Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Hata yaptığımızı söyleyip, özür dilemeliyiz'

Türkiye bir haftadır CHP'yi ve CHP'deki gelişmeleri tartışıyor. CHP'de Baykal'ın son açıklamalarına rağmen Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte müthiş bir değişim heyecanı yaşanıyor. Sadece partililer değil, toplumun değişik kesimleri de, değişen, daha demokrat olacağı beklenen bir CHP umudu taşıyor.
Bu umudun, CHP'yi AK Parti karşısında denge kurabilecek bir konuma taşıyacağı çok açık.
Böylece ana siyasi akımlar ekseninde siyaset normalleşecek.
Bunun tek şartı, CHP'de kadro değişimiyle birlikte Türkiye gerçeğiyle örtüşen yeni politikaların devreye sokulması.
Kılıçdaroğlu kurultayda nasıl bir vizyon ortaya koyacak? Türkiye'ye ve dünyaya ne mesaj verecek? Dış politikaya, sivil-asker ilişkisine, Kürt sorununa, Ergenekon meselesine nasıl bakacak? Hatta Pensilvanya konusunda neler söyleyecek?
Bunları merakla bekleyeceğiz.
Kurultaya iki gün kala deneyimli politikacı Ali Topuz'la konuştum.
Birçok konuda ilginç şeyler söyledi. Ama şu söylediklerinin altı çizilmeli:
"Çok şahin bir siyasi söyleme sahip olduğumuz biliniyor. Biz halkla buluşan, halkı anlayan bir dil bulmalıyız. Bunu yapmazsak değişimin ne anlamı var?"
Herkesin merak ettiği de bu "yeni siyasetin" sınırları.
Ali Topuz yeni siyasi yaklaşımın nasıl olması gerektiğini, anayasa paketine karşı tavırla ortaya koyuyor:
"Bu anayasa paketinin müzakere sürecinde çok önemli bir yanlışlığın altını çizmek istiyorum.
Madem yeni bir dönem açıyoruz, o zaman özeleştiri yapmalıyız. Bizim yanlışımız şudur, mademki üç madde dışındakilerle mutabıkız, o zaman bunlara biz de oy vermeliydik ve 367'nin üstüne çıkmalıydı.
367'nin altında kalanlar referanduma gitmeliydi. Doğru olan yol buydu, olmadı. Şimdi gidip üç maddenin yanlışlığını anlatacağız, ötekilere de karşı olmuş olacağız. Biz onları engelledik diye bizi topluma şikâyet edecekler. Toplum da kendilerini ilgilendirdiği için bize karşı çıkacak. Bunların hepsi tek adam yönetiminin bir partinin başına getirebileceği zorluklardır."
Peki, nasıl çıkacak CHP bu işin içinden?
"Bir yol bulacak... Çıkıp diyecek ki 'Şunları yanlış yaptım, doğrusu şudur', Çekinmeden söyleyecek. Birbirimizi kandırarak mı çözeceğiz, hata yaptığımız şeyleri söylemeliyiz."
CHP yakaladığı değişim rüzgârının ruhuna uyarak kurultayda çarşaf liste çıkarmalı ve parti içi farklılığa zemin hazırlamalı...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA