Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Bir asır telsiz kablosuz geçti!

Berlin tüketici elektroniği fuarı IFA ilk kez Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bir yıl sonra 1924’te telsiz teknolojilerin yıldızı radyolar ile açıldı. Fuarda bu yıl kablosuz internete bağlı, kişiselleştirilen akıllı televizyonlar öne çıkıyor

92 yıllık bir fuar olan IFA, telsiz teknolojilerinin yıldızı radyolarla başlayıp kablosuz internet bağlantılı akıllı TV'lere uzanan bir yolculuk. 1924 yılında ilk kez kapılarını açan tüketici elektroniği fuarı IFA (Internationale Funkausstellung) 7 bin metrekare üzerine kuruluydu. Fuar telsiz teknolojileriyle ve o dönemlerin yıldızı radyolarla kapılarını açmıştı. 2016 yılında bu rakam 150 bin metrekareye çıktı. 1929 yılındaki tüm dünyayı kasıp kavuran büyük ekonomik krize rağmen 1930 yılında ünlü bilim adamı Albert Einstein ile açılış yapan fuarda boyları küçülen radyoların şovu dünyadaki değişimin habercisiydi. Neredeyse aradan geçen bir asırda değişmeyen şey telsiz teknolojilerinin popülerliği. Akıllı telefonlar günümüzün en popüler tüketici elektroniği ürünü olurken, 80 yıl önce sadece prototipleri görülen renkli televizyonlar artık kablosuz ağlarla internete bağlanmaya başladı. Görüntüler gerçeğe daha yakın hale gelirken temel medya farklılığı internet üzerinden oluşmaya başladı.

HALKIN RADYOSU
Radyolar İkinci Dünya Savaşı'nın sembolü oldu. İlk kez 1933 yılında tanıtılan Volksempfanger VE301, fuarda sadece 100 bin sipariş alıyordu. Bugün 1600 firmanın 5 milyar Euro'luk anlaşma yapmaya hazırlandığı fuarda 1933 yılında Nazi Almanyası'na doğru koşarak gidildiği dönemde popüler iletişim aracı Halkın Radyosu Volksempfanger VE301 oldu. Volks adı ulaşımdan iletişime her yeniliğin başına geliyordu. Elde edilen üretim gücünün halk için tasarlandığı söylense de askeri bir hazırlığın, dünya savaşının hazırlığı yapılıyordu. Birinci Dünya Savaşı ile ikincisini ayıran en önemli farklardan biri kullanılan telsiz teknolojileriydi. Uçaklar, gemiler, denizaltılar, kilometrelerce uzakta tek merkezden gelen emirleri uygulamaya olanak verdi. 2016 yılının teknolojisi insanların internet ve sosyal medya üzerinden çift taraflı iletişim kurmasını mümkün hale getirdi. Yani tek yönlü değil, interaktif bir iletişim, eğitim döneminin ürünlerini görüyoruz.

NAZİLERİN PROPOGANDA ARACI
Ünlü Alman Generali Goebbels'in adıyla anılan DKE38 model radyo 35 Reichsmark gibi çok ucuz bir fiyata satılınca cihaz tüm Almanya'da ve çevre ülkelerde etkili oldu. Üstelik kendi standart kısa dalga erişimi sadece Alman radyolarını dinleme şansı veriyordu. Böylece basit ama etkili bir sansür uygulanmış oluyordu. Seçilen istasyonlar sadece Alman ve Nazi ideolojisine hizmet ediyordu. Rusya'da Stalin, İtalya'da Mussolini benzer yöntemleri uygulayarak propaganda aracı olarak radyoyu kullanıyordu. Yaklaşık bir asır sonra akıllı telefonlarla ve internetle etkileşimli ve kişiye özel medya haline gelen radyo dönüşümde etkili oluyor. Artık sosyal medya sayesinde çift yönlü farklı bir iletişim kültürü dünyaya egemen. Devlet ve terör örgütleri birebir iletişim kurmaya gayret ediyor.

1933'ün gözdesi

Bakalit kullanılan Volksempfanger VE301 endüstriyel tasarımcı Walter Maria Kersting tarafından geliştirildi. Basit kullanımı, güçlü ses sistemi ve 1933 yılında IFA'da aldığı yüksek sipariş adedi onu fuarın yıldızı yapıyordu.

Fuar 11 yıl kapalı kaldı

Savaş uçaklarında, gemilerde, askeri birliklerin tümünde iletişim telsiz ile yapılınca ordunun birlikte hareket etmesini sağlayacak adım atılmış oldu. 1933 ve 1939 yılları arasında radyo ve TV teknolojileri IFA fuarının yıldızı olurken ordu tüm projelerin en büyük destekçisiydi. Radyo her evin baş köşesine kurulmaya hazırdı. Siyah beyaz ve renkli televizyonun adımları savaş başlayana kadar değişik prototiplerle kendini gösterdi. 1939 ile 1950 arasında kapalı kalan fuar yeniden başlarken bu sefer televizyon yeni yıldız adayıydı. 2005 yılına kadar iki yılda bir düzenlenen IFA fuarı daha sonra her yıl yapılmaya başlandı.

IFA 2016 yıldızları

Kablosuz ağ bağlantısıyla uzaktan yönetilen akıllı ev aletleri bu yılın yıldızı. Grundig'in ağa bağlanan fırınına akşam pişecek tavuğu sabahtan yerleştirip soğutarak bekletiyorsunuz. Yarım saat kala fırın aktif hale geliyor.
İnternete kablosuz bağlanan akıllı OLED televizyonlar da gözde. 55 inç bir OLED önümüzdeki dönemde sadece camdan oluşacak.
Sanal gerçeklik gözlükleri ve 360 derece çekim yapan kameralar artık daha gerçekçi. Vestel, Venus serisi ile birlikte piyasaya sanal gerçeklik gözlükleri sürmeye başlıyor.
Akıllı kameralar ve güvenlik cihazları artık uzaktan yönetiliyor. Özel robotlar öne çıkıyor. Akıllı kamera ve ses sistemleri evde evcil hayvanları uzaktan kontrol etmemizi ve ihtiyaçlarını karşılamamızı sağlayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA