Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Cep’ten canlı ‘demokrasi nöbeti’

FETÖ'nün vatandaş tarafından sokakta püskürtülen darbe girişimi, hangi siyasi görüşten olursa olsun, toplumun tamamını demokrasi nöbetinde buluşturdu. Darbecilerin bu birliği bozmak için yaymaya çalıştığı bölünmüşlük propogandası ise, gerek darbe girişimi önlenirken, gerekse sonrasında sosyal medyada oluşturulan birliktelikle bertaraf edildi. Cep telefonları adeta naklen TV yayın aracına dönerken, WhatsApp en çok kullanılan uygulamalar arasında ilk sırada yer aldı.

WHATSAPP KULLANILDI
Paralel ihanet çetesinin militanları, alçak saldırının gerçekleştirildiği 15 Temmuz'dan birkaç gün önce, yeni telefon ve SIM kartlar alarak WhatsApp'ta gruplar oluşturdu. Darbe öncesi hazırlıklar bu kanaldan yaptı. Darbecilerin örgütlendiği WhatsApp, demokrasi savaşçılarının da buluşma noktasıydı. Polisler, darbecilere karşı yapılacak operasyonlar öncesinde WhatsApp üzerinden plan yaptı. Yakalanan darbeciler, milyonlarca kamera görevi üstlenen cep telefonları aracılığıyla görüntülendi. Darbecilerin örgütlendiği WhatsApp bu konumu ile tehdit unsuru olurken, bunlara karşı mücadelede ve toplumsal birlikteliğin sağlanmasında da öncü oldu.

FACETIME'LA DİRENİŞ
Belki de darbenin kaderini belirleyen en önemli an Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın FaceTime üzerinden canlı TV yayınına katılması oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, FaceTime uygulaması ile halkı canlı yayında sokaklara ve mücadeleye davet ederek, direnişin de fitilini ateşledi. Canlı yayın için pek çok uygulama kullanılıyor. Periscope, You Tube, You Now gibi canlı yayın uygulamaları dışında Facebook üzerinden de yapılabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA