Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRAH KAYALIOĞLU

Dopingin tarihçesi-2

EN TEMİZİ LONDRA (MI?)
Dünya Anti Doping Ajansı Genel Direktörü David Howman, 2012 yılının başında "Dopingli yakalanan sporculardan çok daha fazlası doping yapıyor. Doping yapanların yüzde 1 veya 2'si yakalanıyor ve dopingden tam olarak kurtulmamız hiçbir zaman mümkün değil" demişti.
WADA kayıtlarına göre, 2011'de 243 bin 193 örneğe test yapıldı. Pozitif çıkan test oranı yüzde 1 (olimpik sporlarda)... Maliyet ise 250 milyon doların üstünde... 2012 rakamlarını WADA hala açıklamasa da sadece Londra Olimpiyatları'nda 6 binin üzerinde test yapıldı.
Dopingle mücadelede artık tek koz bu testler değil. Biyolojik pasaport ile yepyeni bir sayfa açıldı. EPO ve kan dopingi gibi yöntemleri testlerle yakalamak zor olduğundan, sporcuların uzun süreli kayıtları tutularak kan değerlerindeki ani değişimler bu yolla takip ediliyor. Dopingi analitik anlamda belirlemeden, etkilerini, izlerini belirleyerek sonuca gidilecek. WADA, biyolojik pasaportun kapsamına steroid ve iç salgıları da almak için düğmeye bastı.
Howman, "Armstrong vakası bugün yaşansa doping yaptığını çok kolay belirleriz" diyerek bu yönteme güvenini dile getiriyor. Ayrıca WADA artık ülke gümrükleri ve Interpol ile birlikte çalışıyor.

DOPİNG SEKTÖRÜ DAHA HIZLI!
2000 ve 2004 Olimpiyatları'nın ikisinde de 14'er madalya doping nedeniyle kazananlardan geri alındı. 2008'de bu sayı 6'ya, 2012'de ikiye indi. Ama daha az doping yakalanması daha az doping yapıldığı ve Londra'nın 21. Yüzyıl'ın en temiz olimpiyatı olduğu anlamına gelmiyor. Atina Olimpiyatları, 2004 yılı bittiğinde 26 pozitif doping vakasıyla rekor kırmıştı. Bugün bu sayı 31'e ulaşmış durumda. Sekiz yıl sonra gelişen teknolojinin imkanlarıyla yapılan testlerle dopingi belirlenen şampiyonlar var ve 2012'nin örnekleri de 2020'ye kadar saklanacak. WADA, bu süreyi 10 yıla çıkararak şimdi yakalayamadığı maddeler ve yöntemlere karşı caydırıcılığını artırmayı hedefliyor. Lond ra'da doping sayısının sadece ikide kalması "Spor temizleniyor" anlamına gelmez. Bu rakamın gerçek anlamı şu: "Doping sektörü; ilaçları, yöntemleri ve saklama becerisini kendisini kovalayanlardan daha hızlı geliştiriyor."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA