Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Petrol barışın simgesi olabilir mi?

Mısır halkı yarın sandığa gidiyor. Sonuç, Mısır'ı "İsrail ve ABD" ekseninden çıkarabilir. Bu seçim bölgedeki en büyük stratejik kaymayı gösterecek. İsrail'in Ortadoğu'da güvenliğini tartışacağız. Ancak bir gün sonra Bağdat'ta Irak Başbakanı El Maliki'nin ev sahipliğinde İran Nükleer Zirvesi'nden gelecek haberleri de göz ardı etmeyelim.
İşte böyle bir konjonktürde iki gün boyunca Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin kalbi sayılan Erbil'deydim. Stratejik Teknik, Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nce (STEAM) düzenlenen 1. Uluslararası Enerji Arenası'nı izledim. Yerli yabancı pek çok stratejistle sohbet ettim. Mısır'ı, Bağdat'ı, hem de Şii Hilali kuşatması altındaki Kürt Bölgesi'nin çizdiği yeni yol haritasını anlamaya çalıştım.

***

Erbil'den Dünyaya: Enerji ve Kürdistan Bölgesi'nin Kalkınma Yolu, adı verilen toplantıda Türkiye'nin ve Kürt Bölgesel Yönetimi'nin birlikte verdiği mesajlar çarpıcıydı. Gördüm ki, 40 yıldır izlenen çatışmacı politika yerini stratejik ortaklığa bırakıyor. Nefesleri kesen coğrafyada Türkler ve Kürtler nihayet barışıyor.
Türkiye ve Kürt Yönetimi, "Irak'ın toprak bütünlüğü" diyerek başlattıkları "kazan kazan" açılımında iki noktaya ısrarla vurgu yapıyor: Irak'ta bir türlü çıkmayan Hidrokarbon Yasası ile Anayasa'da çerçevesi çizilen yüzde 17'lik petrol gelirinden Kürt Bölgesi'nin alması gereken pay.
Irak Başbakanı El Maliki, Kürt Bölgesi'nin hakkı olan geliri bir türlü ödemediği için ipler iyice gerilmiş. Barzani meteliğe kurşun atarken Maliki, geçen hafta Kerkük'te Bakanlar Kurulu'nu toplayarak şov yapmış! Erbil'de, haziranda hükümetle ilgili oylama yapılacağına ilişkin haberler dolaşıyor. Galiba katıldığımız toplantı, "Maliki şov"un rövanşı oldu.
Kürt Bölgesi'ndeki bir toplantıya ilk kez Erbil, Kerkük ve Musul Valisi birlikte katılmış! Merkezi hükümete, "Biz birlikteyiz" mesajı verilmiş.
Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Enerji Bakanı Taner Yıldız, üç valiyle de toplantı sonrası özel görüştü. Musul ve Kerkük'te yerin altı siyah altın kaplı! İki eyalete günde 8 saat elektrik verilebiliyor. İki vali de Türkiye'den elektrik istedi. K.Irak'a elektrik ihracatına izin verecek EPDK'ya duyurulur!
Gelelim işin özüne... Acaba Ortadoğu'da çatışmanın sembolü petrol yeni ekonomik düzende barışın simgesi olabilir mi?
Enerji Bakanı Yıldız, "Kolombiya ve Venezüella'da petrol arayan Türkiye'nin yanı başında, 100- 200 km.'lik bir hinterlantta kamu ve özel sektör olarak kayıtsız kalmamız düşünülemez" diyor. "Sürdürülebilir büyüme" diyen Türkiye'nin petrol ve doğalgaza, parayı ve demokrasiyi aynı anda isteyen Kürt Bölgesi'nin ise 2014'te günde 1 milyon varile ulaşacak petrolü ve gazı Batı'ya taşımaya ihtiyacı var.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA