Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Kanatsız uçamazsın

G.saray'ın şampiyon olduğu ilk sezon, deplasman karnesine baktığımızda 31 gol attığını, kalesinde ise 10 gol yediğini görürüz. Playoff maçları hariç, deplasmanda 10 galibiyet, 5 beraberlik iki de yenilgi almış.
Galatasaray'ın şampiyon bitirdiği ikinci sezonda tablo değişiyor; attığı gol: 27.. Yediği gol: 18.. Galatasaray deplasmanda 8 galibiyet alırken 5 kez berabere kaldı, 3 kez yenilgi yüzü gördü..
Her takımın, her sezon aynı performansı göstermesi mümkün olamaz. Galatasaray 2011-2012 sezonunda başarılı olurken kanatları iyi kullanan, kanatlardan hızlı hücum eden, beklerini öne çıkarmayı başaran ve çok kenar ortası yapan bir takım olmuştu.
Örneklerle
bakalım: Sağ bek Eboue (32 maç), önünde Kazım (18 maç, sonra Atina'ya gitti), Engin (28'i onbir toplamda 35 maç), Aydın (17 maç) oynamıştı. Sağ kanat hücuma destek anlamında çok bereketliydi.

ENGİN BAYTAR FAKTÖRÜ

Sol bek Hakan Balta, önünde Riera ve Emre Çolak'la oynamıştı. Özellikle Balta-Riera ikilisi önlü-arkalı oynarken rakip kaleye etkili ortalar yapmıştı.
Galatasaray 2012-2013 sezonunda rakip kaleye kanatlardan hızlı hücum etmeyi sanki unuttu. Devşirme sol bek Riera, soldan hücuma çıkabildiğinde etkili gol ortaları yaptı, hatta gol bile attı. Amrabat etkili orta yapma konusunda Avrupa maçlarındaki performansını lige taşıyamadı. Sağ tarafa bakalım; geçen sezon Eboue 58, Hamit ise 68 orta yapmış. Eboue'nin Hamit'e ciddi bir desteği olduğunu net şekilde görüyoruz. Verimlilik, Engin- Aydın-Kazım dönemindeki gibi hiç olmamış.
Galatasaray rakip kaleye kanatlardan hızlı hücum etme konusunda yaşadığı zafiyeti bu yıl da yaşayacak gibi görünüyor. Bu zafiyete Bursaspor karşısında tanık olduk. Galatasaray Bursa'da iki kanattan gol pozisyonu üretecek etkili hücum girişimleri ve ortaları yapamadı. Hakan Balta ile Eboue ikilisi az öne çıktı. Golün pasını veren Hamit, fiziksel güç yetersizliğinden kanat bindirmelerini yapamadığı gibi rakibini çalımla geçemedi.

HAMİT SAĞDA OYNAYAMIYOR

Doğrudan Hamit'i suçlamak haksızlık olur. Çünkü Hamit orta alanda ya da forvet arkası oynadığında topu tutma, kullanma ve dikine gitme konusunda daha verimli oluyor. Hatta daha rahat şut atabiliyor.
6-0-4 her takım gibi Terim'i de zorlayacak. Sahadaki 6 yabancı aynı olduğu sürece kanatlara katkı sağlayacak Riera-Amrabat ikilisi ancak ya Avrupa maçlarında ya 'Rotasyon' yapıldığında sahada olabilecek. Fatih Hoca'nın elinin güçlenmesi Engin-Kazım ikilisinin hazır hale gelmesiyle gerçekleşebilir.
Bu zafiyete, Galatasaray yönetiminin kanatları hızlandıracak oyuncu arayışı içinde olmaması ve koca bir transfer dönemini boşa harcaması şaşırtıcı. Şimdi son dakikada can havliyle yapılacak transferler ya "Ucuz etin yahnisi yavan olur" ya da "Cep yakan" transfer olur.
Görünen köy kılavuz istemiyor; Galatasaray ligde rakip kaleye topu hızlı ve çabuk taşıyacak oyuncu formülünü yaratamazsa, gol bulma ve pozisyon üretme konusunda ciddi sıkıntılar yaşar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA