Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul Rize hattı

Doğu Karadeniz'in şirin ili Rize denilince aklınıza ne gelir? Hiç tereddütsüz çay. Çayıyla adını markalaştıran Rize, artık sadece çayıyla anılmıyor. Çünkü, Rize Türkiye Cumhuriyeti'ne iki başbakan veren il. Mesut Yılmaz ve Recep Tayyip Erdoğan...
Ama sadece siyasette değil, denizcilikten inşaat sektörüne, fırıncılıktan sanayiye kadar birçok alanda önemli işlere imza attı Rizeliler...
Doğu Karadeniz'in bu küçük ili nasıl olur da ülkenin siyasetinde, ekonomisinde böylesine etkin olabilir? Rizeliler'e göre bu işin sırrı, Rize'nin doğasında saklı. Ekmeğini hırçın Karadeniz'le sarp dağlarda mücadele ederek kazanan Rizeli, büyük kentlerle tanışınca sivrilmeyi daha kolay başarıyor.
Rize Vakfı Başkanı İstanbul siyasetinin deneyimli ismi Orhan Keçeli, Rizeliler'in 3. Selim döneminde İstanbul'la tanıştıklarını söylüyor.
İstanbullu Rizeliler'i bir araya getiren Rize Vakfı'nın kuruluşuna gelince... Orhan Keçeli o günleri de şu sözlerle anlatıyor: "Vakfımız, 1989 yılında işadamı Osman Toprak'ın girişimiyle kuruldu. Önce bana geldi. Birlikte büyüklerimiz Ziya Kalkavan, Osman Kavrakoğlu ve Mühittin Topçuoğlu'na gittik. Ziya Kalkavan'ın başkanlığında Rize Vakfı'nı 221 üyeyle kurduk." Vakıf kurulduktan sonra Rize'ye yönelik girişimler de hız kazandı. Eğitimden sağlığa denizcilikten tarıma bir çok alanda önemli yatırımlar yapıldı Rize'ye.
Orhan Keçeli, vakfın eğitime katkısını ise şöyle dile getiriyor: "Her yıl 500 öğrenciye burs veriyoruz. 12 yıldır bu işi yapıyoruz. Üniversiteden ilköğretim okuluna Rize'de onlarca okul yaptırdık. Bugün Rize'de okul ihtiyacı yok. Ancak eğitimin kalitesini yükseltmek için çaba harcıyoruz. Biz bu işleri yaparken, Rize'den çıkan ilk başbakan, Çayelili Mesut Yılmaz'la, Güneysulu Tayyip Erdoğan'ın büyük katkılarını gördük. Halen de sürüyor." Şimdi gelelim ünlü İstanbullu Rizelilere; İhsan Kalkavan, Şadan Kalkavan, Hasan Ekşioğlu, Ali Zeki Saruhan, Bülent Kuyumcu, Şükrü Ergün, Besim Tibuk, Oktay Ekşi, Abdurrahman Yıldırım, Gündüz Kaptanoğlu, Rüstem Eyüboğlu, Doğu Gözaçan, Şaban Çavuşoğlu, Sabahattin Önkibar, Pınar Türenç, Abdurrahim Albayrak, Kahraman Sadıkoğlu, Sedat Peker.
Ve sanatçılar: Tarkan, Melih Kibar, Oktay Arayıcı, Erol Erdinç, İsmail Türüt, Hülya Polat, Sinan Özen, Asena

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA