Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Müzik kulağımıza küpe olsun!

Walkman, CD player, DVD, korsan müzik indirme derken, iTunes ve müzik servisleriyle son sözü yine kullanıcı söylüyor. Şimdi müzik servisleri hızlı internet bağlantısı, müşteri davranışını takip eden yetenekleri, sesli asistan ve kablosuz akıllı kulaklıklarla yeniden doğuyor

Türkiye pop, arabesk, rock, özgün müzik arasında salınırken, müziğin ilk kez kişiselleşmesini sağlayan cihazla tanıştık. Sony walkman serisi 80'li yıllarda mobil müzik keyfini istediğimiz an istediğimiz yere taşımamızı sağladı. Ajda Pekkan'ın Petrol şarkısıyla Eurovision şarkı yarışmasına katıldığı zamanlarda kasetler, plakları çoktan sollamıştı. Müzik keyfini kasetlerden kulaklarımıza kişiselleştirerek taşıdı. Sonrasında CD ve DVD döneminde dijital kayıtlarla tanışmaya başladık. Dijital müziğin iniş çıkışlı yolculuğundan sonra son sözü ise yine kullanıcı söyledi. İnternet ile birlikte önce paylaşım ağı olarak başlayan yasadışı indirmelerle birlikte bir devrin sonunu hazırlayan dijital müzik, 1 dolara şarkı indirmeyi sağlayan Apple iTunes'un doğumuna sebep oldu. Müzik endüstrisi yasadışı indirmeler yüzünden ölümü görmese Apple'ın 1 dolara şarkı indirme teklifini kabul etmeyebilirdi. İşte yeniden doğuşa adım atan özellikleriyle iTunes, tüketicinin yasal müzik indirme odağı olmayı başardı. Üstelik bu işbirliğine iPhone da katılınca etkisi daha büyük oldu.

SOSYAL AĞ VE SERVİS DÖNEMİ
Eğer Napster gibi şarkı indirilen paylaşım ağları olmasaydı, Apple'ın iTunes'da şarkı başına 1 dolarlık teklifi kabul edilmeyebilirdi. iPod ve iPhone ile tanışma dönemi hâlâ şarkılara sahip olmak adına önem taşıyordu. Zira bu dönemde terabaytlık arşivler, yüksek çözünürlüklü müzik keyfi ile tanışmaya başladık. 2010'lu yıllar müziğin sosyal ağ etkisi kazanıp yeniden tasarlanışına sebep oldu. Artık hızlı interneti anlatmak için en çarpıcı örnek olarak karşımıza bir şarkıyı indirme hızı sunuluyordu. Ancak 4G mobil internet şebekesi sonrası müziği indirmek değil servis olarak sunmak öne çıktı. Şimdi de kimse indirmenin külfetine katlanmak istemiyor. Aradığı müziği anında çalmak, listeler hazırlamak ve istediği anda dinlemeyi arzu ediyor. İşte tüm bu değişimlerin ortasında müzisyenlerin çalışma düzeni de değişti.

AĞIRLIK TÜRKÇE MÜZİKTE
Telekom operatörleri küresel dalgalar Türkiye'ye yayılırken hazırlığa başladı. Türk Telekom bu dönüşümden önce TTNET Müzik, sonra Muud müzik servisiyle kullanıcı karşısına çıktı. Türkiye'de kullanıcının Türkçe içeriğe daha sıcak bakması yüzünden Türk Telekom müzik servisi önemli başarı kazandı. Türkiye'de Türkçe içeriğin ağırlıklı olması sanatçıların hem ulusal hem de uluslararası ağlarla çalışmasını sağladı.

SİZE DAHA ÇOK KULAK VERECEK
Kulak içi kablosuz yani kulakta ağırlık yapmadan küpe gibi taşınan AirPods'lar yeni özellikleriyle karşımıza çıktı. Bu kez hem daha akıllı hem de daha önce şikayet ettiğimiz konulara çözüm bulmuş. Yani sizin komutlarınıza kulak vermeyi öğrenmiş. Şarkı değiştirmeyi ve ses seviyesini ayarlamak için "Hey Siri" diyerek komut vermeniz yeterli. Ayrıca yol tarifini kulağınıza fısıldamasını isterseniz onu da yapıyor. Yine istediğiniz kişiye mesaj gönderme, favori listesini çalma, müziği duraklatma veya bir sonraki şarkıya geçmek de mümkün. İsterseniz AirPods'un pil seviyesini bile öğrenebiliyorsunuz.

KAYBEDERSEN HEMEN BUL
Apple Watch kolunuzda takılı spor yaparken bir yandan AirPods da yönetilebilse fena olmaz değil mi? İşte bunun için Apple Watch'unuzda Denetim Merkezi'ni açıp AirPlay'e dokunmanız ve AirPods'unuzu seçmeniz yeterli. Böylelikle doğrudan bileğinizden arama yapabilir, Apple Music'teki şarkıları ve Apple Podcast'leri dinleyebilirsiniz. Daha önce en büyük dertlerden biri de Air- Pods'un kaybolmasıydı. Air- Pods'unuzla birlikte kullandığınız iPhone, iPad veya iPod Touch aygıtınızda 'iPhone'umu Bul' özelliğini etkinleştirdiyseniz, bu özelliği kullanarak harita üzerinde AirPods'unuzun nerede olduğunu görebilirsiniz. AirPods'u kaybederseniz ve Bluetooth'a bağlı halde Apple aygıtlarınızdan herhangi birinin yakınındaysa, bulmanıza yardımcı olması için iPhone'umu Bul özelliğiyle bir ses çalabilirsiniz. Daha sonra yeniden bulduğunuz AirPods'u iPhone dışında iPad veya Mac üzerinden dinlemek için de kullanabilirsiniz.

DÜZENLİ TEMİZLİK ÖNEMLİ
Yeni ikinci nesil AirPods, varsayılan olarak müzik çalmak veya ses akışını sürdürmek için tek bir AirPod'a çift dokunma ya da çift dokunarak dinlediğiniz içeriği ileri alma seçeneği sunuyor. Yeni AirPods'unuzu aygıtınıza bağlayıp kutusundan çıkardığınızda, Bluetooth ayarlarına giderek çift dokunma ayarlarını özelleştirebilirsiniz. AirPods'un birine çift dokunduğunuzda, istediğiniz ayara bağlı olarak içeriği oynatıp duraklatabilir, bir sonraki parçaya geçebilir ya da önceki parçayı çalabilirsiniz. AirPods'unuzu ve şarj kutusunu yumuşak, tüy bırakmayan bir bez ya da yumuşak kıllı bir fırçayla düzenli olarak temizleyin. Mikrofonu ve hoparlör çıkışını kuru bir pamuklu çubukla silin. Hoparlör çıkışlarındaki tüm kalıntıların düzenli olarak temizlenmesi kulaklığın uzun süreli kullanılabilmesi için çok önemli.

UZUN YOLCULUKLARDA YAKIN ARKADAŞ
Uçakta, otobüste dışardan geleni, gereksiz gürültüleri bastırıp müziği duymak isteriz. Belki vapurda dalgaların ve martıların sesi varken bu geçerli olmayabilir ama bahsettiğim şehrin kaotik gürültüsünü unutup müziğe odaklanmak... Beats Studio3 Wireless kulaklık, dışarıdan gelen gürültüleri etkin bir şekilde engelleyen Saf Uyarlamalı Gürültü Önleme (Saf ANC) özelliği sayesinde netliği, menzili ve duyguyu koruyarak gerçek zamanlı ses kalibrasyonu sağlıyor. 22 saate varan pil ömrü sayesinde, uzun uçuşlarda bile konforlu bir şekilde kesintisiz müzik dinleyebilirsiniz.

DÜŞÜK GÜÇTE 40 SAAT
Beats Studio3 Wireless, Gece Siyahı, Kristal Mavisi, Kum Fırtınası ve Gölge Grisi gibi dört farklı renkte geliyor. Dışarıdan gelen gürültüyü engelleyip duyduğunuz sesin tüm netlik, mesafe ve duygularını muhafaza ediyor. Dışarıdan gelen sesleri sürekli olarak tespit edip engelleyen kulaklık; kişisel seçimlere göre gerekli ayarlamaları otomatik şekilde gerçek zamanlı olarak yapıyor ve üstün dinleme deneyimini sunmak için ses çıkışını optimize ediyor. Beats ve Apple, Beats Studio3 Wireless kulaklıktaki Apple W1 çip sayesinde müzik dinleme biçiminizi de değiştiriyor. Verimli Apple W1 çipin dahil edilmesi, aygıtlarınız için sorunsuz kurulum ve değiştirme olanağını, gün boyu tüm özellikler kullanılarak müzik çalma için 22 saate kadar pil ömrünü ve 10 dakika şarjla 3 saat müzik çalma imkanı veren Fast Fuel teknolojisini beraberinde getiriyor. Düşük güç modu için Saf ANC'nin kapatılması 40 saate kadar pil ömrü sağlıyor. Kullanışlı ve çok fonksiyonlu kulak üstü kumandasıyla aramaları yanıtlayabilir, ses düzeyini kontrol edebilir ve Siri'yi etkinleştirebilirsiniz. Apple W1 çip, sektörün önde gelen menzil ve sinyal gücü sınıflandırması olan Class 1 Bluetooth bağlantısına sahip. Beats Studio3 Wireless, aygıtlarınızı sorunsuz bir şekilde eş zamanlıyor. Böylece hareket halindeyken aralıksız müzik dinliyorsunuz. Yani telefon salondayken mutfakta yemek hazırlamaya devam edebilirsiniz.

HAREKET HALİNDEKİ YAŞAMLA UYUMLU
Gün içinde yerinde pek durmayan müzik tutkunları için kablosuz kulaklıklar büyük rahatlık sağlıyor. Galaxy Buds, hareket halindeyken kesintisiz bir deneyim isteyenler için daha gelişmiş özelliklerle tasarlanmış kablosuz kulaklık. Geliştirilmiş Ortam Sesi, kulaklıklarınız takılıyken bile ortamı net bir şekilde duymanıza olanak veriyor, böylece bir telefonda konuşurken ya da favori müziğinizi dinlerken bir yandan da ortamın farkında olabiliyorsunuz. Galaxy Buds, AKG tarafından geliştirilen sesiyle üstün bir dinleme deneyimi sunuyor. Gerçek anlamda konforlu biçimi, kolay kumanda edilebilmesi, net sesi ve rahat taşınabilen boyutlarıyla size eşlik ediyor.

KONUŞMANIZ NET ANLAŞILIYOR
Adaptif Çift Mikrofon özelliği ise her kulaklıkta bulunan bir iç mikrofon ve bir dış mikrofon aracılığıyla ortam sesini algılayarak, konuşmanızı net bir şekilde aktarmanızı sağlıyor. Galaxy Buds, altı saate kadar Bluetooth akışı ve beş saate kadar çağrı kapasitesiyle size ayak uydurabiliyor. Ayrıca, kompakt kutusu, Buds'ın şarj seviyesini yedi saate kadar koruyabiliyor. 15 dakikalık hızlı şarjla 1.7 saatlik pil kapasitesini Galaxy Buds'a aktarabiliyor. Kablosuz şarj ve cihazdan cihaza güç paylaşımıyla, Samsung'un en yeni akıllı telefonu olan Galaxy S10'dan gerekli anlarda hızlı şarj desteği de alma imkânı sağlıyor. Galaxy Buds, Bixby'yi destekleyen Galaxy mobil cihazlardaki Bixby[8] ile entegre olabildiği için akıllı yardımcınızı, telefonunuzu açmadan da hızla etkinleştirebiliyorsunuz. Arama yapmak, kısa mesaj göndermek veya kulaklıklarınızın pil ömrünü kontrol etmek için sesinizi kullanmanız yeterli oluyor

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA