Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Engelsiz yaşama ilk adım Gaziantep’ten

Turkcell ve YGA’nın geliştirdiği ödüllü uygulama, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Engelsiz Şehir vizyonuyla buluştu. ‘Hayal Ortağım’ uygulaması, Gaziantep’te yeni özellikleriyle görme engellilerin kullanımına sunuldu

Turkcell ve Gaziantep Belediyesi güçlerini engellilerin hayata tam ve aktif katılımı için birleştirdi. Turkcell ve YGA'nın (Young Guru Academy) geliştirdiği 'Hayal Ortağım' uygulaması, Gaziantep'te yeni özellikleriyle görme engellilerin kullanımına sunuldu. 'Hayal Ortağım' ile görme engelliler uygulama içerisinde geliştirilen "ulaşım" özelliğini Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te kullanabilecek. Pilot uygulamanın geçerli olduğu otobüslerde engellere takılmadan seyahat edebilecekler. İstanbul'dan sonra ilk kez Gaziantep'te beacon teknolojisi (Bluetooth ile konum bilgisi sağlama) ile hayata geçirilen Hayal Ortağım "Yol Arkadaşım AVM" özelliği ile de, görme engelliler alışveriş merkezlerinde yardıma ihtiyaç duymaksızın dolaşıp alışveriş yapabilecek.

OTOBÜSLER ARTIK KONUŞUYOR
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu'nun katılımıyla düzenlenen toplantıda hem bu işbirliği hayata geçirildi, hem de Hayal Ortağım'ın yeni özellikleri tanıtıldı. Şahin ve Terzioğlu'na eşlik eden basın mensupları, 'Hayal Ortağım'ın Ulaşım ve Yol Arkadaşım AVM' özelliklerinin yanı sıra, görme engellilerin sinema deneyimini zenginleştiren ödüllü 'Cepten Sesli Betimleme' özelliğini de deneyimledi. Hayal Ortağım, durakta kullanıldığında görme engelli yolcu hangi durakta olduğunu, bulunduğu yerden geçen otobüslerin listesini ve kaç dakika sonra otobüsün durakta olacağını öğrenebiliyor. Beklediği otobüsün durağa geldiği bilgisine sesli bir uyarıyla ulaşabiliyor. Araç duraklara yaklaşırken, otobüs şoförüne de duraktan bir görme engellinin otobüse bineceği uyarısı gidiyor. Görme engelli kullanıcı, yolculuk sırasında, hangi duraklardan geçtiğini öğrenebiliyor ve inmek istediği durağa yaklaştığında sesli bildirim alıyor.

ŞEHİRLER YARIŞIYOR
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin engelsiz şehir projelerine öncülük yapmanın kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Şahin, engelsiz şehir Gaziantep vizyonu çerçevesinde, toplu ulaşımı, AVM'leri, sinemaları görme engelliler için erişilebilir hale getirdiklerini belirtti. Şahin, "Artık şehirler, insanlar yarışıyor. Bilgiyi, kaynakları iyi yönetenler öne çıkıyor" dedi.

HEM MIT HEM GSMA'DEN ÖDÜLLÜ UYGULAMA
Hayal Ortağım uygulaması, 2014'te GSMA'den 'erişilebilirlik' kategorisinde birincilik ödülü aldı. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "Bip, Turkcell Müzik gibi her uygulamada engellilere yönelik kullanım arayüzleri tasarlıyoruz. Gaziantep'te hayata geçen uygulamayla evinden çıkan görme engelli bireyler, akıllı duraklar ve otobüsler sayesinde rahatça şehir içerisinde dolaşabilecek" diye konuştu. Ekim 2015'te Hayal Ortağım'ın içinde hayata geçen "Cepten Sesli Betimleme" de dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor.

ALIŞVERİŞTE KOLAYLIK
Hayal Ortağım uygulaması içerisinde bulunan "Yol Arkadaşım AVM" özelliği, İstanbul'dan sonra ilk defa Gaziantep'te bulunan Gaziantep AVM, PrimeMall ve Sankopark AVM'de aktif hale geldi. Bu özellik sayesinde görme engelliler, alışveriş merkezlerinde önünden geçtikleri mağazaların hangisi olduğu bilgisini alıyor ve gitmek istedikleri mağaza, asansör, danışma gibi noktalar için yönlendirmelere ulaşıyor. Kaan Terzioğlu, mobil iletişim dünyasının elinde, engellerin aşılmasına yardımcı olmak için gelecekte çok daha zengin bir teknolojik altyapı olacağının altını çizdi. Terzioğlu, artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin özellikle mobil iletişimin imkânlarıyla birleştirdiğinde engellilerin hayatını değiştirebildiğini kaydetti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA