Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Telefondan canlı yayın

Profesyonel kameraları aratmayan akıllı telefonların özel aksesuvarlarıyla canlı yayın yapmak, video ve fotoğraf çekmek artık çok daha kolay. Mercekler, mikrofonlar ve ışık aparatları YouTube veya Facebook üzerinden yapılan canlı yayınların kalitesini artırıyor

Yaklaşık 18 yıldır Apple toplantılarına katılıyorum. Özellikle iPhone lansmalarıyla birlikte ürün test etme veya özellikleri sıralama devri bitti. Deneyim ve ilk izlenimi yazmak için müthiş bir yarış yaşanıyor. Bu yıl da iPhone 7 lansmanı için adrenalini yüksek bir rekabet başladı. Daha önce de Sabah.com.tr üzerinden canlı yayınlar yapmıştık. Ancak bu kez ne kameraman ne de profesyonel bir ekipman kullanmak için imkan vardı. Apple, televizyon yayıncısı olarak davetli değilseniz, tripod ve profesyonel ekipman kullanmanıza izin vermiyor. Böyle olunca her işi kendi başınıza çözmek zorunda kalıyorsunuz. Ben de özel bir ekipman oluşturmak için hazırlık yaptım.

KAMERA ARKASI
iPhone 7 tanıtım toplantısına giderken daha pratik bir çözüm bulduk. Sabah.com.tr'nin Facebook hesabından yapacağımız canlı yayın için geniş açılı mercek, ışık, mikrofon, tripod ve selfie çubuktan oluşan kurduğumuz canlı yayın seti harika iş çıkardı. Yayın sonrası pek çok izleyici kullandığımız seti sordu. Kendimize hem Samsung S7 Edge ve hem de iPhone 6S Plus kullandığımız iki farklı set oluşturduk. Akıllı telefon aksesuvarları konusunda Apple iPhone ekosistemi başka hiçbir markada yok. Çok farklı markalar mercek, ışık seti, tripod ve özel aksesuvarlar üretiyor. Samsung da aksesuvar konusunda başarılı çözümler üretiyor. Marka fotoğraf ve video kamera işinden çıksa da başarılı kamera aksesuvarlarıyla çekim kalitesini artırıyor. Sony de farklı kamera aksesuvarlarıyla dikkat çekiyor. Her yıl değişen telefonlar yüzünden insanlar pahalı eklentiler almak istemiyor. Samsung S7 Edge için kullandığımız iki mercek ve bir kılıftan oluşan set oldukça pratik bir kullanıma sahip. iPhone 6S için kullandığımız mercek için iPhone'u kılıfından çıkarmak zorunda kaldık. Ayrıca kullanılan mercek sadece iPhone 6S Plus için kullanılıyor. iPhone 7Plus için hükmü geçmiyor.

GENİŞ AÇI MERCEK
Akıllı telefonlar ağır ve pahalı merceklerin elde ettiği başarıyı ve hızı, yazılım desteği ile geliştiriyor. Ancak geniş açı konusunda yazılımın olanakları sınırlı. Bunu bilerek CarlZiess'ın geniş açı merceğini ve kulaklık girişi yerine lighting girişi kullanan Shure mikrofon kullandık. Bu canlı yayında kaliteli görüntü ve ses sorununu çözdü. 200 dolarlık mercek, 150 dolarlık mikrofonla işin önemli bölümünü hallettik. Selfie çubuğu kendi kendimize çekim yapmak için bize mesafe kazandırdı. Geniş açı mercek kadraja rahatlıkla yerleşmemizi sağladı. Ancak telefonu çıkarıp takarken kılıftan çıkardığımız için zaman zaman zorlandık.

S7 EDGE İÇİN ÜÇLÜ PAKET ÇÖZÜMÜ
Samsung Galaxy S7 Edge'in kavisli ekranının profesyonel kameraya dönüşmesi için bir kılıf ve iki mercekten oluşan Lens Cover seti kullanılıyor. Bir süredir kullandığım set 200 dolarlık iPhone merceğinden daha yetenekli. Kılıf S7 Edge gövdesine iyi bir şekilde oturuyor. Mercekler işaretli nokta üzerinden kılıfa kolayca vidalanır gibi bağlanıyor. 2X telefoto mercekle çiçek böcek ve yemek fotoğrafları için yakından çekim yapabiliyorsunuz. Ben detaylı yakın çekim portreler için de kullandım. Beni hiç yormadı. Çıkarıp takmak kolay. Kılıfın üstünden takılması rahatlık sağlıyor. Geniş açı mercek ise manzara fotoğrafları veya video çekimleri için rahatlıkla kullanılıyor. Geniş açı mercek ve diğer telefoto mercek arka arkaya bağlanarak kutusunda saklanıyor. Gerektiğinde mercekler kutusundan çıkarılıp kılıfa ekleniyor. Cover Lens 545 TL satış fiyatıyla kullanıcısını üzmüyor. Kılıf sadece S7 serisi için kullanılıyor. Ancak sadece kılıf değiştirerek mercekleri kullanmak mümkün olursa merceklerin kullanım ömrü uzayabilir.

SELFİE ÇUBUKLARINA DİKKAT
iPhone 6S Plus'ta kullandığımız mercekle birlikte gelen iskelete daha önce aldığımız manfrotto ışık kullanarak karanlıkta kalma derdini çözdük. Fuarlarda karanlık bölge ve ters ışık işini artık hallediyoruz. Yan taraftaki düğmeye sürekli basıyoruz, üç kademeli ışık işimizi kolaylaştırıyor. Canlı yayın için kullandığımız selfie çubuğu bir süre sonra sorun çıkarıyor. Özellikle kendi uzatma çubukları kamera setinin ağırlığına dayanamıyor. Bu yüzden kullanacağınız monopod veya selfie çubuklarını alırken kaliteli bir ürün seçmenizi tavsiye ediyoruz.

TELEFONDAKİ KAMERANIN İNCELİKLERİ
Akıllı telefonu kamera olarak kullanırken bazı inceliklere dikkat etmek zorundasınız. Öncelikle telefonu kamera olarak kullandığınızda en büyük kolaylığı paylaşma konusunda yaşıyorsunuz. Sosyal medya ve canlı yayın yeteneklerini tartışmaya gerek yok. Ancak dikkat etmek gereken önemli noktalar var. Kamera pil tüketimini büyük ölçüde artırıyor. Bu yüzden yanınızda şarj cihazı ve pil deposu taşımak zorundasınız. Video ve fotoğraf çekimleri için telefon seçerken dahili depolama miktarı yüksek olanı tercih edin. Samsung S7'de olduğu gibi artırılabilir olması büyük avantaj sağlayacaktır. Canlı yayın veya video kaydı yaparken tatsız sürprizler yaşamak istemiyorsanız, çekim için kullandığınız telefonda özel data hattı kullanmaya gayret edin. Çoğunlukla veri için kullandığınız hattı deneyin. Eğer başka hattınız yoksa, bildirimleri kapatıp telefonu uçak moduna alın. Canlı yayını mümkün olduğu kadar WiFi hattı üzerinden yapın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA