Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Telefon dostu kamera modası

Akıllı telefonların sahip olduğu yetenekler, küçük kompakt fotoğraf makinelerinin satışını durdurma aşamasına getirmişti. Şimdilerde, iletişim yeteneklerini artıran fotoğraf makineleri, telefonla dost olarak yeniden doğuşun peşinde

Yaklaşık 15 yıl önce doğanlar, fotoğraf çekme deneyimini fotoğraf makinesi yerine akıllı telefonlarla yaşadı. Yine aynı yıllarda, genç anne babaların çocukları için mini video kamera almaları sanki bir zorunluluktu. Çünkü bu kameralar ebeveynlerin, çocuklarının her anını kaydetmelerinde önemli bir çözümdü.
Ancak günümüzde video kameralar neredeyse tarih oldu. Sadece video kameralar mı? Küçük kompakt fotoğraf makineleri de, akıllı telefon kameralarının yetenekleri karşısında büyük bir yenilgiye uğradı.
Ama Samsung, dijital fotoğraf makineleri üretiminden çıksa da, dünyanın en çok akıllı telefon satan markası olarak, en çok kamera satıcısı ünvanını da elinde bulundurmuş oluyor.
Çünkü akıllı telefon kameraları, günlük hayatımızın değişmez kamerası olarak yerini çoktan almıştı.

DÜŞMAN DEĞİL DOST
Akıllı telefonlarla rekabet etmeye çalışan fotoğraf makinelerinin, iletişim ve anında paylaşım yetenekleriyle baş etmesinin imkansız bir hal aldığına değinmiştik. Hatta bir dönem akıllı telefonlarda olduğu gibi Android işletim sistemi kullanan dijital fotoğraf makineleri ortaya çıkmıştı. Yine, yeni nesil fotoğrafçıları yakalamak için telefonla aynı işletim sistemi kullanan cihazlar tasarlanmıştı.
Şimdi ise telefonla rekabet etmek yerine, akıllı telefonu tamamlayıcı ürün olarak gören örmekler geliştirildi. Canon'un EOS M5 modelindeki gibi iletişim yetenekleri üst düzeye taşınarak, tüketicilerin ihtiyacına yanıt vermeye çalışılıyor.
Wi-Fi ve NFC özellikleriyle EOS M5'te Bluetooth bağlantısı da var. Bu şekilde akıllı telefonunuz ve fotoğraf makineniz arasında kalıcı bir internet bağlantısı kurabiliyorsunuz. Ve fotoğraf makinenizi çantanızdan çıkartmaya gerek kalmadan, Wi-Fi bağlantısına geçen akıllı telefonunuzdan görüntülerinizi aktarabiliyorsunuz.
İsterseniz görüntüleri gözden de geçirebiliyorsunuz. İşte bu tür yeteneklere baktığımızda, telefonlar akıllandıkça dijital fotoğraf makineleri de iletişim yeteneklerini artırıyor. Böylece iki ürün arasındaki işbirliği daha da zenginleşiyor.

TELEFONLA KUMANDA
Bu zengin işbirlikleri arasında, akıllı telefonlara yeni bir özellik de katılıyor: Akıllı telefonunuz uzaktan kumandaya dönüşüyor. Nasıl mı?
Uzaktan çekim yapmak için veya denklanşöre hızla basmanız gereken sahne çekimlerinde telefonunuzu basit, düşük güçte bir uzaktan kumanda cihazı haline dönüştürebiliyorsunuz.
Bunun yanı sıra telefon üzerinden paylaşımlar için geçen süre de daha bir kısalıyor. Ve çekilen fotoğraf ve videoları anında sosyal ağlar üzerinden paylaşmanız hemen mümkün hale geliyor.
Yakında pek çok telefonun, benzer özellikler taşıyacağını görebiliriz. Bu noktada Almanya'da Photokina adıyla dijital görüntüleme fuarı düzenlendiğini, burada yeni nesil kamera ve depolama ürünlerinin görücüye çıktığını da hatırlatalım.

SESLE YÖNETİLİYOR SUYA DAYANIYOR
Aksiyon kameralarının en bilinen markası GoPro, Hero 5 modeliyle artık doğuştan suya dayanıklı bir hale geldi. Ayrıca sesli komutları da anlıyor. Bu özelliğiyle, kullanıcının karmaşık veya zorlu koşulda kullanımını bir hayli kolaylaştırıyor. Bu kamerayla eğer, 10 metreden daha derine dalmak isterseniz GoPro'nun özel su altı korumalı şeffaf kılıfını takmak zorundasınız. Yine 4K video çekimi sağlayan GoPro, karmaşık menülerinden kurtuluyor ama küçük kübik gövdesini korumaya da devam ediyor.

BİNLERCE FOTOĞRAF VE VİDEO AYNI BELLEKTE
Meraklılarına müjde. SanDisk 1 Terabayt (TB) yani 1000 GB büyüklüğe sahip SDXC kartın prototipini gün yüzüne çıkardı. Şirket, bu yeni ürünüyle, 4K ve 8K gibi yüksek çözünürlüklü içeriklere yönelik artan talebe yanıt veriyor. Böylece, veri hassasiyetine sahip üretim taleplerinin hızlı artışını destekleyen çözümleriyle teknolojinin sınırlarını zorlamayı sürdürüyor. Bu 1TB'lik kart prototipi bir başka önemli gelişmeye de işaret ediyor. Neye mi? Yüksek çözünürlüklü içeriklerin yanı sıra kapasite hassasiyetine sahip sanal gerçeklik, video gözetim ve 360 video gibi uygulamaların olağanüstü bir hızla ilerlediğine dikkat çekiyor.

CANON'DAN AYNASIZ FOTOĞRAF MAKİNESİ
Markanın EOS M5 modeli ile güçlü DSLR (yani objektifi değiştirilebilen) performansı, kompakt makinenin taşınma rahatlığıyla birleşiyor. DIGIC 7 işlemcisini de barındıran bu model, kullanıcıların net ve nüansları kuvvetli fotoğraflar ile dinamik, sinematografik videolar çekmesini de sağlıyor. Söz konusu DIGIC 7 işlemcisi ise, çok daha düşük parazitlenme, çok daha fazla detay ve oldukça zengin renk tonları sağlıyor. Bu işlemci sayesinde, EOS M5 ile renklerdeki nüansın ve ışıklandırmadaki inceliğin güzelliğini yakalayabiliyorsunuz.
Bir çekim esnasında, çekim setini kendinize göre ayarlayabilirsiniz ancak konunuzu her zaman kontrol altında tutamazsınız. Hareket eden bir hayvandan spor müsabakasına ya da tarihi bir anın yakalanmasında olduğu gibi... İşte EOS M5 ile sadece bir saniye içinde istediğiniz anı yakalayabilir ve sabit AF ile saniyede 7 kare veya saniyede 9 kare ile sürekli çekim yapma imkanına sahipsiniz. Ayrıca, siz hareket halinde olsanız bile sabit çekilen Full HD 60p videolar elde etmeniz için, bu fotoğraf makinesinin beş eksenli sabitlemesi ile görüntü sabitlemesi olmayan lensler kullanıldığı zaman bile, karelerin sabit tutulması sağlanıyor. Ayrıca Dinamik IS özellikli bir lens kullanıldığı zaman da çekim sonuçları çok daha iyi bir hale gelecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA