Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Afrika’daki Batı tekeli işbirliğiyle kırılacak

Türk ve Afrikalı dünyasını 20 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da buluşturacak olan TABS2016 talep patlaması yaşıyor. TABA Derneği Başkanı Akbulut, “Afrika’daki tekeli işbirliğiyle kıracağız” diyor

Türk Afrika İşadamları (TABA) Derneği tarafından 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteği ve katılımıyla İstanbul Pullman Convention Center'da düzenlenecek olan TABS2016 (Türk Afrika İş Zirvesi), Türkiye ve Afrika iş dünyasının dinamiklerini hızla gelişen ticaret hacmi potasında harmanlıyor.
48 farklı Afrika ülkesinden dünyaca tanınmış liderler, işadamları, siyasiler ve sivil toplum örgütlerinin buluşma noktası olacak organizasyon, iki güçlü pazarın kapılarını aralayacak. Etkinlik, farklı sektörleri de bünyesinde barındıran 9 ana sektörün etrafında şekillenecek. Birebir görüşmelerle yeni yatırımlara imza atılacak olan organizasyona bin 500'den fazla şirket ve 5 bini aşkın delege katılacak. Afrika ile 25 milyar dolar civarında olan ihracat hacmini 2023'e kadar 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten TABA Derneği Başkanı Mehmet Fatih Akbulut ile zirvenin detaylarını konuştuk. Akbulut, "Türkiye-Afrika iş ilişkileri çoğunlukla belirli çıkar gruplarının kontrolü altında gerçekleşiyordu. TABA olarak bu tekele milli bir alternatif olmayı ve bölgede iş adamlarımızadaha özgür bir iş ortamı hazırlamayı amaçlıyoruz" dedi.

DEVLET BAŞKANI KATILACAK
Hazırlıklar hangi aşamada?
Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na sunum yaptık ve zirvenin bakanlık himayesine alınması sözünü aldık. Zirve için Afrika'daki temsilciliklerimizle koordineli çalışacağız. Tanıtım faaliyetlerimizi Afrika ülkeleri büyükelçileri aracılığıyla da sürdürüyoruz. Geçen ay 29 Afrika ülkesinin Ankara Büyükelçiliği'ni ziyaret ettik. Bazı büyükelçiler, ülkelerinden devlet başkanı seviyesinde katılım olabileceğini belirtti.
Zirveye Türk iş adamlarının ilgisi nasıl?
Büyük ilgi gösterdiler. Biz de zirveyi şekillendirirken Afrika pazarına yönelik talepleri ön plana aldık. Zirve için Ethem Sancak (Sancak), Levent Çakıroğlu (Koç Holding), Steven Young (Bosch), Sabri Yiğit (Digicom), Kaan Terzioğlu (Turkcell), Ümit Leblebici (TEB), Lucien Arkas (Arkas Holding), Abdülrezzak Sancak (Saya Grup), Aclan Acar ve Kutsal Atıl (Doğuş Holding), Burak Kutlu, Hasan Rahvalı (Ağaoğlu), Ahmet Dördüncü (Akkök Holding), Şükrü Bozluolçay (Bozlu Holding), Mete Bülgün (Emba), Servet Taze (Şekerbank), R.Yüksel Yıldırım (Yıldırım Holding), Ahmet Musul (Ekol Lojistik) ve Ahmet Sami İşler (Albayrak) ile görüştük.
Kaç yıldır Afrika ile Türkiye ilişkileri için çalışıyorsunuz?
2009'dan beri gidip geliyoruz. Bu süreçte ciddi bir network oluştu. Bizim yaklaşımımız Avrupalılar gibi olmadığı için çok pozitif bir ilişki gelişti. Onların içine hızla entegre olabiliyoruz.
Dernek ne zaman kuruldu?
TABA 2012'den beri faaliyet gösteriyor. Biz de yaklaşık 1.5-2 yıldır Türkiye'de aktifiz.

2 bine yakın üye
Kaç üyeniz var?

Afrikalıları sayacak olursak 2 bine yaklaşır. Ama Afrika'daki üyelikle buradaki üyelik, bu iki derneğin resmi olarak birbirine entegre edilmesi biraz farklı bir prosedür. Uluslararası bir dernek olarak görülmesi için çalışıyoruz.
Üyeler arasında hangi isimler var?
Ethem Sancak, Hamit Sancak, Nihat Özdemir, Mehmet Gür gibi isimler derneğimizin üyeleri arasında yer alıyor.

30 milyar $ hacim oluşacak
Türkiye'yle Afrika arasındaki ticari hacim ne kadar?

2002'de 4.5 milyar dolar civarında olan ticaret hacmi şu an 25 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Cumhurbaşkanımız bunu sürekli tekrar ediyor ama birçok insan tam olarak anlamış değil. Türkiye Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesişme noktasında bulunuyor. Ülkemizin hem lojistik üssü olması hem de Afrika'yla geçmişten gelen bağları hem e Avrupa Birliği süreçleri Asya ile olan bağını hiçbir zaman koparmaması gerektiğini gösteriyor.
Fuardan ne kadarlık ticari hacim bekliyorsunuz?
Sadece biletleme kısmı 6-7 milyon doları buluyor. Organizasyondan da olarak 20-25 milyon dolar bekliyoruz.

KITADAN YOĞUN TALEP VAR
Zirveye henüz 3 ay olmasına rağmen Afrika'dan yoğun talep olduğunu belirten Akbulut, sadece Doğu Afrika ülkelerinden 2 binden fazla katılımcının ön kayıt yaptırdığını aktardı. Akbulut, "Güney Afrika, Nijerya, Fas, Tunus, Gana, Senegal, Burkina Faso, Kamerun, Gabon, Kenya, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Angola, Zambiya, Moritanya, Mısır ve Somali'den temsilci kuruluşlarla anlaşmalar yapıldı" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA