Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Dijital eğitimde herkes için karne zamanı

Pandeminin başlangıcından bu yana neredeyse bir yıl geçti. Eğitim içeriğinin kalitesinin, öğrenci ve öğretmenlerin içeriği nasıl kullandığını ölçmenin, EBA TV’nin, internet erişim kalitesinin, eğitim kurumlarının ve devletin de karne zamanı geldi

Mekan ve zamandan bağımsız öğrenme olanaklarını yıllarca anlatıp durduk. Ancak pandemi etkisinde geçen bir yılda yaşadıklarımızı ve öğrendiklerimiz son 20 yılda anlattıklarımıza değer bir birikim oluşturdu. Sağlık sektörü, aşı konusundaki gelişmelerden sonra en büyük etkinin eğitim teknolojileri konusunda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Temel öğretim dışında temel internete erişim hakkı konusunda önemli deneyim elde ettik. Sadece öğrenciler değil, öğretmenler de eve taşındı. Daha önce evde çok sorun olmayan internet bağlantısını artık paylaşmak zorunda kaldık. Sadece bilgisayar ya da telefonları değil, televizyonu bile internete bağlamadık. Evde internete bağlanan aile üyelerinin değil, cihazların sayısı da arttı. Öğrencilerin ve öğretmenlerin en çok karşılaştığı sorun cihaz ve erişim sorunu oldu. Sonuçta Türkiye'de ve dünyada erişim trafiğinin yoğunluk haritası değişti.

EĞİTİMİN BİR YILLIK RAPORU

Uzaktan eğitim konusunda bir yılda neler yaptığımızı ölçmenin zamanı geldi. Aileler çocuklarıyla geçen bir yılı değerlendirirken, Milli Eğitim Bakanlığı da öğretmenler ve aileleri de dahil ederek bir yılda neler yaptığını ortaya koymalı. İlk altı ay hazırlıksız yakalanmıştık. Ancak 2020'nin son ayları, yani yeni öğretim yılına öğrendiklerimizle yola çıktık. Uzaktan dijital eğitimde ölçme olanakları daha çok arttı. Bunun karşılığında öğrencilerin karne aldığı gün Milli Eğitim Bakanlığı da kendisine ve öğretmenlere karne vermeli. Uzaktan dijital eğitimde neler yapıldı, neler yapılamadı? "Evden çalış" dediğimiz öğretmenler için yeterince çözüm üretildi mi? Öğrenciler için daha fazlasını yapmak için çok alternatif var. Erişim ve cihaz dışında içerik konusunda ne gibi gelişmeler oldu? Tüm bunlarla ilgili karne zamanı geldi. Yani Milli Eğitim Bakanlığı kendisine EBA karnesi vermek zorunda.

CİHAZ ALTERNATİFLERİ ARTTI

Cihaz tarafında özellikle tablet öne çıkmaya başladı. Sonuçta tabletler de fiziksel klavyeleri ile üretim konusunda dizüstü bilgisayarlardan geri kalmazken, dokunmatik ekran kullanma rahatlığını pek çok öğrenci tercih etti.
Üstelik telefon ve tabletlerde aile kontrolü eskisine göre daha kolay hale geldi. Ancak bir önemli nokta da artan tablet, telefon ve dizüstü ekranına karşı göz yorgunluğunu artırmadan çözüm üretmek.

ÖĞRENCİLER KAMERADAN KAÇMASIN

Aileler pandemi döneminde işe gitme, gitmese bile işini kaybetme korkusu ile baş etmek zorundayken artan internet faturası ve yeni cihaz alma derdini çözmek zorunda kaldı. Öğretmenler ve öğrencilerin yüz yüze olduğu eğitimin yerini tutmasa da uzaktan eğitimin avantajlarını unutmamak şart. Tabletlerin web kameraları bile artık yüz takibi, ses için mesafe kontrolü yapıyor. Her şeyden önemlisi ne kadar katılımcı olduğunu, ne kadar soru sorduğunu takip edebiliyorsunuz.
Öğretmenler ve öğrenciler için uzaktan eğitimde tablet kullanmak artık yaygınlaştı. Tabletler nispeten taşınabilir ve uygun maliyetli olmalarının yanında çok çeşitli uygulamalara erişim sunuyorlar. Elbette endişeler de var: Bir ebeveyn olarak, çocuklarınız öğretmenlerin doğrudan gözetimi altında olamayacağından ve çocuklarınız akranlarıyla yüz yüze çalışamayacağından, birçok çevrimiçi dikkat dağıtıcı unsurun öğrenimlerini baltalayacağından endişelenebilirsiniz. İster fiziksel ister sanal bir sınıfta olsun, öğretmenler sınıfı meşgul tutmak için kendiliğinden sınıfa sorular sorma eğilimindedir. Ancak sanal bir sınıfta, öğrenciler cevaplarını mikrofona söylemek zorundalar ve her mikrofonun kalitesi eşit değil. HUAWEI MatePad T10s ile ses girişi kalitesi, sesleri uzak mesafeden net bir şekilde alabilen mikrofon sistemi ile sağlanıyor.
Bir dereceye kadar, çevrim içi dersler daha az ilgi çekicidir, çünkü öğrencilerin bazen sınıfta olduğundan daha sabit olmaları gerekir. Hareket etmek onları web kamerası kadrajından çıkarabilir. Bu nedenle HUAWEI MatePad T10s, FollowCam özelliğini sağlıyor. Çevrim içi bir sınıfta, toplantıda veya başka bir canlı yayın oturumunda, bu işlev bir kullanıcıyı hareket halindeyken bile izleyebilir ve kadrajın dışına çıkmadan hareket etmeleri için onlara biraz daha fazla özgürlük tanıyor.



HER TELEFONA UYUMLU SAAT

Akıllı saatlerde her işi yapan, yalın tasarıma sahip bir cihaz önerisi isteyenler için kısa bir süre önce deneyimleyemeye başladığım Realme Watch S'i rahatlıkla önerebilirim. Hem Android hem de iOS işletim sistemindeki tüm telefonlar ile uyumlu biçimde çalışan realme Watch S, tüm Android ve Apple iPhone telefonlarla uyumlu çalışıyor. Türk Telekom satış noktalarında da satışa sunulan Realme Watch S'in bir güzel özelliği de şarj etmeyi unutturan 15 güne kadar süren uzun pil performansı.
Gerçek zamanlı kalp atış hızı izleme, kan oksijen doygunluk seviyesi izleme, akıllı bildirimler, 16 farklı spor modu, müzik ve kamera kontrolü gibi pek çok özelliği ile bir akıllı saatte olması gereken her şey Realme Watch S'te bir arada bulunuyor.
Müzik çalmak veya fotoğraf çekmek için Realme Link uygulaması ile akıllı telefona bağlanabilen Realme Watch S; çağrı, mesaj ve alarm hatırlatma, hava durumu tahmini gibi akıllı bildirim işlevleri ile de akıllı telefonların en iyi destekçisi oluyor.
Dayınıklı alüminyum gövdesiyle 48 gram gibi hafif bir ağırlığa sahip olan Realme Watch S, 390 mAh pil gücü ile 15 günlük bir şarj ömrü sunabiliyor.
Android ve iOS işletim sistemindeki tüm telefonlar ile uyumlu biçimde çalışan Realme Watch S, günlük yaşamda sıklıkla kullanılan WhatsApp, Instagram ve Facebook gibi uygulamaların bildirimlerinin büyük ekranda rahat bir şekilde okunmasına da imkan tanıyor. Tanınmış tasarımcılar ve kullanıcılar ile yapılan işbirliği neticesinde tasarlanan 100'den fazla havalı kadrana sahip olan Realme Watch S, kullanıcılarına yüksek performans ile şık görünümü bir arada sunuyor.
Ortam ışığı sensörü sayesinde en yüksek ekran parlaklığı 600 nit'e kadar çıkarılabiliyor. Böylelikle her koşulda mükemmel görünürlük sağlanırken aynı zamanda güç tüketimi de azaltılmış oluyor. Realme Watch S'de ayrıca 2.5D Corning Gorilla Glass kullanılırken IP68 sertifikası ile de 1,5 m'ye kadar suya ve toza dayanıklılık sağlanıyor.
Realme Watch S, "Gerçek Zamanlı Kalp Atış Hızı" ve "Kan Oksijen Doygunluk Düzeyi Monitörü" olarak da kullanılabiliyor. Yüksek hassasiyetli PPG optik kalp atış hızı sensörü ile kalp atış hızını 7x24 kesintisiz izleyip hızlı ve hassas bir şekilde ölçen saat, kalp atış hızı zaman içinde çok yükselir ya da çok düşerse kullanıcıyı uyarıyor. Kandaki oksijen seviyesini de ölçümleyen Realme Watch S, doğruluk açısından tıbbi kan oksijen izleme cihazları ile karşılaştırılabilecek kadar yüksek bir seviyede hassas ölçüm yapabiliyor.
Realme Watch S, adım izleme, hareket etme hatırlatıcısı, uyku izleme, su içme hatırlatıcısı ve rahatlatıcı meditasyon gibi kapsamlı birçok sağlık işlevini de destekliyor. Kusursuz adım sayma algoritmasıyla yürüyüş veya koşuyu otomatik olarak tespit eden Realme Watch S, 16 farklı spor modu ile farklılaşıyor.



TATİLE KABLOSUZ MÜZİKLE ÇIKIN

Pandemide tatile çıkın demek kolay da rahatlıkla seyahat etmek zor. Uzun yolu tercih edenler, doğayla baş başa kalmak isteyenler için müziği de yanlarında taşımak için bluetooth hoparlörler her ortamda keyfinizi artırıyor. Mükemmel ses kalitesini evlere taşıyan LG XBOOM ve taşınabilir bluetooth hoparlör serisi XBOOM Go, sömestr tatilinde başta öğrenciler olmak üzere tüm aile için müzik ve dans dolu eğlenceli vakitler sunuyor.
Profesyonel ses kalitesini evlere taşıyan LG XBOOM ve taşınabilir bluetooth hoparlör serisi LG XBOOM Go kış tatilini evde veya doğanın kalbinde geçireceklere önemli alternatif sunuyor. Kullanıcıların üstün MERIDIAN teknolojisi destekli mükemmel ses kalitesini gittikleri her yere taşımasını sağlayan LG XBOOM Go PL serisinde PL7, PL5 ve dört farklı renk seçeneği ile PL2 bluetooth hoparlör bulunuyor. Öğrenciler, yuvarlak hatlı dizaynı ile dengeli ses sunan LG XBOOM Go PL serisi bluetooth hoparlörlerle bulundukları her ortamda mükemmel kalitede müziğin coşkusunu yaşayabiliyorlar. Üstelik woofer ışıklandırmaları ve şık kauçuk kaplaması, Sound Boost özelliği, pasif radyatörlerle sunduğu ses gücü, tek şarjla sağlanan 24 saate varan pil ömrü ile duşta, plajda, yağmur altında kesintisiz olarak kullanabilmesi LG XBOOM Go hoparlörlerin avantajları arasında yer alıyor.
Ses teknolojisi lideri İngiliz MERIDIAN Audio'nun eşsiz teknolojisi ile profesyonel ses kalitesinde müziği hissetmenizi mümkün kılan LG XBOOM ON serisi ise ON5, ON7 ve ON9 modelleriyle partiyi evinize taşıyor. Dual Woofer, Super Bass Boost ve diğer eğlenceli özellikleriyle müziksever öğrencilere olağanüstü deneyim yaşatıyor. LG XBOOM ON serisi, ritme göre değişen rengi ve yaydığı ışık şeritleriyle evleri adeta bir eğlence merkezine dönüştürüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA