Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul bronşiti

Geçtiğimiz gün e-maille bir yazı aldım. Yazının başlığı "İstanbul Bronşiti"... İlk defa duyuyordum. Yazının altında, Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi yazıyordu.
Aklıma ilk gelen hocanın İstanbul'un kentsel hastalıklarına dikkat çeken bir yazı göndermesiydi. Ancak yazıyı baştan sona okuyunca yeni bir hastalıkla karşı karşıya olduğumuzu
anladım.
İstanbul'un ismini alan bir hastalık. Prof. Dr. Küçükusta sağlık literatürüne giren bu hastalığın özellikle şu günlerde çok sayıda İstanbullu'yu perişan ettiğini söylüyor.
Peki nedir "İstanbul Bronşiti"? Prof. Dr. Küçükusta şöyle anlatıyor: "Sadece öksürükle belirti veren bir çeşit astım türüdür. İstanbul gibi büyük şehirlerde daha fazla görüldüğü için "İstanbul Bronşiti" ismi verilmiştir. Hastalık, en çok çocuklarda görülmekle beraber her yaştan insanda saptanabilir."
Astım ve diğer bronşitlerden farklı olan "İstanbul Bronşiti"nin esas belirtisi ise kuru öksürük. Prof. Dr. Küçükusta hastalığın nedenlerine de açıklık getiriyor: "Bronşlardaki aşırı duyarlılığın nedeni kesin olarak belli değil. Fakat büyük şehirlerimizdeki yoğun trafik ve şehirleşmeden kaynaklanan dış hava kirliliği, ev, okul, iş yerlerindeki iç ortam hava kirliliğinin ve katkı maddesi içeren hazır gıdaların tüketilmesinin önemli rolleri olduğu düşünülmekte."
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "İstanbul Bronşiti"nin, doktorlar tarafından üst solunum yolları infeksiyonları, sinüzit, farenjit, geniz eti, reflü, bronşit, astım, zatürree gibi pek çok başka hastalıkla karıştırıldığını da ileri sürüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA