaştığı soruşturmayla cevapladı: "ABD'deki makamlar, Oyak'a bağlı Erdemir'i devlet şirketi gibi görüp, 'Arkasında devlet desteği var' diyerek, demir-çelik ürünlerimize engel çıkardı. Rifat Bey'e (Hisarcıklıoğlu) sorun. Onun içinde olduğu bir konsorsiyum da ihaleye katıldı. İhaleyi Oyak kazandı. Oyak, Türk ordusunu oluşturan personelin yardımlaşma sandığıdır. Kamu kuruluşu değildir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA